Analist Notları

Geleceğin Sektörü Siber Güvenlik mi?

Geleceğin Sektörü Siber Güvenlik mi?
Google News Icon Takip Et

💻 Modern dünyadaki teknolojinin yaygın kullanımı ve küresel veri üretiminin hızla artışı, kendi sorunlarını yarattı. Özellikle hükümetler, bankalar ve savunma şirketleri gibi kritik kurumlar, dijital dünyaya geçti ve bu onları siber saldırılara karşı savunmasız hale getirdi.

🇨🇳 Bugünlerde ise siber güvenlik tekrar küresel finansın odağında. Çünkü Çin’in en büyük bankası olan Industrial and Commercial Bank of China (ICBC), geçtiğimiz günlerde hackerlar tarafından saldırıya uğrayarak piyasaları sarstı.

🔒 Özellikle Covid-19 pandemisi başladığından beri kurumların siber güvenlik harcamaları arttı. Bulut bilişim ve uzaktan çalışma gibi yeni güvenlik açıklarıyla karşılaşan şirketlerin güvenlik yazılımlarına olan güçlü talebi sayesinde birçok siber güvenlik hissesi 2020’den bu yana iyi performans gösterdi.

📉 2022’de parasal sıkılaşmayla birlikte takip ettiğimiz ayı piyasası bazı hisseleri olumsuz etkilese de siber güvenlik sektörü önümüzdeki on yıl için hala önde gelen bir yatırım teması olarak karşımıza çıkıyor.

Moody’s Siber Güvenlik Raporundan Detaylar

Eylül ayında Moody’s’in yayınladığı rapora göre küresel siber saldırıların arttığı 2019-2023 yılları arasında, şirketler bu alandaki harcamalarını %70 artırdı. Raporda aynı zamanda siber saldırılara karşı sigortası olmayanların artık bu sigortaya başvurmaya başladığı da vurgulandı. Raporda küresel siber sigorta pazarının güncelde yaklaşık 12 milyar dolar olan prim değerinden 2027 yılına kadar yaklaşık 33 milyar dolara yükseleceğine işaret ediliyor. 

Raporda dikkat çeken bir diğer nokta da şirketlerin şu anda görünüşte yalnızca temel siber güvenlik önlemlerine odaklanmış olmaları. Çünkü şirketlerin büyük siber güvenlik önlemleri alacak kadar bütçesi yok. Dolayısıyla bu durum şirketlerin, siber güvenlik sağlayan şirketlere başvurmasını sağlıyor.

🌐 Yatırım yapılacak siber güvenlik hisselerini belirlerken şirketlerin hızlı gelişen yazılım teknolojileriyle doğal bir rekabet içinde olduğunu unutmamak önemli. Diğer yandan, bulut tabanlı faaliyetleri olan ve web içerikleri ile mobil uygulamaları bulunan şirketler için siber güvenlik giderek daha önemli hale gelmekte. 

Dolayısıyla hızlı gelişen dijital dünyanın güvende kalmasına yardımcı olan siber güvenlik şirketleri yatırımcıların yakın takibine bulunuyor.

Geleceğin Sektörü Siber Güvenlik mi?

🤖 Yapay Zekâ, Siber Güvenliğin de İmdadına Koştu!

Siber güvenlik sektörüne odaklandığımızda yapay zekâ, diğer sektörlerde olduğu gibi bu alanda da önemli bir rol oynuyor. Yapay zekânın doğası, onu siber güvenlik için çok iyi bir katma değer teknolojisi haline getiriyor. 

Çünkü yapay zekâ, temelde bir dizi girişe dayalı çıktılar üreten karmaşık bir matematiksel denklemdir. Bu denklem, verileri kullanarak yeni verilerle çıktılar üreten bir modeli eğitir. 

Yapay Zekânın Siber Güvenlikteki Rolü Ne?

Şirketler, yapay zekâyı kullanarak önceki saldırılardan gelen verilerle modelleri kurgulayabilirler ve belirli ihtimallere dayanarak bir saldırının devam edip etmediğini tespit edebilen otomatik sistemler oluşturabilirler. 

Bu, şirketlere ve kullanıcılara risk yönetimi çerçevesinde kritik öneme sahip diyebiliriz. Çünkü bu sayede olası saldırılar için önceden hazırlık ve yanıt senaryoları oluşturarak saldırıya karşı öncü bir avantaj sağlanabilir.

Siber Güvenlik Şirketleri de Farkında!

Yapay zekânın siber güvenliğe sunduğu avantajlar, dünyanın en büyük siber güvenlik şirketlerinden biri olan CrowdStrike’ın da radarında. Şirket, bir kazanç çağrısında yapay zekânın sunduğu faydaları övmüştü.

Dolayısıyla, yüksek enflasyon nedeniyle bulut harcamalarında daralma yaşansa da siber güvenliğin önünde güçlü bir gelecek var gibi görünüyor.

Öne Çıkan Siber Güvenlik Hisseleri

Siber güvenlik sektöründe faaliyet gösteren şirketleri filtreleme yöntemiyle eledik. Filtreleme yönteminde şirketlerin 3 yıllık satış büyümesinin sektör ortalaması olan 45%’in üstünde olmasına, cari oranının 2,00 seviyesinin altında olmasına ve PD/DD oranının sektör ortalaması olan 28’in altında olmasına özen gösterdik. Filtreleme sonrasında öne çıkan 3 hisseyi piyasa değerine göre aşağıdaki tabloda sıraladık. 

Geleceğin Sektörü Siber Güvenlik mi?

CrowdStrike (CRWD)

Merkezi Austin, Teksas’ta bulunan CrowdStrike Holdings, Inc. şirketlerin bulut faaliyetlerinde koruma sağlıyor. Şirket dün seans kapanışından sonra paylaştığı bilançosunda 777,1 milyon dolarlık gelir üzerinden 0,74 dolar kâr beklentilerini aşarak 786 milyon dolar gelir üzerinde hisse başına 0,82 dolar kâr açıkladı.

Artan siber güvenlik talebiyle dördüncü çeyreğinde gelir artışı bekleyen CrowdStrike, üçüncü çeyrek sonuçlarına göre 65 hedge fonun portföyünde yer alıyor. Analistler şirketi 209,09 dolar hedef fiyat ile “AL” notuyla tavsiye ediyor.

Okta (OKTA)

Okta, Inc, kullanıcı kimliklerinin yönetimi ve güvenliğine yönelik kimlik çözümleri sağlayan bir şirkettir. Şirketin merkezi San Francisco, Kaliforniya’da bulunmaktadır. Bugün bilançosunu yayımlayacak Okta’nın 560 milyon dolar gelir üzerinden hisse başına 0,29 dolar kâr açıklaması bekleniyor. 

Son zamanlarda adı hacker saldırıları ile gündeme gelen Okta, üçüncü çeyrek sonuçlarına göre 57 hedge fonun portföyünde yer alıyor. Analistler şirketi 89,48 dolar hedef fiyat ile “AL” notuyla tavsiye ediyor.

SentinelOne (S)

SentinelOne, Kaliforniya merkezli bir siber güvenlik sağlayıcısıdır. Yapay zekâ destekli tehdit önleme, tespit ve yanıt desteği sağlayan Singularity Tespit ve Yanıt Platformu isimli bir platform sunan şirketin 5 Aralık’ta açıklayacağı bilançoda 156,1 milyon dolar gelir üzerinden hisse başına 0,08 dolar zarar bildirmesi bekleniyor.

SentinelOne, üçüncü çeyrek sonuçlarına göre 34 hedge fonun portföyünde yer alıyor. Analistler şirketi 18,97 dolar hedef fiyat ile “TUT” notuyla tavsiye ediyor.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: The Motley Fool, Statistica, Simply Wall Street, Investor’s Business Daily