Sektör İncelemeleri

Film ve Dizi Sektörü: Yayıncılık Hisseleri

Film ve Dizi Sektörü: Yayıncılık Hisseleri
Google News Icon Takip Et

2020 Mart ayından beri dünya genelinde tüm sektörleri bir şekilde etkileyen Covid-19 pandemisi, aslında her kötü olayın başka noktalarda iyi şeyler de doğurabildiğini gösterdi.

  • Yeni varyantlar, sokağa çıkma kısıtlamaları ve seyahat engelleri bize yeni bir normal sunarken, bu dönüşümü öngörebilen sektörler ve şirketler erken davranarak küresel pandemiden bile faydalanmayı başarıyorlar.

İnternet üzerinden yayınlanan video izleme veya kısaca streaming platformları için, perakende, ticaret ve hizmet sektöründeki şirketlerin aksine herkesin evde olması bir avantaj oluşturdu.

Pandemi sebebiyle eğlencenin de eve taşınması zorunluluğu, streaming hizmetlerine talebi artırdı. Bu, sektör için iyi bir şey olsa da hem rekabet güçlendi ve hem de pazara gün geçtikçe daha fazla oyuncu girmeye başladı.

Film ve Dizi Sektörü: Yayıncılık Hisseleri

Böyle bir durumda da izleyiciler; bir platformun sunamadığı orijinal içerikleri sunduğu veya üyelik ücretlerinin daha ucuz olduğu başka platformlara yönelmeye başladılar. Platformların orijinal içerikler için yaptığı yatırımı göz önüne aldığımızda da izleyici üye sayıları haliyle önem kazanmaya başladı.

Tabii bu noktada pandeminin streaming sektörü için oluşturduğu fırsatlardan bahsetmezsek olmaz. PricewaterhouseCoopers’ın (PwC) eğlence ve medya sektörüne yönelik yayınladığı rapor, fiziksel ve çevrimiçi (online) medya kuruluşları arasındaki farkı açıkça gösteriyor.

  • Rapora göre 2020’de gelirleri 50 milyar doları aşan OTT (over-the-top) streaming sektörünün; Apple TV+ (AAPL), Amazon Prime (AMZN), Netflix (NFLX), Discovery (DISCA) ve The Walt Disney Company (DIS) gibi platformlarla gelecek yıllarda da büyümeye devam etmesi bekleniyor.

Rapora göre küresel eğlence ve medya sektörü gelirleri, dünya ekonomilerinin yeniden normale dönme çabalarının yeni varyantlar sebebiyle gecikmesi ve streaming platformlarından gelen güçlü rekabetle, 2020’de yıllık bazda 3,8% düşüşle 2 trilyon dolara geriledi.

  • Bu gerilemeyi rapor, “tarihteki en önemli yıllık düşüş” olarak tanımlıyor.

Fakat streaming hizmetlerine baktığımızda işler biraz değişiyor. İnsanların “eğlence” alışkanlıklarındaki bu değişikliğin sektördeki güçlü rekabetle devam edeceği beklentisiyle PwC, sektörün 2025’te 80 milyar doları aşacağını öngörüyor.

Film ve Dizi Sektörü: Yayıncılık Hisseleri

Bu öngörünün altında ise streaming platformlarının son yıllardaki hızlı büyümesi oldukça etkili. Bunu, streaming hizmeti sunan şirketlerin son dönemdeki gelirlerine bakarak kolayca görebiliriz:

  • 2020’de net geliri 2,7 milyar dolara ulaşan Netflix’in hisse başına kazancı, 2019’daki 4,26 dolar düzeyinden 2020’de 6,26 dolara ve 2021’de 11,54 dolara ulaştı. Sadece 3 senede neredeyse 3 katına yükseldi.
  • Disney+, Hulu, ESPN+ gibi çeşitli streaming platformlarının sahibi Disney, 2021’de brüt kârını 8,2% artırarak 17,26 milyar dolara yükseltti.
  • Sektörde Netflix veya Disney kadar eski olmasa da Amazon Prime, üyelerine streaming hizmetlerinin yanında perakende tarafında da özel fırsatlar sunuyor. Sanıyoruz bu faydalar sonuç vermiş çünkü Jeff Bezos, Nisan 2021’de Amazon Prime üye sayısının 175 milyona yükseldiğini açıklamıştı.

Gördüğümüz gibi sektörde güçlü bir rekabet var. Orijinal içerik sunarak, üyelerine yan avantajlar sağlayarak veya aylık üyelik ücretlerini düşük tutarak müşteriyi kaçırmamak oldukça önemli. Bunu, PwC yetkilisi CJ Bangah da doğruluyor:

“İnsanlar daha çok dışarı çıktıkça, dördüncü veya beşinci bir streaming hizmeti için para ödemeye istekli olup olmadıklarını gözden geçirebilir. Tüketiciler paralarının nereye gittiğini yeni bir gözle değerlendirip buna göre karar verecek. Bu yüzden gerçekten de tüketiciye değer katan eğlence ve medya sektöründe ilk üçte yer almak çok önemli.”

Sektörü değerlendirdik, şimdi de sıra piyasada yatırımcısını 2022’de memnun etmesi beklenen streaming hisselerinde.

Film ve Dizi Sektörü: Yayıncılık Hisseleri

🔴 Netflix (NFLX)

İlk sırada tabi ki streaming denince akla ilk gelen platform Netflix var. Çoğumuz bir arkadaşın şifresiyle veya kendi üyeliğimizle Netflix içeriği tüketiyoruz. Zaten şirketin 190 ülkeden milyonlarca üyeye sahip olması da bunun kanıtı.

2021’in son çeyreğinde hisse başına kârını 1,33 dolara yükselten şirket, Refinitiv’in aynı dönem için 0,83 dolarlık beklentisini de aştı.

  • Öte yandan şirketin küresel abone sayısının artış hızında yavaşlama bildirmesi, Netflix hisselerinin bir günde 22%’ye yakın düşmesiyle sonuçlanmıştı.

Netflix gelirlerini ise aynı sene yıllık bazda 18,8% artırarak 29,7 milyar dolara taşıdı. Bunun arkasında ise ücretli üye sayısındaki güçlü artış olsa da, beklentilerin altında bir artış sağlanmıştı. Şirketin üye sayısı aynı dönemde 8,3 milyon artmış ama 8,5’lik beklentinin altında kalmıştı.

Eğlence üretmek ucuz bir iş değil, bunu biliyoruz. Fakat şirketin geçmişteki açıklamalarına baktığımızda negatif serbest nakit akışı ürettiğini de görüyoruz.

Netflix üye sayısını artırdıkça masraflarını karşılayabilecek noktaya geleceğini ve 2022’de pozitif serbest nakit akışı oluşturmaya başlayacağını umuyor.

Film ve Dizi Sektörü: Yayıncılık Hisseleri

🔵 The Walt Disney Company (DIS)

Merakla beklenen bir diğer streaming platformu Disney+, pandeminin hemen öncesinde, 2019’un sonlarında müşteriye sunuldu. İlk yılında dünya çapında on milyonlarca üyeye sahip oldu ve kısa sürede Netflix’ten sonra en büyük ikinci streaming hizmeti haline geldi.

Ayrıca ABD’deki diğer streaming hizmetleri Hulu ve ESPN+‘ın da sahibi olan The Walt Disney Company’nin yeni bir kolu olan Disney+, değerini hızla kanıtladı.

Platformun gelirleri ve hisse başına kazançlarına örnek vererek bunun üzerinden geçmiştik. Peki, Disney+ neden avantajlı bir hisse potansiyeli taşıyor? Biraz da buna bakalım.

Yeni bir streaming hizmeti olmasına rağmen 2021’in üçüncü çeyreğinde Disney+ üye sayısını 116 milyona yükseltti. StreetAccount’un 114,5 milyonluk beklentisi ve bir önceki çeyrekteki 103,6 milyon üyeyi göz önüne aldığınızda, bu oldukça başarılı bir performans.

İçerik oluşturma masrafları nedeniyle Disney, Disney+, Hulu ve ESPN+’dan bir süre kâr elde etmeyi beklemiyor. Şirketin birincil odak noktası yeni üyeler. Bununla birlikte, Disney genel olarak hâlâ kârlı bir şirket.

Şirketin dikey entegre operasyonları (tema parkları, mağazacılık, televizyon yayıncılığı ve şirket içi video prodüksiyon teknolojisi) aşırı bir kayıp olmadan yeni içeriğe yatırım yapmak için bol miktarda nakit sağlıyor.

Şirket ayrıca pandemi döneminde daha esnek içerik dağıtımını kalıcı olarak üyelerine sağlamak için bir dönüşümden geçti. Bu da şirketin bu yıl da müşteri talebine göre değişiklikler yapmaya hazır olduğunu ve hem müşterisini hem de yatırımcısını memnun etmeyi umduğuna bir işaret.

Film ve Dizi Sektörü: Yayıncılık Hisseleri

🟣 Roku (ROKU)

Streaming hizmetleri, akıllı televizyon ve cihaz üreticisi Roku’ya oldukça yaradı. Şirket, The Roku Channel isimli platformuyla üyelerine içerik sağlayan ve tüm streaming hizmetlerini yönetmeleri için bir merkez görevi görerek ABD’nin en büyük televizyon platformu haline geldi.

2019’da -59,9 milyon dolar düzeyindeki net gelirini 2020’de -17,5 milyon dolara ve 2021’de ise kâra geçerek +242,3 milyon dolara çekti.

  • Roku, akıllı TV yazılımını ve streaming cihazlarını minimum maliyetle dağıtıyor ve reklam yerine üyeliklerini yöneterek para kazanıyor.

Artık kullanımda olmayan video hizmeti Quibi’den içerik alarak orijinal içerik oluşturma yarışına da katılan şirket, ayrıca streaming reklam plarformunun etkinliğini en üst düzeye taşımak için Nielsen’in gelişmiş video reklamcılığı segmentini de satın aldı.

  • Burada, Quibi satın alımının altını çizelim. Roku’nun Quibi’yi satın almasının ardından orijinal Quibi içerikleriyle Mayıs 2021’de başlayan streaming hizmetine, daha sonra Roku’nun kendi içerikleri de dahil edildi. 
  • Şirketin açıklamasına göre, Roku’nun aktif üyeleri bir ay içinde, yalnızca Roku orijinal içeriği izleyerek, Quibi’nin yayın tarihindeki tüm izleme oranlarının da üstüne çıktı.

Ayrıca şirket, streaming reklam platformunun etkinliğini en üst düzeye çıkarmak için Nielsen’in gelişmiş video reklamcılığı segmentini de satın aldı.

On milyonlarca ev için internet tabanlı televizyona açılan bir kapı görevi gören Roku, bu atılımlarıyla büyüyen streaming sektörüne yatırım yapmanın belki de en iyi yollarından birini sunuyor.

Film ve Dizi Sektörü: Yayıncılık Hisseleri

📁 Bu Yazıyı Hazırlarken Okuduğumuz Kaynaklar

Nasdaq – Streaming Stocks

The Street – Streaming Stocks

Fool – Streaming Stocks

Business Insider – Netflix

Marketwatch – Netflix

PwC Streaming Report

CNBC – Streaming Services ARPU

CNBC – Disney Fiscal Q3

Netflix Fiscal Q3

The Verge -Roku

PwC Media Outlook 2021

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı