“Bir hisseyi uygun bir fiyattan almak mükemmeldir. Diğer yandan “kaliteli bir hisseyi” uygun bir fiyattan almak çok daha mükemmeldir.” – Warren Buffett
Tek bir sihirli sözcükle istediğimizi gerçekleştirmek bizim dünyamızın bir gerçeği olmasa da birkaç “sihirli oran” ile istediğimiz hisseleri bulmak mümkün olabilir.
Hisse Avcısı’nın üçüncü bölümünde borsanın sihirli yüzüne, “Greenblatt formülüne” odaklanacağız.
Peki bu formül hangi yatırımcılar için?
- Uzun dönemli yatırımları için hem kaliteli hem de ucuz hisse arayanlar
- Greenblatt stratejisinin eksik yanlarının giderildiği, tam bir “sihirli hisse” listesini merak edenler
- Kısa dönemli kazançlardan çok, uzun dönemli büyük planları olanlar
Sihir mi Yoksa Matematik mi?
Finans aleminin oldukça ünlü fon yöneticilerinden biri olan Joel Greenblatt, 2005 yılında “The Little Book that Beats the Market” yani “Borsayı Yenen Küçük Kitap” adıyla yayımladığı eserinde “Greenblatt Kazanç Getirisi” isimli bir stratejiden adeta sihirliymiş gibi bahseder.
Warren Buffett ve Benjamin Graham gibi efsane isimlerin yatırım stratejilerini tek bir potada topladığı bu strateji, borsa dünyasında hem kaliteli hem de ucuz hisseleri bulma konusunda başarılı kabul edilir.
Peki, nedir bu strateji? Greenblatt Kazanç Getirisi temel olarak iki rasyoya odaklanır:
- ROIC: Yatırılan sermayenin getirisi
- Kazanç Getirisi (Earnings Yield): FVÖK / İşletme Değeri
Strateji bu iki orana göre hisseleri sıraladıktan sonra listenin en tepesindeki hisseleri tercih eder. Bu nedenle her iki oran da ne kadar büyükse o kadar iyi kabul edilir.
Greenblatt Stratejisine Eklemeler
Ancak her strateji gibi Greenblatt’a da getirilen bazı eleştiriler var. Bunlar arasında stratejinin sadece büyük şirketlerin hisselerinde işe yaradığı, uzun dönemli değerlendirme yapmadığı ve şirketlerin büyüme oranlarını dikkate almadığı gibi hususlar vardır.
Bu yüzden biz de araştırmamızda Greenblatt stratejisine bazı rasyo kriterleri ekleyerek eksik kaldığı noktaları tamamlamaya çalışacağız.
Bu kriterler sırasıyla şöyle:
Sektör Üzeri Net Kâr Marjı ve Özsermaye Kârlılığı (ROE): Greenblatt stratejisi, kârlılığı formüle almadığı için faaliyet gösterdiği sektör ortalamasından daha kârlı olan şirketleri listede tutup geri kalanını çıkardık.
Hisse Başına Kârın Gelecek Seneki Tahmini Büyüme Oranı ve 5 Yıllık Ortalaması: Yine bu strateji, şirketlerin büyüme oranlarını da çok fazla dikkate almadığı için sırasıyla bu oranların +5% ve +10% olmasına dikkat ettik.
5 ve 10 Yıllık Hisse Getirisi: Şirketler ne kadar kaliteli olsa da kimi zaman hisseler uzun düşüş trendlerine girebiliyor. Bu yüzden listedeki hisselerin 5 ve 10 yıllık zaman diliminde sırasıyla dolar bazında en az 100% ve 200%’ün üzerinde kazandırmış olmasını tercih ettik.
Yüksek Piyasa Değeri: Greenblatt Stratejisi, karşılaştırmalı olarak yüksek piyasa değerine sahip şirketleri analiz etmeye daha uygun olduğu için piyasa değeri 10 milyar doların üzerindeki şirketleri listemize dahil ettik.
Sektörel Kısıtlar: Finans ve kamu hizmetleri sektörü, değerleme ve risk noktasında diğer sektörlerden farklı dinamiklere sahip olduğu için Joel Greenblatt kendi stratejisinde bu sektörleri hesaplamanın dışında tutmuştu. Orijinal yaklaşıma bağlı kalmak adına biz de aynı şekilde bu sektördeki hisseleri dahil etmedik.
Sihirli Hisseler
Son olarak stratejiye eklediğimiz kriterler sonucunda elimizde kalan hisseleri hem “Greenblatt Kazanç Getirilerine” göre hem de “Greenblatt ROIC” oranına göre sıralayıp ardından puanlayıp tek bir listeye indirmemiz gerekiyor.
Bu noktada her iki kritere göre sıraladığımızda ve listenin en tepesinden en altına kadar puanlayıp hisseleri aldıkları toplam puana göre tekrardan sıraladığımızda elimizde şu liste kalıyor:
- IT
- TPL
- LRCX
- AAPL
- POOL
- APH
- SCCO
- ORCL
- CSL
- TMO
Her bir hissenin ayrı ayrı seçtiğimiz filtrelerdeki performanslarına ve Greenblatt rasyolarına bu tablo aracılığı ile ulaşabilirsin. Biz bu tabloyu her iki Greenblatt değerini de dikkate alarak sıraladık ama sen istediğin filtreye göre sıralayabilir, buna göre ilgili hisseleri keşfedebilirsin.
Önceki Bölümlere Göz Attın mı?
- Hisse Avcısı #1: Teknoloji Sektörünün Yıldızları
- Hisse Avcısı #2: Kaliteli Temettüye Farklı Bakış
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı