Borsa İstanbul Notları

Hisse Avcısı #35- Güçlü Bilanço Açıklayabilecek Şirketler

Hisse Avcısı #35- Güçlü Bilanço Açıklayabilecek Şirketler
Google News Icon Takip Et

Hisse avcısına tekrardan hoş geldin.

Hisse avcısı bu defa finansal ödemeler yüzünden güçsüz kârlılık açıklama ihtimali düşük, net nakdi sayesinde parasal kazanç elde edebilecek, FAVÖK marjını yıllık olarak artırmayı başarmış, yatırımları sayesinde kâr elde edebilecek şirketleri senin için listeledi.

Bu hisseler yatırım harcamalarıyla ön plana çıkarken finansal tarafta kasasında para bulundurması nedeniyle kredi maliyetlerinin yüksek olduğu bu dönemde dik bir şekilde ayakta kalabilirler.

Dilersen hisselere geçmeden önce kullandığımız rasyoları inceleyelim. 👀

Yıllık FAVÖK Marjı Değişimi

FAVÖK şirketin brüt kârından genel yönetim giderleri  pazarlama ve satış giderleri, Ar-Ge harcamaları ve amortisman giderleri çıkartılarak bulunur.

Kısaca bize operasyonel verimliliğin bilgisini sağlar. Şirketin faaliyetlerinden vergi öncesi ne kadar gelir elde ettiğini bize yansıtır.

Biz de şirketlerin son açıkladığı bilançoyla beraber, enflasyon muhasebesi ve parasal sıkılaşma adımlarına rağmen FAVÖK marjını yıllık olarak artırabilen yani operasyonel verimliliğini güçlendiren şirketleri listemize dahil ettik. 

🎯Yıllık FAVÖK Marjı Değişimi pozitif olan şirketleri seçtik.

Net Borç/FAVÖK

Net Borç

Net borç, bir şirketin finansal borçlarından hazır değerler ve menkul değerler çıkarılarak bulunan sonuçtur. Basit bir tanımla şirketin sahip olduğu borçlardan sahip olduğu varlıklar çıkarılarak bulunur. Bu sayının eksi olması, şirketin net nakdi olduğu anlamı taşır.

Bu rasyo, şirket, operasyonel kârıyla borçlarını kaç yılda ödeyebiliyor sorusunun cevabı için kullanılır.

NB/FAVÖK’ün eksi (-) değer alması şirketin operasyonel kârıyla borçlarını ödeyebileceğini hatta üstüne nakdi kaldığını gösterir. 

Özellikle kredi maliyetlerinin yüksek olması ve finansman erişimine zorluk, son zamanlarda cebinde nakdi olan şirketlere olan ilginin artmasını sağladı.

🎯 Net Borç/FAVÖK oranının 0’dan küçük olmasını yani cebinde net nakdi olan şirketleri tercih ettik.

Kısa Vadeli Finansal Borçlar/Piyasa Değeri

Özellikle parasal sıkılaşma döneminin başlaması ve bunun sonucunda kredi maliyetlerinin artmasıyla beraber esas faaliyet dışı finansal giderlerin bilançolara yansıması etkili oldu.

Şirketlerin yüksek finansal giderleri net kârın baskılanmasına sebep olabilir. Enflasyon muhasebesi sebebiyle stok etkisinin enflasyona endekslenmesi başlı başına net kâr tarafında baskı yaratırken bir de finansal giderlerin yüksek olması birçok şirketin çarpanlarını pahalı hale getirdi.

Biz de listemize aldığımız şirketlerin kısa vadeli finansal borçlarının düşük olmasını, 2. çeyrek bilançolarında esas faaliyet dışı finansal giderleri net kâra olabildiğince düşük etki edebilecek şirketleri seçmeye çalıştık.

🎯Kısa Vadeli Finansal Borçlar/Piyasa Değeri oranının 10%’dan düşük olmasını tercih ettik.

Yatırım Harcamaları/Piyasa Değeri

Yatırım harcamaları, şirketlerin sermaye birikimini sağlama, üretim kapasitesini artırma, modernizasyon, altyapı ve finansal yapısını geliştirmek için yaptığı harcamalardır.

Son bilançolarında güçlü yatırım harcaması gerçekleştiren dolayısıyla bir sonraki bilançolara daha kuvvetli altyapıyla girebilecek şirketleri seçmeye çalıştık.

🎯Yatırım Harcamaları/Piyasa Değeri oranının 1%’den yüksek olmasını tercih ettik.

Sonuçlar

📊 Tüm bu kriterlere göre Hisse Filtreleme Yöntemini kullandığımızda karşımıza BIST 100 endeksinde şu hisseler çıkıyor. 👇

Hisse Avcısı #35- Güçlü Bilanço Açıklayabilecek Şirketler

Not: 28 Haziran kapanış verileri alınmıştır.

Önceki Bölümlere Göz Attın mı? 👀

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Kaynak: Fintables