Google’ın ana şirketi Alphabet (GOOGL), tahminlerle kabaca uyumlu olan ilk çeyrek sonuçlarını dün bildirdi. Bununla birlikte, maliyetler arttıkça şirketin net geliri beklenenden daha düşük bir oranda seyretti.
Ayrıca teknoloji devinin YouTube işindeki büyüme oranında da geçen yıl ile karşılaştırıldığı zaman keskin bir şekilde yavaşlama gözlemleniyor.
Alphabet’in gelir kazancındaki bu düşüş borsadaki hissesine de yansıdı. Şirketin gelir sonuçlarını açıklamasının ardından piyasa sonrası işlemlerde 4,5%’ten fazla bir düşüş gözlemlendi.
Bloomberg tarafından hazırlanan raporda ise şirketin gelirindeki bu düşüş şu şekilde açıklandı:
“Beklenen gelir 56,07 milyar dolarken ilk çeyrek sonuçlarına göre şirket 56,02 milyar dolar kazanmıştır. Şirketin ilk çeyrekte hisse başına kazancı 25,71 dolara karşılık 24,62 dolar olmuştur.”
Alphabet’in hisselerindeki bu düşüş, bir önceki yıl ile kıyaslandığı zaman yatırımcılar için oldukça büyük endişe yaratıyor. Şirketin hisselerindeki bu düşüşten sonra tüm gözler şirketin Google’ın arama reklamcılığı yatırımlarındaki durumuna çevrilmeye başladı.
Google reklam geliri geçtiğimiz yıla göre yaklaşık olarak 22% artarak 54,66 milyar dolara ulaştı. Ayrıca bu artış, 54,12 milyar dolarlık beklentinin de üstünde kalan bir kazanca denk geldi. Öte yandan bu kazanç Youtube reklamları için söz konusu değil.
YouTube reklam geliri sadece 14% artarak 6,87 milyar dolara ulaştı. Bu da tahminlerin altında kalmasına neden oldu. Youtube’un son çeyreklerde Alphabet’in daha hızlı büyüyen bir bölümü olduğu düşünüldüğü zaman şirketin bu yılki gelirindeki düşüş daha net bir şekilde anlaşılabiliyor.
Şirketin Youtube reklam gelirlerindeki bu düşüşün en önemli nedeni sosyal medya şirketleri arasında artan rekabet oldu.
Öte yandan Alphabet, ilk çeyrekteki bu gelir düşüşünü diğer yatırımları ile toparlamaya devam ediyor. Bulut sistemine yaptığı yatırımlar da şirketin gelirini artırmasındaki en büyük stratejisi olarak karşımıza çıkıyor.
CFRA Research’ün Kıdemli Sermaye Analisti Angelo Zino’ya göre Alphabet’in altında bulunan, Amazon Web Services (AMZN) ve Microsoft Azure (MSFT) gibi şirketlerin 2030 yılına kadar büyümesi pek de olası bir durum olarak gözükmüyor.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı