Analist Notları

Hisse Avcısı #1 – Teknoloji Sektörünün Yıldızları

Hisse Avcısı #1 – Teknoloji Sektörünün Yıldızları
Google News Icon Takip Et

Hisse avcısı burada!

Borsa yatırımı, birçok kişi için karmaşık ve zorlu bir süreç olabilir. Özellikle hangi hisseye yatırım yapacağınızı belirlemek, binlerce şirkete sahip bir borsa ve sürekli değişen piyasa koşulları nedeniyle oldukça zor olabilir. 📈 

Ancak, iyi ve kaliteli hisseleri bulmanın bir sırrı var. Buna “hisse filtreleme yöntemi” diyoruz. 

Aynı bir e-ticaret sitesinde, aradığımız ürünü bulabilmek için filtre eklemeye benziyor. Biraz büyüyen bir şirket olsun, kârlılığı yüksek olsun, bir de teknoloji sektöründe olsun gibi filtreler ekleyerek kendimize bir hisse listesi çıkarabiliyoruz. Bu strateji ile çıkardığımız hisselere odaklanmak, hem bize büyük zaman kazandırıyor hemde daha nokta atışı şirketlere yatırım yapmamızı sağlıyor.

İşte bu serimizde, hisse avcısı ile birlikte sektör sektör gezip liste çıkaracağız. Bu filtrelemeyi ise her sektörün kendi dinamiklerini dikkate alarak yapacağız.

Teknoloji Sektöründe Hisse Senedi Seçimi

Teknoloji sektörü demek çoğu zaman yıkıcı bir büyüme anlamına gelir. Günün birinde bi uyanırız ve yepyeni bir teknolojinin ortalığı kasıp kavurmaya başladığını görürüz. Bunun hemen arkasından ise o teknoloji ile direkt veya in-direkt faydalanıcı şirketlerin hisselerinin rallilerini görürüz.

ChatGPT’nin ardından yarı iletken çip sektöründe aynı şeyleri yaşamadık mı?

İşte teknoloji sektörünün bu doğası yüzünden, hisse keşiflerimizde “büyüme”, “kârlılık” ve “oluşturduğu heyecan” bir parça daha önemli hale gelir.

Bu yüzden araştırmamızda şu finansal rasyoları kullandık;

Hisse Başına Kâr: Şirketin hisse başına kârını güncel mali senesinde +15% ve gelecek 5 sene içerisinde +10% büyütebilecek olmasını istedik. Böylece gelecekte de büyüyebilecek yakıta sahip hisseleri görmeyi tercih ettik. 

Temettü Oranı: Kazancından temettü dağıtmamasını istedik. Bu parayı yatırımcılarına dağıtması yerine AR & GE veya pazarlama harcamaları gibi şirketi büyütecek yatırımlar yapmasını tercih ettik.

Özsermaye Kârlılık Oranı (ROE): Şirketin hissedarlarına sermayesi karşılığı sağladığı kârın en az 15% olmasını istedik.

Borç/Sermaye Oranı: Özellikle teknoloji şirketlerinde borçluluğunun düşük olmasını istedik. Bu yüzden rasyosu 0,3’ün altına olacak şekilde ayarladık. 

Net Kâr Oranı: Sattığı her 1 birim ürün veya hizmet başına cebine giren net kârın en az 15% olmasını tercih ettik. 

F/K ve İleriye Dönük F/K Oranları: Normalde düşük olması beklenen bu rasyolarda tam tersine büyük değerleri hedefledik. Çünkü beklentisi yüksek ve geleceği parlak teknoloji hisselerine her daim yatırımcılar şirketin kazancından daha fazla para yatırmaya razı oluyorlar. (Örn: NVDA) Bu tip hisseleri kaybetmemek adına bu rasyoları sırasıyla +15 ve +10 seçtik.

Tüm bu filtreleri uyguladığımız zaman elimizde 10 adet hisse kalıyor;

Hisse Avcısı #1 - Teknoloji Sektörünün Yıldızları
  1. SNPS
  2. CDNS
  3. ADSK
  4. MANH
  5. LSCC
  6. ALGM
  7. ACLS
  8. DLO
  9. NVMI
  10. AEH

Her bir hissenin ayrı ayrı seçtiğimiz filtrelerdeki performanslarına ve yılbaşından bu yana hisselerin hareketlerine bu tablo aracılığı ile ulaşabilirsin. Biz bu tabloyu piyasa değerine göre büyükten küçüğe doğru sıraladık ama sen istediğin filtreye göre sıralayabilir, buna göre ilgili hisseleri keşfedebilirsin. 

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerikte sunulan veriler Finviz sitesinden derlenmiş olup, Midas Menkul Değerler’in fikirlerini yansıtmamaktadır. Burada ifade edilen finansal rasyolar ve hedef tahminler Finviz sitesi tarafından sağlanmaktadır.