HDM Çelik Boru, yatırımcılar tarafından merakla beklenen halka arzına yönelik izahnamesini SPK’ya iletti. Artık gözler Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) çıkacak halka arz onay kararında!
Bu yazımızda; HDM Çelik Boru’nun halka arz özelliklerini, şirketi, yatırımlarını ve detaylarını inceleyeceğiz.
Heyecanla beklenen bir diğer büyük halka arzları; Tavuk Dünyası halka arz ve Baydöner halka arz inceleme ve detay yazılarına da linklerden ulaşabilirsin.
İçindekiler:
- HDM Çelik Boru Ne İş Yapar?
- HDM Çelik Boru Halka Arz Fiyatı Ne Kadar?
- HDM Çelik Boru Ne Zaman Halka Arz Olacak?
- HDM Çelik Boru Borsa Kodu
- Halka Arz Büyüklüğü ve Halka Arz Açıklık Oranı Ne Kadar?
- HDM Çelik Boru Kimin?
- HDM Çelik Boru Halka Arz Yorum
- HDM Çelik Boru Nereden Para Kazanıyor?
- HDM Çelik Boru Gelirlerinin Kullanım Yerleri
- Halka Arz Dağıtım Metodu
HDM Çelik Boru Ne İş Yapar?
HDM Çelik’in ana iş kolu, farklı ebatlarda ve özel boyutlarda spiral kaynaklı çelik boru üretimi ve satışını gerçekleştirmektir.
Şirket, bunlara ilave olarak GES’lerde kullanılan ve enerji depolayan panellerde kullanılan profillerin üretimini de yapmakta ve 2 mm ile 5 mm çap aralığında tozaltı ve 0,9 mm ile 2 mm çap aralığında gazaltı kaynak telinin üretimine ilişkin yatırım yapmaktadır.
Şirketin 30 Haziran 2022 itibarıyla sona eren dönem satışlarının 82%’si ihracat kaynaklı olup, ürünleri bugüne kadar 57 ülkede satılmıştır.
Şirket, tek parçada 80 m boya ulaşabilen spiral kaynaklı çelik borular uluslararası kalite standartlarına uygun olarak imal etmekte ve Mersin Serbest Bölge’de yer alan limandan deniz ulaşımı ile nakledilmektedir.
Şirket, üretim faaliyetlerinin büyük bölümünü, Mersin Serbest Bölgesi’nde kurulu 33.977 m²’si kapalı olmak üzere toplam 43.004 m² alana sahip Mersin Üretim Tesisi’nde yürütmektedir.
Şirketin Gemlik’te, 4.100 m²’si kapalı alan olmak üzere toplam 15.000 m² alana sahip bir üretim tesisi daha bulunmaktadır. Bu tesis, 2022 yılına kadar çelik boru üretimi gerçekleştirmiştir. Ayrıca, 2022 yılı öncesinde bazı dönemlerde, bu tesisteki makine ve ekipmanlar daha çok müşterilerin sahasında yürütülen yerinde üretim gerektiren işler için kullanılmıştır.
Mayıs 2022’den itibaren Gemlik Üretim Tesisindeki makine ve ekipmanlar Mersin Üretim Tesisinde değerlendirilmiş olup mevcut durumda Gemlik Üretim Tesisi’nde çelik servis merkezi kapsamında rulodan levha açma, leva düzleştirme ve boru izolasyon işlemleri yapılmaktadır.
HDM Çelik Boru Halka Arz Fiyatı Ne Kadar?
HDM Çelik Boru hisselerinin henüz halka arz fiyatı belli değil. SPK’dan halka arz onayı geldiği zaman bu yazımızdan HDM Çelik Boru halka arz fiyatına ulaşabilirsin.
HDM Çelik Boru Ne Zaman Halka Arz Olacak?
HDM Çelik Boru hisselerinin henüz halka arz tarihi ve talep toplama süresi belli değil. SPK’dan halka arz onayı geldiği zaman bu yazımızdan HDM Çelik Boru halka arz tarihine ulaşabilirsin.
HDM Çelik Boru Sembolü Ne Olacak? HDM Çelik Boru Borsa Kodu
HDM Çelik Boru hissesinin sembolü “HDMCB” olacak.
HDM Çelik Boru Halka Arz Büyüklüğü Ne Kadar?
HDM Çelik Boru halka arzının büyüklüğü halka arz fiyatı açıklandığında belli olacaktır. SPK’dan halka arz onayı geldiği zaman bu yazımızdan HDM Çelik Boru halka arz büyüklüğüne ulaşabilirsin.
HDM Çelik Boru Halka Açıklık Oranı Ne Kadar?
HDM Çelik Boru’nun halka arz açıklık oranı 10%’dur. Toplamda 33,3 milyon hisse adeti dağıtılacaktır.
HDM Çelik Boru Kimin? HDM Çelik Boru Ortaklık Yapısı
HDM Çelik Boru şirketindeki çoğunluk payların sahibi 39,90% ile “Veysel Kurt” olarak gözükmektedir.
Şirket sermayesi içerisinde diğer pay sahibi ise 29,92% ile “Muhiddin Murat Kandemir” 29,92% ile “Ezgi Ayhan” ve 0,25% ile “Ayşe Banu Başkut” olarak gözükmektedir.
HDM Çelik Boru Halka Arz Yorumu
Şirket, yapısal çelik sektörünün alt segmenti olan spiral kaynaklı çelik boru alanında faaliyet göstermekte olup, şirketin ürünlerinin kullanıldığı deniz ve kara yapılarına ilişkin son eğilimler aşağıda özetlenmiştir.
ABD’de ve Avrupa ülkelerinde köprü ve liman gibi eskiyen altyapı yatırımların yenilenmesi ihtiyacı baş göstermekte, ABD’de özel sektör inşaat pazan genişlemeye devam etmekte, Orta Doğu ve Afrika ülkelerinin altyapı yatırım ihtiyacı devam etmektedir. Şirket, bu durumun spiral kaynaklı çelik boru talebinde olumlu yönde etki yaratabilecek ve şirketin de içinde bulunduğu çelik boru sektörünün büyüme potansiyelini güçlendirebileceği görüşündedir.
Küresel ticaretin miktar ve hacimsel olarak büyümesi, mal arzlarının bir noktadan diğer bir noktaya taşınması/nakledilmesi sırasında navlun maliyetinin azaltılması için kargo gemilerinin kapasitesi artmaktadır. Yine turizm amaçlı kullanılan kruvaziyer gemilerinin de kapasiteleri artmaktadır.
Bu artış, daha fazla su derinliğine sahip liman ve iskele ihtiyacina neden olmuştur. Bu doğrultuda, yeterli su derinliği olmayan mevcut limanların yenilenmesi ve/veva büyütülmesi gerekmiştir. Mevcut limanların yenilenmesi ve/veya büyütülmesi için yapılan yatırımlarda genellikle daha kalın, daha büyük çap ile daha uzun ve çeşitli ilave ataşmanlar kullanılarak güçlendirilmiş çelik boru kazıklar kullanılmaktadır.
Dünyada değişen jeopolitik dengeler ve ayrıca Rusya-Ukrayna savaşının da başlaması dünyanın çeşitli bölgelerinde enerji krizine yol açmış, doğalgazın boru hatlarıyla Avrupa’ya taşınmasının riskleri ortaya çıkmıştır. Bu durum LNG terminallerinin önemi bir kez daha vurgulanmıştır. Yakın ve orta vadede LNG kullanımının artarak devam etmesi ve bu nedenle LNG yükleme ve boşaltma liman yatırımlarının da hızlanması beklenmektedir. LNG terminallerinin yapımında da spiral kaynaklı çelik boru kullanıldığından, şirket bu durumun spiral kaynaklı çelik boruya olan talebi artırabileceği görüşündedir.Talepte oluşabilecek artışın çelik boru sektörünün büyüme potansiyelini tetiklemesi ve satışlarını da kuvvetlendirebileceğini düşünmektedir.
HDM Çelik Boru Finansal Gücü
Şirketin yıllık dönemlere göre gelirleri;
2019 Yılı: 361.052.752 TL
2020 Yılı: 465.805.158 TL
2021 Yılı: 754.947.127 TL
2021 İlk 6 Ay: 262.034.536 TL
2022 İlk 9 Ay: 826.897.789 TL
Şirketin hasılatı 31 Aralık 2019, 31 Aralık 2020 ve 31 Aralık 2021 itibarıyla sona eren 12 aylık dönemler için sırasıyla; 361.052.752 TL, 465.805.158 TL, 754.947.127 TL; 30 Haziran 2021 ve 30 Haziran 2022 tarihleri itibarıyla sona eren 6 aylık dönemler için sırasıyla, 262.034.536 TL ve 826.897.789 TL olarak gerçeklesmistir.
Şirket hasılatı 1 Ocak 2022 – 30 Haziran 2022 döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 216%, 2021 yılında ise bir önceki yıla göre 62% oranında artış göstermiştir. Bu artışla etkili olan faktörler; artan talebe bağlı olarak artan satış hacmi, bağlı ortaklık PMS’in satışlar içindeki payının artması ve kur artışları olarak sıralanabilir.
(Kaynak: HDM Çelik Boru Halka Arz Taslak İzahnamesi)
HDM Çelik Boru Nereden Para Kazanıyor?
HDM çelik kazık borular kategorisinde yer alan spiral kaynaklı borular ve profil borularını üretmektedir. Şirket, ayrıca, kaynaklı çelik imalat sektörünün tükettiği kaynak tellerinin üretimi için yatırım yapmıştır, üretimin 2022 yıl sonu itibarıyla başlaması beklenmektedir.
Kaynak yöntemine göre çelik boru ürünleri sektörü;
– Çelik kazık borularının ve spiral kaynaklı boruların da dahil olduğu Tozaltı Ark Kaynaklı Çelik Boru (DSAW)
– Profil Boru
– Dikişsiz Çelik Boru (SMLS)
– Diğer Çelik Boru ana ürünlerinden oluşmaktadır.
HDM Çelik, küresel inşaat alanlarında yüksek kaliteli yapı malzemesi olarak talep edilen spiral kaynaklı çelik boru (DSAW ürün grubunda yer alan) ürünleri üretmektedir. Bu ürünler liman, rıhtım, iskele gibi deniz yapılarının temellerinde tek başına ya da başka çelik malzemelerle birlikte ve karasal yapıların derin temelleri ve taşıyıcı sistemlerinde kullanılmaktadır. Şirket bu ürün grubunda müşteri siparişine göre ek parça ve aksesuar üretimi de yapılmaktadır.
Şirket; ayrıca, GES panellerinin ana taşıyıcı olan profil borular da üretmektedir.
HDM Çelik Boru Halka Arz Taahhüt ve Fiyat İstikrarı ve Hedefleri
180 gün boyunca ihraççı ve ortaklar tarafından pay satışı yapılmayacak.
30 gün boyunca fiyat istikrarı planlanacak.
Herhangi bir satış, bedelli sermaye artırımı ve yeni halka arz yapılacağına dair açıklamalardan kaçınacak.
Halka Arz Gelirleri Nerede Kullanılacak?
Şirketin paylarının 2023 yılında halka arz edilerek Borsa İstanbul’a kote edilmesi planlanmaktadır.
Halka arz ile sermaye artışı yoluyla fon edilmesi, kurumsallaşma, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve kurumsal yönetim ilkelerinin daha etkin uygulanması, şirketin kurumsal kimliğinin güçlenmesi hedeflenmektedir.
Şirket, halka arz edenlerin mevcut paylarının satışından herhangi bir gelir elde etmeyecektir.
Şirketin halka arz isleminden elde edecegi gelirin kullanim yerleri aşağıdaki gibidir.
1. Yatırım Harcamaları (65-75%)
Şirket halka arzdan elde edilecek net gelirin yaklaşık 65-75%’i ile aşağıda detaylandıran yatırımları gerçekleştirmeyi planlamaktadır:
Yurt Dışı Faaliyetlere İlişkin Yatırım Harcamaları
I. Birleşik Krallık, Galler Bölgesinde Bulunan Fabrikanın Taşınması: Şirket halka arzdan elde edilen fonun 10% – 15% oranındaki kısmı ile Birleşik Krallık’ın Galler Bölgesi’nde Cardiff’te kurulu olan tesislerini Birleşik Krallık’ın doğusuna taşıyarak lojistik avantajini artırmayı ve böylece tüm Kuzey Avrupa ülkelerine olan satışları ve bölgedeki pazar payını artırmayı hedeflemektedir.
II. Arsa, Makine ve/veya Tesis Alımı: Şirket, halka arzdan elde edilen fonun 35% – 40% oranındaki kısmı ile Pipe Manufacturing Solutions Ltd. kurumsal adıyla faaliyet gösteren bağlı ortaklığı (“Bagh Ortakhk**) için arsa, makine ve/veya tesis alımı; Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulu olan ve JD Fields HDM Spiralweld, LLC kurumsal adıyla faaliyete geçen iştiraki için ise makine ve/veya tesis alımı gerceklestirmeyi ve bulunduğu sektörde satışlarını artırmayı hedeflemektedir.
Yurt İçi Faaliyetlere İlişkin Yatırım Harcamaları
I. Makine ve/veya Tesis Alımı: Şirket halka arzdan elde edilen fonun 15% – 20% oranındaki kısmı ile Gebze. Kocaeli’de bulunan arazisi üzerinde Mersin Serbest Bölge’de kurulu olan kaynak teli üretim tesisinin benzerinin iç piyasadaki talebi karşılamak için kurulması planlanmaktadır.
II. Çatı Güneş Enerjisi Sistemi Kurulumu: Şirket, halka arzdan elde edilen fonun yaklaşık 5% oranındaki kısmı ile Mersin Serbest Bölge’ de bulunan üretim tesisi üzerinde yenilenebilir enerji kullanımına katkı sağlamak amacıyla yaklaşık 1 MW kapasiteli yıllık 1,7 milyon kWh’lik elektrik ihtiyacını karşılayacak çatı güneş enerjisi sistemlerinin kurulmasını ve enerji tasarrufu da sağlamayı ve maliyetlerini düşürme planlamaktadır.
2. İşletme Sermayesi (25-35%)
Şirket Türkiye’deki faaliyetlerinin, Cardiff’te kurulu Bağlı Ortaklığı’nın ve Houston, Teksas’ta kurulu iştirakinin büyüyen ve genişleyen faaliyetleri ile artan satış hacmine paralel olarak işletme sermayesi için oluşabilecek finansman ihtiyacında faiz riskini düşük seviyede tutmak ve finansal yapısını daha da güçlendirmek amacıyla işletme sermayesi ihtiyacını halka arzdan elde edilecek net gelirin yaklaşık 25% – 35% oranındaki kısmıyla ile karşılamayı hedeflemektedir.
HDM Çelik Boru Halka Arz Oransal mı? Eşit mi Olacak?
HDM Çelik Boru halka arz edilen paylarının tamamı oransal dağıtım olarak gerçekleşecektir.
Sözlük
Halka arz nedir? Halka arz dağıtım şekilleri, fiyat istikrar politikaları nedir? diye merak ediyorsan Midas Akademi’de yer alan halka arz içeriğine ulaşabilirsin.
Ayrıca Borsa İstanbul halka arz takvimi ve yeni halka arzlardan anında haberdar olmak istiyorsan linklere tıklayarak sayfamızı kaydedebilirsin!
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu Bülteni Hazırlarken Okuduğumuz Kaynaklar Taslak İzahname