Borsa İstanbul Notları

Hisse Avcısı #27 – Sıkılaşma Döneminde Marjlarını Artıran İhracatçı Şirketler

Hisse Avcısı #27 – Sıkılaşma Döneminde Marjlarını Artıran İhracatçı Şirketler
Google News Icon Takip Et

Hisse Avcısı yeniden sizlerle!

Bu bölümde enflasyon muhasebesi döneminde marjlarını artırabilen şirketlerin yanında parasal sıkılaşmanın sonucu olarak artan finansal maliyetlerden, kasasında net nakdi bulunan veya operasyonel kârına göre net borcunu ödemekte zorluk çekmeyen ihracatçı şirketleri inceleyeceğiz. 🔍

Finansal maliyetlerin arttığı bu dönemde net kâr rakamlarında negatif sonuçlar gördüğümüz şirketler oldu.

Bunun yanında enflasyon muhasebesi, mali tablolarda birçok şirketin marjlarında baskı yarattı.

İhracatçıların yüksek sezonu olarak tanımladığımız yaz aylarının gelmesi ve Avrupa Merkez Bankası’nın 6 Haziran’da faizleri indirme ihtimali göz önüne alındığında gözler ilk olarak ihracatçı şirketlere odaklanıyor.

Biz de enflasyon muhasebesine rağmen marjlarını artırabilen, kredi maliyetlerinin yüksek olduğu bu dönemde cebinde net borcu düşük ihracatçı şirketleri senin için derledik.

Dilersen bu şirketlere göz atmadan önce kullandığımız rasyoları inceleyelim. 👀

Net Borç/FAVÖK:

Net Borç

Net borç, bir şirketin finansal borçlarından hazır değerler ve menkul değerler çıkarılarak bulunan sonuçtur. Basit bir tanımla şirketin sahip olduğu borçlardan sahip olduğu varlıklar çıkarılarak bulunur. Bu sayının eksi olması, şirketin net nakdi olduğu anlamı taşır.

Bu rasyo, şirket, operasyonel kârıyla borçlarını kaç yılda ödeyebiliyor sorusunun cevabı için kullanılır.

NB/FAVÖK’ün eksi (-) değer alması şirketin operasyonel kârıyla borçlarını ödeyebileceğini hatta üstüne nakdi kaldığını gösterir. 

Özellikle kredi maliyetlerinin yüksek olması ve finansman erişimine zorluk, son zamanlarda cebinde nakdi olan şirketlere olan ilginin artmasını sağladı.

FAVÖK, faizi amortisman ve vergi önce kâr demektir. Yani şirketin direkt olarak operasyonel kârı hakkında bize bilgi verir.

🎯 Net Borç/FAVÖK oranının 1’den küçük olmasını tercih ettik.

FAVÖK ve FAVÖK Marjı Değişimi:

FAVÖK marjı, şirketin mali tablolarda FAVÖK’ün satışlara olan oranını gösterir. Örnek vermek gerekirse 1 milyar ciro elde etmiş bir şirket 100 milyon TL FAVÖK elde etmişse FAVÖK marjı 10% olarak gerçekleşmiş demektir.

Günümüzde parasal sıkılaşmanın hem yurt içinde hem de Avrupa ve ABD tarafında artığı son 1 yıllık döneme rağmen marjlarını artırabilmiş, FAVÖK’ünü yükseltmeyi başarmış şirketleri incelemeye aldık. 

🎯 FAVÖK marjı değişiminin pozitif yönlü 0’dan büyük olmasını tercih ettik.

İhracat Oranı: 

Şirketlerin dış piyasalara yönelmesi hem daha büyük pazarlara açılmasına hem de devlet tarafından Eximbank kredileri gibi olanaklar sağlanmasına yol açabilir. 

Avrupa Merkez Bankası tarafından 6 Haziran’da gerçekleşebilecek bir faiz indirimi söz konusu olursa sektörel olarak bundan en pozitif etkilenebilecek şirketlerin ihracatçı şirketler olması beklenebilir.

🎯 İhracat oranının 35%’ten büyük olmasını tercih ettik.

Sonuçlar

📊 Tüm bu kriterlere göre Hisse Filtreleme Yöntemini kullandığımızda BIST 100 içerisindeki şu hisseler karşımıza çıkıyor. 👇

Hisse Avcısı #27 – Sıkılaşma Döneminde Marjlarını Artıran İhracatçı Şirketler
  1. ENKAI
  2. ASTOR
  3. VESBE
  4. KCAER
  5. SDTTR

Biz bu tabloyu piyasa değerine göre büyükten küçüğe doğru sıraladık ama sen istediğin filtreye göre sıralayabilir, buna göre ilgili hisseleri keşfedebilirsin.

Önceki Bölümlere Göz Attın mı? 👀

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Finnet2000, Fintables