Hisse Avcısı serimizin yeni bölümüne hoşgeldin! Bu bölümde çarpanlarına göre ucuz kalmış ve cazip görünen yarı iletken şirketlerini inceliyoruz. 🔎
Düşün ki, bir teknoloji fuarı var ve herkes yeni teknolojilere adapte olabilmek için bilgisayar parçaları ve akıllı telefonlar gibi son teknoloji ürünleri arıyor.
Bu durumda yarı iletken şirketleri bu tür teknolojik ürünlerinde başrol oynuyor, çünkü teknoloji ürünlerinin çoğu bu yarı iletken şirketlerinin çiplerini kullanıyor.
Fuar o kadar popüler oluyor ki, tüm teknoloji meraklıları en yeni ve en iyi çipleri satın almak istiyor. Ancak, piyasadaki yarı iletken çiplerin sayısı sınırlı. İşte burada da arz ve talep dengesizliği devreye giriyor.
Bu yoğun çip talebi, yarı iletken üreticilerinin “Hmm, herkes bu çipi istiyor, o zaman fiyatını biraz artırabilirim!” demesine neden oluyor. Sonuç olarak, yarı iletken çiplerin fiyatları yükseliyor ve bu durum yarı iletken hisselerinin değerini artırıyor.
Özellikle artan yapay zekâ trendinin etkisiyle şirketlerin faaliyetlerine teknolojiyi entegre etmeye özen gösteriyor ve bu alana bütçe ayırmaya itiyor. Bu da tabii ki yarı iletken şirketlerine olumlu yansıyor.
Dilersen çarpanlarına göre ucuz kalmış ve cazip görünen yarı iletken hisselerini belirlerken incelediğimiz kriterlere birlikte göz atalım! 👀
3 Yıllık Kâr Büyümesi Ortalaması
İlk önemli kriterimiz, şirketin son üç yılda gösterdiği yıllık kâr büyümesi ortalamasıdır. Bu oran, yarı iletken sektöründe faaliyet gösteren şirketler için, teknolojik yeniliklere ve piyasadaki talep dalgalanmalarına ne kadar iyi uyum sağladıklarını ve karlılık kapasitesini gösteren kritik bir göstergedir. Dolayısıyla üç yıllık yıllık kâr büyümesi ortalaması, şirketin sektörel inovasyonlardaki ve tüketici teknoloji ihtiyaçlarındaki değişikliklere karşı sürdürülebilir bir karlılık sağlayıp sağlayamadığını gösterir.
🎯 3 Yıllık Kâr Büyümesi Ortalaması’nın 15%’ten yüksek olmasını tercih ettik.
Özsermaye Kârlılığı
İkinci önemli kriterimiz, özsermaye kârlılığı. Özsermaye kârlılığı, bir şirketin sahip olduğu özsermayeyi ne kadar etkili bir şekilde kullanarak kâr ürettiğini gösterir. Yüksek bir oran, şirketin az sermaye ile bile yüksek kârlar elde edebildiğini ve bu kârları yeniden yatırım yaparak büyümeyi finanse edebildiğini gösterir. Diğer yandan, çok yüksek oranlar her zaman olumlu bir gösterge de olmayabilir çünkü bu durum şirketin aşırı borçlanmış olabileceğine veya özsermayesinin düşük olduğuna işaret edebilir.
🎯 Özsermaye Kârlılığı’nın 20%’den fazla olmasını tercih ettik.
Brüt Kâr Marjı
Bir diğer kriterimiz brüt kâr marjı. Brüt kâr marjı, şirketin satış gelirlerinden maliyetlerin çıkarılmasıyla elde edilen kârın, toplam satış gelirlerine oranı olarak tanımlanır. Bu oran, şirketlerin ürettikleri malların maliyetine kıyasla ne kadar kârlı olduklarını gösteren kritik bir göstergedir. Yüksek bir brüt kâr marjı, şirketin satışlarından elde ettiği gelirin büyük bir kısmını maliyetlerini karşıladıktan sonra kâr olarak tutabildiğini, dolayısıyla operasyonel anlamda şirketin güçlü olduğunu gösterir.
🎯 Brüt kâr marjının 20%’den yüksek olmasını tercih ettik.
F/K Oranı
F/K oranı, bir şirketin hisse başına piyasa fiyatının hisse başına kâra oranı olarak tanımlanır. Bu oran yatırımcıların bir şirketin mevcut hisse fiyatının, şirketin ürettiği kârlara kıyasla yüksek veya düşük olup olmadığını değerlendirmelerine yardımcı olur. Düşük bir F/K oranı, şirketin hisse fiyatının ürettiği kârlara kıyasla daha makul veya altında değerlendirildiğini gösterebilir.
🎯F/K oranının 30’dan küçük olmasını tercih ettik.
Sonuçlar
📊 Tüm bu kriterlere göre Hisse Filtreleme Yöntemini kullandığımızda karşımıza şu hisseler çıkıyor. 👇
- TSM
- NXPI
- MCHP
- STM
- ON
Biz bu tabloyu piyasa değerine göre büyükten küçüğe doğru sıraladık, ama sen istediğin filtreye göre sıralayabilir, buna göre ilgili hisseleri keşfedebilirsin.
Önceki Bölümlere Göz Attın mı? 👀
- Hisse Avcısı #1: Teknoloji Sektörünün Yıldızları
- Hisse Avcısı #2: Kaliteli Temettüye Farklı Bakış
- Hisse Avcısı #3: Sihirli Hisselerin Keşfi
- Hisse Avcısı #4: Enerji Sektörünün Yıldızları
- Hisse Avcısı #5: Kaliteli Hisseleri Seçebilmek
- Hisse Avcısı #6: Peter Lynch Stratejisi
- Hisse Avcısı #7: Temettü Ödemeleriyle Öne Çıkan Hisseler
- Hisse Avcısı #8: Küçük Sermayeli Büyüme Hisseleri
- Hisse Avcısı #9: Cazip Tüketim Hisseleri
- Hisse Avcısı #10: Nakit Zengini Hisseler
- Hisse Avcısı #11: GARP Stratejisine Göre Cazip Hisseler
- Hisse Avcısı #12: İstikrarlı Büyüyen Temettü Hisseleri
- Hisse Avcısı #13: Değerinin Altında İşlem Gören Hisseler
- Hisse Avcısı #14: Güçlü Büyüme Sunan Hisseler
- Hisse Avcısı #15: Borçluluğu Düşük Şirketler
- Hisse Avcısı #16: Ünlü Fon Yöneticisinin Hisse Seçiminde Kahve Kutusu Stratejisi
- Hisse Avcısı #17: Özsermayesine Göre Cazip Hisseler
- Hisse Avcısı #18: Teknoloji Sektörünün Sağlam Hisseleri
- Hisse Avcısı #19: Büyüme Potansiyeli Yüksek Hisseler
- Hisse Avcısı #20: Nakit Akışı Sağlayabilen Hisseler
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: StockRover