Merhaba sevgili Midaslılar!
Geçtiğimiz iki yazıda temettüsü büyüyen hisse senedi yatırımının temellerini açıklamaya çalıştık. Stratejinin altyapısını, hisse seçim kriterlerini ve temettü büyümesinin önemini vurguladık. Sonrasında ise bu stratejiyi kullanarak örnek bir hisse senedi portföyü oluşturduk. Böylece yılın 12 ayında pasif gelir elde edeceğimiz bir bileşik getiri makinasını nasıl işletebileceğimizi anlatmaya çalıştık.
Bu makalede ise benzer bir stratejiyi ülkemiz için uygulamaya çalışacağız. Öyleyse başlayalım.
Öncelikle şunu vurgulamak istiyorum: 1986 yılında kurulan Borsa İstanbul, gelişmiş ülkelerin piyasalarına göre çok daha yeni ve bakir bir pazar. Birçok şirketimiz bu tarihten daha önce kurulmuş olsa da hisse senetlerinin halka arz edilmesi ve regüle edilmiş şekilde yatırımcılara sunulması bu tarihten sonra gerçekleşti. Dolayısıyla sadece 37 yıllık oldukça genç bir borsadan söz ediyoruz.
Bu nedenle ABD’de olduğu gibi temettüsünü 25 veya 50 yıllık periyotlarda sürekli olarak artırmış şirketler bulmamız ne yazık ki mümkün değil.
Dahası ülkemizde temettü geleneği bulunan şirket sayısı oldukça az ve var olanlar da genellikle büyümesini tamamlamış “cash cow” yani nakit zengini sınıfındaki şirketler. Burada benim amacım hem büyümeye devam eden hem de kârlarını yatırımcılarıyla paylaşan şirketleri bulmak. Bunun için 5 yıllık periyotlar kullanacağım.
Geçmişte düzenli olarak hisse başı kârlarını büyütmüş ve nakit temettü dağıtma oranları makul şirketleri yakalamaya çalışacağım. Öncelikle temettüsü büyüyen hisse senedi yatırımı stratejisindeki kriterlerimizi hatırlayalım.
- Geçmiş 5 yıllık hisse başı kâr büyüme oranları en az 10% olmalı
- Nakit temettü dağıtma oranı 20-80% arasında olmalı (Temettülerin güvende olması)
- Güncel ve prospektif fiyat kazanç oranları 15’in altında olmalı (Ucuzluk kriteri)
- Son 5 yılın temettü verimi ortalaması en az 2% olmalı
- Son bir yılda analistlerden “Al” notu alması
Temettüsü büyüyen hisse yatırımı takip listesi
Yukarıda belirttiğim kriterlere göre filtreleme yaptığımda elimizde güncel rakamlara göre sadece 22 şirketlik bir liste kalıyor. Filtreleme işleminin ardından şirketleri piyasa değerlerine göre sıraladım.
Sonuç olarak elimizde hazırlayacağımız portföyümüz için şu liste kaldı:
En yüksek piyasa değerine sahip şirketlerden birkaçını inceleyelim.
Ford Otomotiv San. A.Ş. (#FROTO)
İlk sırada Ford Otosan’ı görüyoruz. Hepimizin yakından tanıdığı şirket 2022’de iki parça halinde toplam 18,7 TL temettü ödemesi yapmış. 2023’te ise ilk taksit olarak 14,25 TL kâr payı dağıtmış. Ford Otosan’ın genellikle yılda iki kez temettü dağıttığını göz önünde bulundurursak yılın ikinci yarısında ek bir dağıtım bekleyebiliriz. Güncel temettü veriminin 2,48%, nakit temettü dağıtma oranının ise 27% olduğunu görüyoruz. Bu özellikleriyle 2023 ve sonrasında temettüsünü artırmasının önünde bir engel görünmüyor. Şirketin temettü geçmişi ise şu şekilde:
Temettüsüz İşlem Tarihi: Temettü Dağıtım Tarihi
Güncel fiyat/kazanç oranı 13,64 iken firma değeri/favök oranı ise 13,42. Diğer yandan 52,7% ile oldukça yüksek ROIC’e sahip.
Şirket, temettü dağıtımının 25% ile kısıtlandığı 2020 yılı hariç tutulursa 2014 yılından beri yıllık temettüsünü artırıyor. 2014 yılında hisse başına 0,5 TL olan temettüsünü 8 yılın ardından 2022’de 18,7 TL’ye çıkarmış. Ayrıca son bir yılda 228% hisse fiyat artışıyla yatırımcısını da mutlu etmeyi başarmıştır.
Tüpraş A.Ş. (#TUPRS)
İkinci sırada bir başka Koç grubu şirketi olan Tüpraş’ı görüyoruz. Temelde bir petrol rafinerisi olan Tüpraş, son yıllarda yenilenebilir enerji ve yeşil hidrojen üretimi gibi alanlarda da yatırım yapıyor. Geçmişte bir temettü şirketi olan Tüpraş, Covid-19’dan çok olumsuz etkilendiği için 3 yıl boyunca temettü dağıtamasa da 2023 itibarıyla tekrar kâr dağıtımlarına başladı. 2023 yılında hisse başına 45 TL dağıtan şirketin tıpkı Ford Otosan gibi yılın ikinci yarısında ek bir temettü dağıtması beklenebilir.
Güncel temettü verimi 7,1%, nakit temettü dağıtım oranı ise 30% civarında. Fiyat kazanç oranı 3,66 iken firma değeri/favök oranı 2,59 olan şirketin çarpanları hem tarihsel ortalamalarına hem de sektörüne göre oldukça aşağıda.
Görüldüğü üzere şirket 2014’ten 2019 yılına kadar sürekli olarak temettüsünü artırmış. Ortalama temettü verimi ise oldukça yüksek seyrediyor.
BİM Mağazalar A.Ş. (#BIMAS)
Ülkemizde faaliyet gösteren bir perakende şirketi olan BIMAS, 2005 yılında halka arz edilmiş ve Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlamıştır. 2006 yılından beri her yıl temettü dağıtan şirket, 2014-2021 yılları arasında sürekli olarak temettüsünü artırmayı başarmıştır. 2023 yılında iki taksit halinde toplamda hisse başı 5 TL temettü dağıtımı yapacak olan şirketin güncel nakit temettü dağıtım oranı 37% seviyesinde.
Güncel fiyat/kazanç oranı 13,74, firma değeri/favök oranı ise 9,6 olan şirketin çarpanları sektör ortalamasına yakın seyrediyor. Şirketin temettü dağıtım geçmişi ise şu şekilde:
Sonuç
Bu yazıda temettüsü büyüyen hisse yatırımı stratejisini uygulamaya koyarak Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinden oluşan örnek bir portföy ve temettü listesi hazırladık. Belirlediğimiz kriterlere uyan şirketlerden oluşturacağımız, sektörel olarak çeşitlendirilmiş bir portföy, bize uzun vadede sürekli artan temettülerle pasif gelir sağlayacaktır.
Burada şu hususa dikkat çekmek istiyorum: Yatırıma yeni başlayan pek çok kişi son 1-2 yılda yüksek oranda temettü dağıtmış şirketleri portföylerine yüksek oranda alarak “value trap” olarak adlandırılan hataya düşmektedir.
Burada asıl önemli olan, tek seferlik yüksek temettü verimi değil, sürdürülebilir ve sürekli olarak artan miktarda temettü almaktır. Bu nedenle hisse başı kârların sürdürülebilir olup olmadığı kontrol edilmelidir. Özellikle döngüsel sektörlerde kârlılığın bazı yıllarda düşük olabileceği göz önünde bulundurularak sektörel çeşitliliğe özen gösterilmelidir.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!
Bay Tutumlu
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı