Borsa Haberleri

Hepsiburada, İkinci Çeyrek Bilançosunu Açıkladı!

Hepsiburada, İkinci Çeyrek Bilançosunu Açıkladı!
Google News Icon Takip Et

Hepsiburada (HEPS), 2022 yılı için ikinci çeyrek mali sonuçlarını açıkladı.

2021’in 2. çeyreğine kıyasla şirketin bilançosundaki değişim ise şöyle;

  • Satılan ürünlerin brüt değeri (GMV) 9,7% azalarak 9,6 milyar TL’ye ulaştı.
  • Toplam gelir, 6,2% azalışla 2,98 milyar TL’ye ulaştı.
  • Toplam sipariş adedi, 2021’nin 1. çeyreğindeki 13,1 milyona kıyasla %8,0 artarak 14,1 milyona ulaştı.
  • Satışların gerçekleşme frekansı, 2021’nin 2. çeyreğindeki 4,2’den 23,2%’lik artışla 2022’nin ikinci çeyreğinde 5,2’ye yükseldi.
  • Platformdaki toplam ürün stoğu (SKU), geçen yıla göre 107% artarak 130,3 milyona ulaştı.
  • Faiz ve gelir öncesi kârı (FAVÖK), 2021’in 2. çeyreğindeki -404,3 milyon TL’ye kıyasla 2022’nin 2. çeyreğinde -593,8 milyon TL oldu.
  • Dönem net zararı, 2021 yılının 2. çeyreğindeki 484,1 milyon TL’lik net zarara kıyasla 566,3 milyon TL olarak gerçekleşti.
  • Serbest nakit akışı, 184,6 milyon TL olarak gerçekleşti. 2021’nin 2. çeyreğinde bu rakam 1.299,8 milyon TL idi.
Hepsiburada, İkinci Çeyrek Bilançosunu Açıkladı!

Son Zamanlarda Hepsiburada Hisselerinde Neler Oluyor?

Dünya’nın en büyük teknoloji borsası NASDAQ’ta işlem gören tek Türk şirketi Hepsiburada, hisse fiyatı son 30 gündür 1 doların altında işlem gördüğü için geçtiğimiz ay borsa tarafından uyarıldı. 

Eğer hisseleri bir dolarlık fiyatın üzerine çıkamazsa, şirket artık NASDAQ’ta işlem göremeyecek. Güncel olarak Hepsiburada’nın hisse fiyatı ise 0,9 dolar civarında geziniyor. 

HEPS hisselerinin son bir yıl içerisinde ulaştığı en yüksek değer ise 7,09 dolar seviyesinde.

CEO Emirdağ’ın Açıklamaları

“2022’nin ilk yarısında hem yerel hem de küresel piyasalarda yükselen enflasyonun ön planda olduğu makroekonomik olarak zorlu bir ortam ile karşı karşıya kaldık.

Bu ortamda, ikinci çeyrekte devam eden sipariş büyümesi kaydettik ve bu yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre sipariş sayısında genel olarak %31’lik bir artış gerçekleşti. İkinci çeyrekteki sipariş performansı, özenli uygulama ve aktif müşteri tabanımızdaki büyüme ve yıllık bazda sırasıyla %18 ve %23’lük sipariş sıklığından kaynaklandı. İkinci çeyrekte aktif üye sayımız %45 artarak 88,7 bine ulaşırken, portföyümüz iki katından fazla artarak 130 milyon sadık müşteriye ulaştı. 

Teknolojimiz ve lojistik yeteneklerimiz sayesinde uçtan uca hizmet kalitemiz ve geniş kapsamlı uygun maliyetli çözümlerimiz, müşterilerin sadakati açısından pazar liderliğimizi korumamızda etkili oldu.

Müşteri odaklı yaklaşımımız doğrultusunda iki ayda 200 bin üyeye ulaşan ücretli abonelik hizmetimiz Hepsiburada Premium’un Temmuz ayında lansmanını gerçekleştirerek Türkiye e-ticaret pazarında bir dönüm noktasına daha imza attık. Ayrıca Türkiye’nin ilk yeni nesil akıllı fiziksel mağazası olan Hepsiburada Akıllı Mağaza’yı Temmuz ayında tanıttık ve perakende inovasyonu konusundaki düşünce liderliğimizi pekiştirdik.

Satın alınabilirlik çözümlerinin tüketiciler için daha uygun hale gelmesiyle birlikte, sıkı risk izleme uygulamaları ve önlemleri uyguladığımız BNPL (şimdi al sonra öde) çözümümüz, Ağustos ayı sonuna kadar platformumuzda 100 binin üzerinde müşteri tarafından kullanılıyor.

Çevrimiçi ve çevrimdışı kanallarda lider bir Fintech oyuncusu olmaya yönelik uzun vadeli stratejimiz kapsamında, yenilikçi satın alınabilirlik çözümlerini sunmaya devam edeceğiz.

Geleceğe baktığımızda, hem müşterileri hem de yatırımcıları desteklemek için güçlü değer teklifimizi geliştirmeye odaklanmaya devam ediyoruz.

2022 yıl sonu için enflasyondan arındırılmamış bazında mevcut performans ve beklentilerimize göre satılan ürünlerin brüt değeri büyüme hedefimizi yükseltiyor ve kârlılık yolundaki ilerlememize paralel olarak enflasyondan arındırılmamış bazda da FAVÖK yönlendirmesine başlıyoruz. “

Hepsiburada, İkinci Çeyrek Bilançosunu Açıkladı!

Finansal Beklentiler

Hepsiburada, 2022’nin ilk yarısındaki performansa dayanarak, 2022 yılının tamamı için satılan malların brüt değerindeki büyüme hedefini 2021’e kıyasla (enflasyon bazında ayarlanmamış) %50’den yaklaşık %60’a yükselttiğini duyurdu.

Şirket için disiplinli nakit ve maliyet yönetimi yoluyla kârlılığa ulaşmak yüksek öncelik olmaya devam ediyor. Şirket, faaliyetleri finanse edebilimek için likiditeye sahip olmanın gerekliliğinden bahsederek 2022 yılı için tam yıl FAVÖK beklentilerini güncelledi.

Buna göre, FAVÖK’ü satılan malların brüt değerinin yüzdesi olarak, 2021’in tamamında -%6,5’ten 2022’nin tamamı için -%3,0 ile -%2,5 aralığında (enflasyona göre ayarlanmamış bir şekilde) sunmayı beklediğini belirtti.

Önemli Gelişmeler

Murat Emirdağ, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren kişisel nedenlerle CEO görevinden ayrılma kararı aldı. Şirkete liderlik etmeye ve yeni CEO Nilhan Önal’a sorunsuz bir geçiş sağlamaya devam edecek. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren Emirdağ, şirketin yönetim kurulunda yönetici vasfı olmaksızın direktör olmaya devam edecek.  

Nilhan Önal, son yedi yılını iş dönüşümü ve büyümeye odaklanarak geçirdiği Amazon Avrupa’dan Hepsiburada’ya katıldı. Son görevinde ayrıca Amazon’un Avrupa Moda işi için strateji, operasyonlar ve teknolojiyi denetleyerek güçlü sonuçlar elde etti.

Nilhan, Amazon’da geçirdiği süre boyunca dünya çapında Amazon’un SWA (Amazon Shipping) işini kurdu ve ölçeklendirdi ve Amazon Birleşik Krallık Tüketici Elektroniği ve Avrupa Ürün Sigortası işlerinde dönüşüme öncülük etti. Nilhan Önal, Amazon’a katılmadan önce, Türkiye ve Avrupa’da Procter & Gamble’da tüketici odaklı işletmeleri yönetme konusunda on yıldan fazla bir deneyime sahipti. 

Kaynak: Hepsiburada Q2 2022 Results Presentation

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı