Uzman Analizleri

Finansal Özgürlük Stratejisi: Barista FIRE Nedir?

Finansal Özgürlük Stratejisi: Barista FIRE Nedir?
Google News Icon Takip Et

Merhaba sevgili Midaslılar!

Geçtiğimiz yazıda sizlere Coast FIRE’dan bahsetmiştim. Coast FIRE’a ulaşmak için ne kadarlık bir portföye sahip olmamız gerektiğini ve bu rakama ne kadar sürede ulaşabileceğimizi hesaplamıştık. Ardından bu kavramın neden önemli olduğunu, iş ve sektör değiştirme örnekleri üzerinden anlattık. Böylece sevmediğimiz işimizi bırakmanın sandığımızdan daha kolay olabileceğini vurgulamaya çalıştık.

Coast FIRE genel olarak, çalıştığı işte mutsuz olup iş ya da sektör değiştirmek isteyenler için uygun bir konsept olarak öne çıkıyor. Barista FIRE ise bu konsepte benziyor fakat biraz daha fazla birikim gerektiriyor. Öyleyse neymiş bu Barista FIRE anlamaya çalışalım.

Barista FIRE, 4% kuralına göre yıllık giderlerinizin bir kısmını karşılamasına yetecek kadar portföye ulaşarak erken emekli olmayı hedeflediğiniz süreyi kısaltmayı ifade ediyor. Bu rakama ulaştıktan sonra sağlık sigortası ve ek masrafları karşılamak için yarı zamanlı bir işe geçebilirsiniz.

Örneğin yıllık harcamanız 20 bin dolar ise bunun 10 bin dolarını çalıştığınız işten, 10 bin dolarını ise portföyünüzden karşılarsanız klasik finansal özgürlüğe göre aşırı stresli ve sizi yıpratan işinizi çok daha erken bırakabilirsiniz. İşin sırrı çalışma hayatından tamamen çıkmadan yarı zamanlı bir işe ya da freelance çalışmaya geçmek ve dolayısıyla hayat kalitenizi artırmaktır.

Finansal Özgürlük Stratejisi: Barista FIRE Nedir?

Peki, “Barista FIRE” Adı Nereden Geliyor?

Barista FIRE, adını ABD’de Starbucks’ın yarı zamanlı çalışanlarına sağlık sigortası sunmasından almıştır. Dolayısıyla, birçok kişi bunu sağlık sigortalarını korurken yarı zamanlı bir işe geçmek için bir fırsat olarak görmektedir. Herhangi bir işte çalışmazken sağlık sigortanızı kendiniz ödemek durumundasınızdır.

Gelişmiş ülkelerde, özellikle de ABD’de sağlık sigortası masrafları çocuklu ailelerde yüksek rakamlara ulaşabilmektedir. Bu nedenle gerçekte tam zamanlı çalışmak zorunda olmayan ve portföyü belli seviyeye erişmiş kişiler Starbucks’ta yarı zamanlı barista olarak çalışarak hem ücretsiz sağlık sigortasından faydalanmakta hem de portföyünden para çekme oranını sınırlayarak finansal özgürlük planını sağlamlaştırmaktadır.

Özellikle 2000’li yıllardan sonra oldukça popüler olan bu yaklaşım, ‘bu tarz kahve zincirlerinde ya da süpermarket gibi yerlerde sadece alt gelir seviyesinde kişiler çalışır’ algısını da yıkmayı başarmıştır.

Tabii ki sadece barista olarak çalışmak zorunda değilsiniz. Herhangi bir yarı zamanlı iş ya da freelancer olarak çalışmak da seçenekler arasında. Önemli olan, sahip olduğunuz portföye göre para çekme oranınızı 4% ile sınırlayarak geri kalan harcamalarınızı bir şekilde aktif gelirinizle finanse etmek. Günümüzde yarı zamanlı çalışmanın dışında “gig economy” ya da “side hustle” diye adlandırılan, Türkçe’ye yan/ek iş olarak çevirebileceğimiz işler yaparak ayda binlerce dolar kazanan kişiler bulunmaktadır.

Finansal özgürlük yolunda geliri artırmanın önemi yazımda yapılabilecek ek işlerden detaylı olarak bahsetmiştim. Bunlara ek olarak Airbnb’den ev kiralamak, boş zamanlarında moto/bisiklet kuryelik yapmak, ev-araba alıp satmak gibi çok çeşitli para kazanma yöntemleri bulunmaktadır.

Finansal Özgürlük Stratejisi: Barista FIRE Nedir?

Barista FIRE rakamı nasıl hesaplanır?

Barista FIRE rakamınızı hesaplamak için normal bir FIRE hesaplayıcısı kullanabilirsiniz. Ben, tıpkı coast FIRE’da olduğu gibi burada da aynı siteyi kullanıyorum. Barista FIRE konseptinin matematiksel alt yapısına ve hesaplayıcıya şu linkten ulaşabilirsiniz. Karşılaştırma yapabilmek adına, geçtiğimiz yazıdaki rakamların aynısını kullanacağım.

Finansal Özgürlük Stratejisi: Barista FIRE Nedir?

Şu anki portföyünüz 100 bin dolar olsun. Yıllık geliriniz 32 bin dolar, harcamanız ise 20 bin dolar. Bu durumda aylık olarak portföyünüze 1000 dolar ekleme yapıyorsunuz. Yıllık dolar bazında 10% reel getiriniz var. Enflasyon 3% yani nominal getiriniz bu durumda 13% oluyor. Bu şartlara sahip 30 yaşında bir bireyseniz, şu anki işinizde kaldığınız takdirde 40 yaşında finansal özgürlüğe ulaşacaksınız.

Fakat aynı durumda 10 yıl beklemek yerine 35 yaşında iş değiştirerek barista FIRE yaptığınızda klasik anlamda finansal özgürlüğü yalnızca 5 yıl ötelemiş oluyorsunuz. Bu esnada 10 yıl yerine 5 yıl içinde sevdiğiniz işe geçebilir, yarı zamanlı çalışabilirsiniz. Özellikle uzun ve stresli çalışma saatlerine sahip işlerde çalışan, tükenmişlik sendromuna yakalanmış kişiler için barista FIRE tıpkı coast FIRE gibi önemli bir alternatif sunmaktadır.

Barista FIRE neden bu kadar güçlü?

Tıpkı coast FIRE’da olduğu gibi bileşik getirinin etkisini burada da görüyoruz. 4% kuralına göre ayda elde edeceğiniz her 100 dolar ek gelire karşılık 30.000 dolarlık bir birikim yapmanız gerekmektedir.(100$*12ay*25) Yukarıdaki örnekte gördüğünüz gibi ayda 850 dolar ek gelir, finansal özgürlük yolculuğunda 255 bin dolarlık bir portföyün getirisine eşittir.

Finansal Özgürlük Stratejisi: Barista FIRE Nedir?

Barista FIRE şu 3 konuda size esneklik sağlar:

●  İş değiştirme özgürlüğü sunar.

●  Sizi ve ailenizi sağlık sigortası masrafından kurtarabilir.

●  İş hayatından kopmadığınız için çoğu emeklide görülen dışlanmışlık hissini yaşamazsınız.

İş yerinde mutsuzsanız, Barista FIRE’ı takip etmek daha mutlu bir yaşam tarzını çok daha erken yaşamanıza yardımcı olabilir.

Sonuç

Bu yazıda finansal özgürlüğe ulaşmakta önemli dönüm noktalarından birisi olan Barista FIRE kavramını ele aldık. Barista FIRE’a ulaşmak için ne kadarlık bir portföye sahip olmamız gerektiğini ve bu rakama ne kadar sürede ulaşabileceğimizi hesapladık. Barista FIRE’a ulaştıktan sonra yarı zamanlı bir işe girmenin finansal özgürlük yolculuğunu ne kadar kısalttığını ve buna değip değmeyeceğini örnekler üzerinden açıklamaya çalıştık.

Sizin Barista FIRE rakamınız nedir? Yarı zamanlı çalışmayı düşünür müydünüz? Bir sonraki yazıda görüşmek üzere!

Bay Tutumlu

Finansal Özgürlük Stratejisi: Barista FIRE Nedir?

Bu içerik, içeriğin yayınlandığı günkü veriler baz alınarak hazırlanmıştır. İçerikte geçen hedef fiyat tahminleri, uzman ve analist yorumları bu içeriğin yayınlandığı tarihte geçerlidir. Bu tahmin ve yorumlar zaman içinde değişkenlik gösterebilmektedir. Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Kullanılan hisse işlem görselleri; hisse adı, fiyatı ve grafikleri de dahil temsilidir, yatırım tavsiyesi değildir.

Detaylı bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı