Borsa İstanbul Notları

Hisse Avcısı #33 – Yabancıların Gözdesi Olmaya Aday Hisseler

Hisse Avcısı #33 – Yabancıların Gözdesi Olmaya Aday Hisseler
Google News Icon Takip Et

Hisse Avcısına tekrardan hoş geldin. 🔍

Hisse Avcısının bu bölümünde artan yabancı sermaye ilgisi ile beraber yabancı fonların, alım-satım için likiditesi yüksek, uygun çarpanlı ve yüksek faiz döneminde sermaye getirisi güçlü şirketleri senin için derledik. 

Hisselere geçmeden önce dilersen kullanacağımız rasyoları inceleyelim. 👀

Günlük Hacim ve Fiili Dolaşım Oranı

Büyük fonların, bir hisseyi fona dahil etmek istediklerinde ilk baktıkları rasyolardan biri hissenin likiditesidir. Çünkü büyük bir fonun, rahat bir şekilde alım ve satımını gerçekleştirmesi için hissenin günlük hacminin yüksek olması gerekmektedir.

Yabancı sermaye akışının büyük kısmının fonlardan geldiği düşünülünce, fonların hisselere giriş-çıkışı için uygun likiditeye sahip hisselere yönelme ihtimali de artıyor.

Biz de senin için 20 Mayıs verilerine göre hacmi ve fiili dolaşım oranı yüksek hisse senetlerini derledik.

🎯 Hissenin günlük hacminin 600 milyon TL’den büyük olmasını tercih ettik.

🎯 Hissenin fiili dolaşım oranının 20%’den yüksek olmasını tercih ettik.

ROIC (Yatırılan Sermayenin Getirisi) 

Mevduat ve kredi faizlerinin artmasıyla beraber yatırımcıların aklında, şirket yatırımlarından ne kadar kâr elde edebiliyor, elindeki nakdi ne kadar kaliteli kullanabiliyor sorusu oluşmaya başladı.

ROIC, bir şirketin yatırılan sermayeyi ne kadar etkili kullandığını gösteren bir performans göstergesidir. Gösterge, şirketin operasyonel verimliliğini ve yatırım kararlarının etkinliğini değerlendirmek için kullanılır.

ROIC, bir şirketin net kârının, yatırılan toplam sermayeye oranıdır. Bu oran ne kadar yüksekse yatırılan sermayenin getirisi daha yüksek demektir.

Biz de yüksek faiz döneminde yatırılan sermayeye oranla güçlü kâr elde eden şirketleri listemize aldık. 

🎯 ROIC oranının ağırlıklı ortalama sermaye maliyetinden ve 35%’ten yüksek olmasını tercih ettik.

FD/FAVÖK Oranı

Bir diğer önemli kriterimiz, Firma Değeri/FAVÖK oranı. Bu oran, bir şirketin toplam firma değerinin faiz, amortisman ve vergi öncesi kârına (FAVÖK) bölünmesiyle hesaplanır.

FD/FAVÖK oranı, şirketin operasyonel verimliliğini ve pazar değerinin operasyonel performansa ne kadar uygun olduğunu gösterir. Yüksek bir FD/FAVÖK oranı, pazardaki yatırımcıların şirketin gelecekteki büyüme ve kârlılık potansiyeline yüksek beklentileri olduğuna işaret edebilir. Tersine, düşük bir FD/FAVÖK oranı, şirketin görece ucuz olduğuna ve değerleme açısından cazip bir yatırım fırsatı sunabileceğine işaret eder. 

Özellikle enflasyon muhasebesinin gelmesiyle birlikte net kâr rakamı yanıltıcı olsa da operasyonel kârlılığın, şirketin firma değerine oranını ölçen FD/FAVÖK oranını listemize ekledik.

🎯 FD/FAVÖK oranının seçtiğimiz şirketlerin sektörel rakiplerinden düşük olmasını tercih ettik.

Sonuçlar

📊 Tüm bu kriterlere göre Hisse Filtreleme Yöntemini kullandığımızda karşımıza şu hisseler çıkıyor. 👇

Hisse Avcısı #33 – Yabancıların Gözdesi Olmaya Aday Hisseler

Önceki Bölümlere Göz Attın mı? 👀

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Fintables