Borsa İstanbul Notları

Hisse Avcısı #38- Finansal Yapısı Güçlü Büyüme Hisseleri

Hisse Avcısı #38- Finansal Yapısı Güçlü Büyüme Hisseleri
Google News Icon Takip Et

Hisse Avcısı yeni hisseler peşinde!

Bir şirketin finansal gücü, bir binanın temeli kadar önemlidir. Sadece geçmiş büyüme rakamlarıyla geleceği tahmin etmek bazen istediğimiz sonucu veremeyebilir.

Biz de senin için temeli sağlam ve personellerini büyüterek güçlü yatırım harcaması sergileyen makul çarpanlı şirketleri inceledik. 🔍

Şirketlerin likidite, kârlılık, borç durumu ve operasyonel etkinlik gibi faktörlerine odaklanarak mali sağlamlığını ve finansal gücünü ölçen Piotroski F-Skoru ile şirketlerin finansal yapısını incelerken çalışan sayısını büyütmüş ve yatırım harcamalarıyla ön plana çıkan şirketleri senin için listeledik.

Dilersen listeye geçmeden önce ‘neymiş bu mucizevi Piotroski F Skoru’ bir bakalım. 👀

Piotroski F-Skoru

2000 yılında Chicago Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olarak işe başlayan Joseph Piotroski, yaptığı 9 filtrelik skor ile S&P 500’ün üstünde getiri sağlamayı başardı.

Şirketlerin finansal yapısını inceleyen bu değerlendirme; kârlılık, faaliyet etkinliği ve likidite oranlarını inceleyerek bir skor veriyor.

Kârlılık tarafında şirket, geçmiş yıla oranla kârının artışı, pozitif işletme nakit akışı, geçmiş yıla oranla daha yüksek aktif kârlılık (ROA) ve esas faaliyet kârının net kâr ile uyumuna göre her bir kriter için +1 puan alır.

Likidite tarafında ise şirketin nakite ihtiyacı olduğunu anlamak adına bedelli sermaye artırımı yapmaması, şirketin kısa vadeli borçlarını karşılayabilme gücünü gösteren cari oranın geçen yıla göre artması, uzun vadeli borcun da yıldan yıla düşmesi kriterlerinden her biri için şirket +1 puan alır.

Faaliyet etkinliğinde de brüt kâr marjının yükselmesi ve aktif devir hızının artması durumunda her kriter için şirket +1 puan alır.

Toplam 9 kriter içerisinden;

 0-3 arası skor alanlar Piotroski’ye göre mali durumu zayıf

3-6 arası skor alanların mali durumu stabil

6-9 arası skor alanlar ise mali durumu güçlü şirketleri temsil etmektedir.

  • CIMSA brüt kâr marjındaki artış ve uzun vadeli borçlarda daralma dışında geriye kalan tüm şartları sağlayarak 7 puan
  • MAVI aktif devir hızında artış ve uzun vadeli borçlarda daralma haricinde geriye kalan şartları sağlayarak 7 puan
  • ODAS uzun vadeli borçlarda daralma ve aktif devir hızında artış gösterme haricinde tüm şartları sağlayarak 7 puan
  • ULKER net kâr büyümesi ve uzun vadeli borçlarda daralma haricinde tüm şartları sağlayarak 7 puan
  • VESBE uzun vadeli borçlarda daralma ve aktif devir hızının artması haricinde tüm şartları sağlayarak 7 puan aldı.

🎯 Biz de mali durumu güçlü şirketleri incelemek için 6’dan yüksek Piotroski F-Skoruna sahip şirketleri listemize dahil ettik. Bakalım senin yatırımcısı olduğun şirketin finansal sağlamlığı ne durumda!

Çalışan Sayısında Büyüme

Çalışan sayısı, bir şirketin yatırım yapmaya başladığı dönemlerde, kurumsal yapısını güçlendirmek adına veya yatırım öncesi gerekli istihdamı sağlamak için hazırlıklı olmak amacıyla artırılabilir.

Satışlarında daralma gözüken firmalar maliyetlerini düşürmek ve bunun sonucunda marjlarını artırmak için işten çıkarma da yapabilir. 

🎯 Biz de büyüme hisselerini ele almak amacıyla personel sayısını artıran şirketleri listemize dahil ettik.

Yatırım Harcamaları/FAVÖK

FAVÖK bir şirketin operasyonel kârını yansıtır. Şirketin operasyonel kârına oranla ne kadar yatırım harcaması yaptığı gelecek beklentileri açısından önemlidir.

🎯 Biz de operasyonel kârına oranla yatırım harcaması en az 5% orana sahip hisseleri listemize ekledik.

FD/FAVÖK

Bir diğer önemli kriterimiz, Firma Değeri/FAVÖK oranı. Bu oran, bir şirketin toplam firma değerinin faiz, amortisman ve vergi öncesi kârına (FAVÖK) bölünmesiyle hesaplanır.

FD/FAVÖK oranı, şirketin operasyonel verimliliğini ve pazar değerinin operasyonel performansa ne kadar uygun olduğunu gösterir. 

Yüksek bir FD/FAVÖK oranı, pazardaki yatırımcıların şirketin gelecekteki büyüme ve kârlılık potansiyeline göre yüksek beklentileri olduğuna işaret edebilir. Tersine, düşük bir FD/FAVÖK oranı, şirketin görece ucuz olduğuna ve değerleme açısından cazip bir yatırım fırsatı sunabileceğine işaret eder. 

Özellikle enflasyon muhasebesinin gelmesiyle birlikte net kâr rakamı yanıltıcı olsa da operasyonel kârlılığın, şirketin firma değerine oranını ölçen FD/FAVÖK oranını listemize ekledik.

🎯 FD/FAVÖK oranının seçtiğimiz şirketlerin sektörel rakiplerinden düşük olmasını tercih ettik.

Sonuçlar

📊Kriterlerimize göre piyasa değeri en yüksek şirketlerden başlayarak filtreleme yaptığımızda karşımıza şu hisseler çıkıyor: 👇

Hisse Avcısı #38- Finansal Yapısı Güçlü Büyüme Hisseleri

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Finnet, Medium