Alphabet, bir yıldan fazla süredir ilk kez çift haneli rakamlara dönerek 11%′lik gelir artışı bildirdi. Hem YouTube hem de Google reklam gelirlerindeki yükseliş gelirin çift haneli büyümesinde ana etkenlerden oldu. Öte yandan bilançoda görece parçalı bulutlu kalan kısım 22%’lik yükselişine rağmen beklentilerin altında kalan Google Bulut segmenti oldu.
Bilançonun detaylı incelemesine buradan ulaşabilirsin.
Gelirdeki Reklamcılık Etkisi
Şirketin gelirleri 76,69 milyar dolar ile bir önceki yıla kıyasla 11% artış kaydetti. Analistlerin gelir beklentisi 76 milyar dolar seviyesindeydi. Gelirlerdeki çift haneli artış, dört çeyreklik tek haneli büyümenin ardından geldi.
Geçen yıl ekonomik yumuşama ve TikTok’un artan rekabeti nedeniyle Google’ın temel geliri olan reklam tarafı zayıftı. Ancak bu çeyrek hem Google reklamlarının hem de YouTube reklamlarının gelirleri toplam gelirdeki yükselişe imza atan kalemler oldu.
🔎 Birim Maliyeti Düşürmekte Kararlı!
Üçüncü çeyrekte şirket, geçen yıl 54,48 milyar dolar olan reklam gelirinin bu yıl 59,65 milyar dolara çıktığını bildirdi. Analistler bu çeyrek için 59,6 milyar dolarlık bir reklam geliri bekliyordu.
Bu, şirketin temel ve baskın satış kaynağı olan ve 4,8% artışla 42,6 milyar dolara ulaşan Google’ın Arama Ağı reklamcılığı işi sayesinde gerçekleşti. Bu toplam, Google’ın tüm reklam gelirlerinin 73%’ünü oluşturdu. (Pozitif)
Şirketin YouTube reklam geliri de analist beklentilerini aşarak 7,95 milyar dolarlık gelir bildirdi. Analistlerin beklentisi YouTube reklam gelirlerinin 7,8 milyar dolar olması yönündeydi. Reklamcılık sektöründeki ivmelenme YouTube tarafında da kendini gösterebildi.(Pozitif)
Alphabet CEO’su Sundar Pichai, yatırımcılarla yaptığı görüşmede, YouTube’un TikTok’a rakip olan Shorts’unun, yılın başında günlük 50 milyardan fazla görüntülemeye sahipken şu anda 70 milyar günlük görüntülemeye sahip olduğunu söyledi.(Pozitif)
Gelelim bilançonun parçalı bulutlu kısmına, bulut gelirlerine. Esasında bulut geliri yıldan yıla 22%’lik bir artışa imza attı (şirketin genel büyüme oranının iki katı) fakat önceki çeyreğe göre 28% düşüş kaydetti ve 8,41 milyar dolar ile tahminleri 20 milyon dolardan fazla kaçırdı. (Negatif)
☁️ Bulut Büyümesi Neden Düştü?
CFO Ruth Porat, yatırımcılarla yapılan konferansta bulut büyümesinin “coğrafyalar, sektörler ve ürünler genelinde güçlü kalırken” genişleme oranının “müşteri optimizasyon çabalarının etkisini yansıttığını” söyledi. Bu ifade genellikle harcamalarında bocalayan müşterilere atıfta bulunuyor. (Negatif)
Daha önceki açıklamalarında Pichai’nin yapay zekâ kuşağı tek boynuzlu atlarının 70%’inden fazlasının Google Cloud müşterileri olduğu noktasına yaptığı vurguyu göz önünde bulundurduğumuzda, şirketin bulut segmentindeki gidişatı oldukça mühim fakat çok da korkutucu sayılmaz.
Bulut gelirindeki düşüş sorun olmayabilir. Peki, neden?
İlk olarak, Google Cloud bu çeyrekte yeni bir rekor kırdı: 2023’ün üçüncü çeyreği, 8,4 milyar dolar satış ile önceki 8 milyar dolarlık rekoru kırarak şimdiye kadarki en iyi çeyrek oldu.
İkincisi, 22%’lik gelir artışı oldukça cazip gözüküyor, bu nedenle büyüme mutlak bir temelde güçlü kaldı diyebiliriz.
Üçüncüsü, bulut segmentinin zaman içindeki göreceli büyüme oranındaki düşüş normal sayılabilir. Çünkü sonsuza dek çok yüksek bir göreceli büyüme oranını sürdürmesi zaten pek mümkün olmaz.
📈 Aslında Güçlü Bir Bilanço!
Hisse fiyatında düşüşe sebep olan parçalı bulutlu görünüme rağmen şirketin arama büyümesi hızlandı, genel gelir artışı güçlüydü, başarılı maliyet düşürme çabaları sayesinde marjlar hızlı bir şekilde genişliyor ve 25% aralığındaki faaliyet kârı artışı, Alphabet gibi büyük bir şirket için oldukça kuvvetli. (Pozitif)
Öte yandan devam eden geri alımları ve 120 milyar dolarlık nakit içeren sağlam bilançosu da düşünüldüğünde bilanço aslında iyimser. Şirket 22 kat ileriye dönük F/K ile işlem görüyor, güncel F/K oranı ise 19. (Pozitif)
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Alphabet 3.Çeyrek Bilançosu