Merhaba sevgili Midaslılar!
Bir süredir sizlerle finansal özgürlük hakkında bilgilendirici içerikler paylaşıyorum. Şu yazımda da bahsettiğim üzere klasik anlamda finansal özgürlük için yıllık harcamalarımızın 25 katı bir portföye sahip olmamız gerekiyor. Aylık bazda hesap yaparsak aylık harcamamızın 300 katına ihtiyaç duyuyoruz. Finansal özgürlüğe oldukça uzun ve sabır gerektiren bir süreç sonunda ulaşılabileceğini daha önce anlatmıştık.
Bu yolculuk bazı durumlarda 10 yıl ve üzerinde sürebilmektedir. Peki, bunu kısaltmanın bir yolu yok mu? İşinizden memnun değilseniz, 8-5 sevmediğiniz bir işte çalışmak size ağır geliyorsa, 10 yıl dişinizi sıkıp finansal özgür olana kadar aynı işe devam mı etmelisiniz? Yoksa daha farklı bir alternatif var mı?
Bu yazıda bu alternatiflerden birisi olan Coast FIRE kavramından bahsedeceğim. Öyleyse başlayalım.
Finansal özgürlük kavramı 2000’lerin başında “Mr. Money Mustache” takma adlı Peter Jonathan Adeney’in blogundaki paylaşımlarıyla geniş kitleler tarafından tanındı ve yayılmaya başladı. Başlangıçta yalnızca 4% kuralına bağlı matematiksel altyapısı ile birçok kaynakta yer bulan FIRE (Financial Independence Retire Early), yani finansal özgürlük erken emeklilik kavramı sonraki yıllarda dallanıp budaklanarak farklı isimler almaya başladı. LeanFIRE, FatFIRE, CoastFIRE, Barista FIRE, Slow FIRE gibi birçok çeşidi ortaya çıkan bu kavramın bugün Coast FIRE kısmını anlatmak istiyorum.
Coast FIRE klasik FIRE’dan farklı olarak yıllık harcamalarınızın 25 katı kadar portföye sahip olmasanız bile erken emekli olabileceğinizi söyler. Peki, nasıl? Coast FIRE bol miktarda zaman, bir miktar para ve bileşik faizden yararlanarak çalışır. Temel fikir; para biriktiriyorsanız, bir noktada yeterince büyük bir birikim oluşturacağınız ve bir daha hiç tasarruf etmeseniz bile bu birikimin sizi finansal olarak bağımsız kılacak kadar büyük bir sayıya ulaşacağıdır. Bunun nedeni bileşik faizdir.
Örneğin; şu anda 100.000 dolar biriktirmiş olsaydık ve 30 yıl boyunca bu paranın büyümesine izin verseydik, birikimlerimize bir kuruş daha eklemesek bile bu para 1 milyon doların üzerine çıkardı (8%’lik bir getiri oranı varsayıyoruz). Eğer başlangıç paramızı 200 bin dolara çıkarırsak 30 yıl sonra 2 milyon dolarımız olur. Başlangıçta koyduğumuz 100 bin doların süreç sonunda nasıl 1 milyon dolar fark ettirdiğini gördünüz mü? Bunu fark etmek oldukça önemlidir çünkü eğer hayatımızın erken dönemlerinde yeterince büyük bir birikim yapabilirsek, finansal özgürlük konusunda başarısız olmamız neredeyse imkansız hale gelir.
Albert Einstein boşuna bileşik faiz dünyanın sekizinci harikasıdır dememiştir.
Coast FIRE rakamı nasıl hesaplanır?
Bu hesap aslında oldukça basit. Yıllar önce okulda öğrendiğimiz fakat yıllar içerisinde kullanım amacı unutulmuş bileşik faiz hesabına dayanıyor.
(Coast FIRE rakamı) = (yıllık harcama) / ( para çekme yüzdesi x (1 + n)^t )
Burada para çekme yüzdesini 4% alıyoruz. “n” yatırımlarınızın yıllık reel büyüme yüzdesi, “t” ise klasik FIRE’a ulaşmak istediğiniz yıl olarak alınmalıdır. Bir örnekle daha net açıklamaya çalışalım.
Şu anki portföyünüz 100 bin dolar olsun. Yıllık harcamanız 20 bin dolar ve aylık olarak portföyünüze 1000 dolar ekleme yapıyorsunuz. Yıllık dolar bazında 10% reel getiriniz var. Enflasyon 3%, yani nominal getiriniz bu durumda 13% oluyor. Bu şartlara sahip 30 yaşında olan ve 45 yaşında tamamen finansal özgür olma hedefindeki bir bireyin coast FIRE rakamı, (20.000/(0.04*(1+0.1)^15)=119.700 dolar olmaktadır.
Yani bu kişi 120 bin dolarlık bir portföye ulaştığında artık tasarruf etmesine gerek kalmadan sadece yatırımlarının yıllık büyümesiyle 45 yaşında 500 bin dolar portföy büyüklüğüne ulaşacaktır. Bir nevi “coast” ederek, yani akışına bırakarak ekstra para eklemesi yapmadan hedefine varacaktır. Şu siteden kendi bilgilerinizi girerek otomatik hesaplama da yapabilirsiniz.
Bir önceki örnekte 100 bin dolarlık portföye sahip hayali kahramanımız yalnızca 2 yıl içerisinde Coast FIRE rakamına ulaşacak ve belki de hayallerine merhaba diyecek.
Coast FIRE neden bu kadar güçlü?
Eğer FIRE’ı düşünüyorsanız, muhtemelen bunun önemli bir nedeni vardır. Ve büyük olasılıkla bu işinizden memnun olmamanızla ilgilidir. Finansal özgürlük araştırmasına ilk kez bu şekilde girdiğimi biliyorum. Ancak işinizi sevmemeniz, çalışmayı sevmediğiniz anlamına gelmez.
Bence bu finansal özgürlük yoluna giren kişilerin ilk düşünmesi gereken konu. Çoğumuz çalışmayı tamamen bırakmak istemiyoruz. İşimizi sevmiyoruz ancak başka bir şey yapamadığımız ya da başka bir şey denemekten çok korktuğumuz için o anki işimizi bırakamıyoruz.
Coast FIRE bir dönüm noktasıdır. Bir kez oraya ulaştığınızda, bu korkunun çoğunun ortadan kalkabileceği güvenli bir nokta. Eğer yaptığınız işten keyif alıyorsanız, onu yapmaya devam edebilirsiniz. Değilse, size başka bir şey denemek için yeterli güvenli alan sunar. Bir miktar risk alarak şirket ve hatta sektör değiştirebilirsiniz. Kendi işinizi kurabilir ya da çok yorulduğunuzu hissediyorsanız 1 yıl çalışmaya ara verip dinlenebilirsiniz. Coast FIRE finansal özgürlük kadar olmasa da opsiyonlarınızı inanılmaz derecede artıran önemli bir araçtır.
Sonuç
Bu yazıda finansal özgürlüğe ulaşmakta önemli dönüm noktalarından birisi olan coast FIRE kavramını ele aldık. Coast FIRE’a ulaşmak için ne kadarlık bir portföye sahip olmamız gerektiğini ve bu rakama ne kadar sürede ulaşabileceğimizi hesapladık. Ardından bu kavramın neden önemli olduğunu, iş ve sektör değiştirme örnekleri üzerinden anlatmaya çalıştık.
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere tüm finansal özgürlük yolcularına başarılar dilerim.
Bay Tutumlu
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı