Tüm dünya enflasyonla mücadele ederken enflasyondaki artışı fiyatlarına en hızlı ve en kolay yansıtan sektör: Gıda Perakendeciliği!
Buna şaşırmamak gerek çünkü yemek yemek, insanlığın en temel ihtiyaçlarından bir tanesi. Yani hiç kimse “Bugün de yemek yemeyiverelim” demez.
Hem enflasyonun yüksek olması hem de dünyadaki jeopolitik risklerin yarattığı endişelerden kaynaklı olacak ki geçtiğimiz günlerde JPMorgan analistleri de Borsa İstanbul’daki gıda perakendeciliği yapan 3 şirketi mercek altına almış. 👇
Detaylı inceleme için buraya bakabilirsin!
Ayrıca bugün yayınlanan HSBC raporunda da gıda perakendecilerinin 3. çeyrekte güçlü sonuçlar paylaşması beklendiği vurgulandı ve sektör genelinde “AL” notu paylaşıldı. JPMorgan’ın ardından HSBC tarafından da Bim, Migros, Şok gibi şirketler için hedef fiyatların yükseltildiği dikkatleri çekti.
Enflasyon ile gıda perakende sektörü ilişkilidir, çünkü enflasyonun maliyetler ve tüketici harcamaları üzerinde bir etkisi vardır. Gıda perakende şirketleri ise enflasyondaki bu artışı hızlıca ürün fiyatlarına yansıtabilir. Bu nedenle, gıda perakende sektörünün ve enflasyonun yakından izlenmesi önemlidir.
ABD’de açıklanan verilere göre eylül ayında enflasyon aylık 0,4% ve yıllık 3,7% artış göstererek tahminlerin üstünde gerçekleşti. Yurt içinde ise TÜİK’in açıkladığı verilere göre enflasyon aylık 4,75% artışla yıllık 61,53%’e yükseldi.
Yani, enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde de yatırımcılar gıda perakende hisselerine ilgi gösterebiliyor.
🛍️ Gıda Perakende Şirketleri Ne İş Yapar?
Gıda perakende sektörü, gıda ürünlerini tüketiciye ulaştıran ve satan işletmelerin faaliyet gösterdiği bir sektördür. Bu sektör, gıda ürünlerinin üretiminden son tüketiciye ulaştırılmasına kadar olan tedarik zincirini yönetir.
Sektörün Geleceği: Dijitalleşme 🤖
Değişen tüketici eğilimleri ve çevrimiçi siparişlerdeki artışın sonucunda gıda perakende şirketleri de dijital yatırımlara odaklandı. Statista’nın 2022 yılında yaptığı bir araştırma, ABD dijital market satışlarının bir önceki yılki 80,3 milyar dolardan 2021’de 100,7 milyar dolara yükseldiği bildirildi. Raporda, çevrimiçi market satışlarının 2027 yılına kadar 366,1 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Güncelde Walmart (WMT), pazarın 25%’inden fazlasına sahip olarak ABD’nin en büyük çevrimiçi perakendecisi konumunda bulunuyor. Diğer büyük market e-perakendecileri arasında Amazon Fresh (AMZN), Kroger (KR), Costco (COST), Target (TGT) ve Albertsons (ACI) yer alıyor.
McKinsey’nin son raporuna göre; perakende şirketleri, yapay zeka teknolojileri sayesinde destek birimleri başta olmak üzere pazarlama, operasyon, tedarik zinciri ve kategori yönetimi gibi faaliyetlerde maliyetlerini minimuma indirebilir.
🛒 Favori Gıda Perakende Hisseleri
Walmart (WMT)
Walmart; merkezi Bentonville, Arkansas’ta bulunan, ABD’de hipermarketler, indirim mağazaları ve marketler zincirini işleten çok uluslu bir perakende şirketidir. Şirket 1962 yılında Sam ve James Walton kardeşler tarafından Arkansas yakınlarında kuruldu.
Walmart’ın 19 ülkede 10.500’den fazla mağazası bulunuyor ve şirket 46 farklı isim altında faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda 2,1 milyon çalışanıyla dünyanın en büyük özel işvereni konumunda bulunuyor.
“Her Gün Düşük Fiyat” politikasını benimseyen Walmart; Walmart Süpermarket, Walmart İndirim Mağazası ve Walmart Mahalle adıyla üç farklı konseptte hizmet sunuyor. Aynı zamanda ABD nüfusunun 90%’ının 10 mil yakınında bulunan mağaza konumlandırması sayesinde müşterilerine erişilebilirlik sağlıyor.
Şirket ayrıca 210 dağıtım merkezi ve filosunda bulundurduğu 9 bin traktör, 80 bin treyler ve de 11 bin sürücü ile tedarik zincirini destekliyor.
Walmart, analistler tarafından 179,22 dolar hedef fiyat ve “AL” notuyla tavsiye ediliyor.
Target (TGT)
Target Corporation, 1902’de kurulan ve merkezi Minneapolis, Minnesota’da bulunan bir diğer Amerikalı perakende şirketi.
Şirketin ürün portföyü; bebek ve güzellik ürünleri, giyim, elektronik ekipman, mobilya, bakkal, ev ve evcil hayvan ürünleri, okul ve ofis malzemeleri, ayakkabılar, spor ve outdoor ürünleri, oyuncaklar ve spor ekipmanlarından oluşmaktadır.
Target, ABD’de 59 dağıtım merkezi ile 1.958 mağazada faaliyet gösteriyor. Aynı zamanda Target mağazalarında satışa sunduğu 45 farklı markaya sahip.
Sürdürülebilirliğe de önem veren Target, 2022’de net-sıfır enerji mağazasını hizmete sundu. Net-sıfır enerji mağazalar kendi enerjilerini üreterek şirketin 2040 yılında net-sıfır emisyon hedefine ulaşması için stratejik önem taşıyor.
Walmart’tan sonra ABD’nin en büyük ikinci perakende şirketi olan Target, analistler tarafından 146,75 dolar hedef fiyat ve “TUT” notuyla tavsiye ediliyor.
Costco (COST)
Costco, “Costco Toptan Satış” adı altında, genellikle toptan ve daha düşük fiyatlarla kaliteli, markalı ürünler taşıyan uluslararası bir perakende zinciri işletmektedir.
Costco, bakkaliye ürünleri, şekerleme, ev aletleri, televizyon, otomotiv malzemeleri, oyuncaklar, spor malzemeleri, mücevherler, saatler, kameralar, kitaplar, ev eşyaları, giyim, sağlık ve güzellik malzemeleri, mobilya, ofis malzemeleri ve ofis ekipmanları gibi çeşitli ürünleri bünyesinde barındırır.
Şirket 591’i ABD’de olmak üzere güncelde 861 mağazada faaliyet gösteriyor. Faaliyet noktaları arasında konsiyerj merkezi, fast-food hizmeti, seyahat acentesi, optik mağaza, sigorta acentesi gibi farklı iş kolları bulunurken Citigroup (C), Visa (V), American Express (AXP) ve Mastercard (MA) gibi şirketlerle yapılan anlaşmalar sayesinde kendi dijital kredi kartını da işletiyor.
Aynı zamanda ABD, Kanada, Avustralya, Japonya, Birleşik Krallık, İspanya, Meksika, Tayvan ve İzlanda’daki bazı lokasyonlarda benzin istasyonları işleten Costco, analistler tarafından 602,50 dolar hedef fiyatı ve “AL” notuyla tavsiye ediliyor.
BİM Birleşik Mağazalar (BIMAS)
1995’te sadece 21 mağazayla faaliyetlerine başlayan BİM, günümüzde Türkiye’nin organize perakende sektöründe pazar payı en yüksek şirketi olarak öne çıkmaktadır. Temel ilkesi; yüksek kaliteyi en uygun fiyata tüketicilere sunmak olan BİM, hard-discount (yüksek indirim) modelinin Türkiye’deki ilk temsilcisidir.
Şirket, bünyesinde barındırdığı yaklaşık 900 ürünü tüketicilere ulaştırmaktadır. Ayrıca, 2021 sonlarında “BİM Market” mobil uygulamasıyla gıda dışı ürünler için online alışveriş imkanı sunmaya başlamıştır.
Büyüme stratejisini devam ettiren şirket, Türkiye’de dört yeni bölge müdürlüğü ve lojistik merkezi kurmuştur. Bununla Türkiye’deki mağaza sayısını 10.611’e yükseltmiştir.
2015 yılında “File” isminde yeni bir perakende modeliyle karşımıza çıkan BİM, indirim konseptini süpermarket anlayışıyla birleştirerek müşterilere farklı bir deneyim sunmuştur. 2023 yılı itibariyle Türkiye’de 24 şehirde 219 mağaza ve 3 lojistik merkeziyle faaliyet gösteren File, “File Market” mobil uygulaması aracılığıyla online alışveriş hizmeti de sunmaktadır.
BİM; sadece Türkiye’de değil, Fas ve Mısır gibi ülkelerde de aktiftir. Fas’ta 659, Mısır’da ise 329 mağazada hizmet vermektedir. 2023 yılı itibariyle tüm ülkelerde toplam 11.818 mağazası bulunmaktadır.
BİM geçtiğimiz yıl, konsolide bazda 5,1 milyar TL yatırım yaparak ekonomiye önemli bir katkıda bulunmuyor. Bu yatırımların yanı sıra, yaklaşık 10 bin yeni istihdam yaratarak toplamda 80 bin kişiye iş imkanı sağlamaktadır.
JPMorgan analistleri BİM Birleşik Mağazalar için hedef fiyatını 205 TL’den 436 TL’ye yükseltti, tavsiyesini “AĞIRLIĞINI ARTTIR” olarak korudu. HSBC analistleri ise BIMAS için hedef fiyatını 310 TL’den 410 TL’ye yükselterek “AL” tavsiyesini sürdürdü.
Migros (MGROS)
Migros, 19 Mart 2008’de Türkiye’nin İstanbul şehrinde kuruldu ve Türk Ticaret Kanunu’na göre tescil edildi. Ancak Migros’un kökleri daha eskilere, 1954 yılına dayanmaktadır. Şirket 2009’da, Moonlight Perakendecilik ile birleşerek Migros Ticaret A.Ş. unvanını almıştır.
Migros, bağlı ortaklıklarıyla birlikte “Grup” olarak tanımlanır. Migros Grubu, temelde gıda ve tüketim mallarını perakende ve toptan satışını gerçekleştirmektedir. Fakat sadece bu alanda değil; online gıda perakendeciliği, hazır yemek servisi, ödeme ve elektronik para hizmetleri gibi çok çeşitli alanlarda da faaliyet göstermektedir. Aynı zamanda lojistik, şarj istasyonu, medya ve alışveriş merkezi işletmeciliği gibi sektörlere de yatırım yapmaktadır.
Şirketin ana ortağı AG Anadolu Grubu Holding A.Ş.’dir. Migros’taki payı ise %50’dir.
Migros 30 Haziran 2023 itibarıyla, 1.845.826 metrekare perakende, 14.449 metrekare toptan olmak üzere toplamda 1.860.275 metrekare satış alanına sahiptir.
51.025 çalışanı bulunan şirket 3.100 mağaza ile hizmet vermektedir.
JPMorgan analistleri Migros için hedef fiyatını 218 TL’den 432 TL’ye yükseltti, tavsiyesini “AĞIRLIĞINI ARTTIR”dan “NÖTR”e indirdi. HSBC analistleri ise MGROS için hedef fiyatını 410 TL’den 460 TL’ye yükselterek “AL” tavsiyesini sürdürdü.
Şok Marketler (SOKM)
Şok Marketler, Türkiye’nin dört bir yanını kapsayan tam 81 ilde bulunan mağaza ağı ile günümüzde 10.475’in üzerinde mağazayla hizmet veriyor. Bu geniş ağın yanı sıra, 38 dağıtım merkezi ve 46.000’den fazla çalışanıyla müşterilere evlerine en yakın noktadan hizmet sunmaktadır.
2015’in başından bu yana her gün ortalama 3 adet yeni mağaza açan Şok Marketler, 2015 yılında 699 adet, 2016’da 1.000 adet, 2017’de 1.100 adet, 2018’de 1.000 adet, 2019’da 851 adet, 2020’de 930 adet, 2021’de 1.102 adet, 2022’de 1.034 ve 2023 ikinci çeyrekte 424 adet olmak üzere yeni mağazalarını müşterileriyle buluşturmuştur.
Şirket büyüme stratejisine uygun olarak tüketici hafızasında yer etmiş Mis, Piyale, Mintax, Evin ve Amigo gibi köklü markaları ekonomiye yeniden kazandırmış ve bu nostaljik markaları, uygun fiyatlarla sunmuştur.
Hem özgün hem de ulusal markaları bir araya getiren zengin bir ürün portföyüne sahip olan şirket, müşterilerine geniş bir yelpazede seçenekler oluşturmaktadır.
Sebze ve meyve konusundaki uzmanlıkla, tedarik edilen ürünlerin dağıtım merkezlerinden mağazalara 24 saat içinde taze bir şekilde ulaştıran Şok Marketler, kişisel bakım ve temizlik ürünlerinde Türkiye’nin önde gelen perakendecilerinden biri konumunda yer almaktadır.
Şirket, “her gün düşük fiyat” politikası ve farklı kampanya formatlarıyla satış stratejisi uygulamaktadır.
JPMorgan analistleri Şok Marketler için hedef fiyatını 50,2 TL’den 123 TL’ye yükseltti, tavsiyesini “AĞIRLIĞINI ARTTIR” olarak korudu. HSBC analistleri ise SOKM için hedef fiyatını 90 TL’den 100 TL’ye yükselterek “AL” tavsiyesini sürdürdü.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: Walmart, Target, Costco, KAP, Bim, Migros, Şok