Ekonomi ve Finans Haberleri

FED Faiz Kararını Açıkladı! Şimdi Gözler Powell’ın Açıklamalarında!

FED Faiz Kararını Açıkladı! Şimdi Gözler Powell’ın Açıklamalarında!
Google News Icon Takip Et

FED, piyasa beklentisine paralel faizleri 5,25% – 5,50% seviyesinde sabit tuttu. 🏦

Bu karar yatırımcılar için sürpriz olmadı elbet. Şimdi ise gözler son toplantılarda FED’in izlediği bekle/gör politikasının daha ne kadar devam edeceğine yönelik açıklamalarda.

Herkesin merak ettiği iki soru var: FED daha fazla faiz artırımına gidecek mi? Gitmeyecekse faiz indirimleri gündemde mi?

Faiz oranı son 22 yılın en yüksek seviyesinde bulunmaya devam ederken ve FED tarafından henüz sıkılaştırma sürecinin tamamlandığı mesajı verilmemişken yatırımcılar olası faiz indiriminin ne zaman gerçekleşebileceğini tartışmaya başladı.

👉🏻 CME FedWatch anketine göre ağırlıklı görüş, politika faizinin hazirana kadar sabit kalması ve Haziran-Temmuz toplantılarında FED’in faiz indirimine başlaması yönünde.

👀 Şimdi gözler Powell’ın TSİ 21.30’da gerçekleştireceği konuşmasında!

FED Faiz Kararını Açıkladı! Şimdi Gözler Powell’ın Açıklamalarında!

📢  Powell’ın Açıklamaları

  • Geçen yılın başından bu yana FOMC para politikasını ciddi bir şekilde sıkılaştırdı. Politikanın duruşu kısıtlayıcıdır. Yani sıkı politika, ekonomik faaliyet ve enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturmaktadır. Sıkılaştırmanın tam etkileri henüz hissedilmemiştir.
  • FED, enflasyonu %2 hedefine indirme konusunda son derece kararlı.
  • İş gücü sıkı kalmaya devam ediyor ancak arz ve talep koşulları daha iyi bir şekilde dengelenmeye başladı.
  • Para politikasının konumu oldukça kısıtlayıcı ve sıkılaşmanın tam etkileri henüz hissedilmedi. ABD ekonomisi ise beklentilerimizin çok üzerinde büyüdü.
  • İşsizlik oranı 3,8% ile düşük kalmaya devam ediyor. Güçlü istihdama, çalışan sayısındaki artış eşlik ediyor. İş gücüne katılım oranı geçen yılın sonundan bu yana özellikle 25-54 yaş aralığında yükseldi.
  • Katettiğimiz yola baktığımızda, FOMC’nin (Para Politikası Kurulunun) oldukça dikkatli bir şekilde ilerlediğini belirtebilirim.
  • Enflasyon, geçen yılın ortasından bu yana soğudu ve yaz döneminde arzu edilen veriler açıklandı. Fakat birkaç ay boyunca olumlu verilerin gelmesi, enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde hedefimize doğru inmesi için henüz bir başlangıç sayılır.
  • Enflasyonu nihai hedefimiz olan 2% seviyesine çekmek içinse önümüzde daha katedeceğimiz oldukça uzun bir yol var.
  • (Hedeflerimiz için) Önümüzdeki süreçte daha fazla faiz artışı yapılması gerekebilir.
  • Yüksek enflasyonun ikili görevimize sunduğu risklerin farkındayız.
  • Sıkı para politikası, enflasyon ve ekonomik faaliyet üzerinde aşağı yönlü bir baskı uyguluyor.
  • Güncel para politikasının ise yeterince kısıtlayıcı olduğundan tam olarak emin değiliz.
  • İstenilen yere gelebilmek için, ulaşacağımız bu “daha sıkı” koşulların da daha kalıcı olması gerekecek.
  • Finansal koşullar, son dönemlerde diğer faktörlerin yanı sıra uzun vadeli yüksek tahvil getirileri sebebiyle sıkılaştı. Finansal koşullar para politikasının yönünü belirleme konusunda sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden finansal gelişmeleri yakından takip ediyoruz.
  • Komite; enflasyonu düşürmek için ek faiz artışlarına gerek olup olmayacağını belirlerken, kümülatif para politikası sıkılaşmasının yanı sıra para politikasının ekonomik ekonomik gelişmeleri, faaliyet ve enflasyonu nasıl etkilediğini de göz önüne alacak.
  • Potansiyelin üzerinde gelebilecek bir ekonomik büyüme verisi, ekonomiyi soğutmak için faiz artışını tekrar masaya getirebilir.
  • Bizi 2%’lik enflasyon hedefine ulaştırabilecek olan politika sıkılığına ve duruşuna ulaştığımızdan (şu anki duruşun yeterli olacağından) emin değiliz.
  • FOMC (Para Politikası Kurulu) bir sonraki toplantıda ne yapacağımız konusunda da henüz bir karara varmadı.
  • Şunu belirtmem gerekir ki FED yetkilileri bu toplantıdaki ekonomik tahminlerine “olası bir resesyon” senaryosunu dahil etmedi.
  • Yüksek faiz oranlarının konut piyasası (gayrimenkul sektörü) üzerindeki etkilerini görmeye başladık.
  • Uzun vadeli tahvil getirilerindeki artış, para politikası beklentilerinin göstergeleri olamaz.
  • FOMC (Para Politikası Kurulu), herhangi bir “faiz indirimini” ne düşünüyor ne de konuşuyor.
  • Bizim şu anda sorduğumuz esas soru şu: “Faizleri daha fazla artırmalı mıyız?”
  • Son dönemlerde gördüğümüz ekonomik faaliyet en azından yakın vadede resesyon işaretleri vermiyor.
  • FOMC, olası ekonomik sonuçlarını analiz etmek için jeopolitik karışıklıkları ve olayları yakından izliyor.
  • Fiyat istikrarını yeniden sağlayabilmek için yüksek ihtimalle daha yavaş bir ekonomik büyüme oranı ve işgücü piyasasında gevşeme görmemiz gerekecek.
  • Bilanço küçültme hızını değiştirmeyi düşünmüyoruz. ABD bankacılık sisteminin de oldukça sağlam/dirençli olduğunu düşünüyoruz.
  • Hane halkının enflasyona yönelik beklentileri genel itibarıyla iyi bir noktaya geldi. Halkın pozitif beklentilere sahip olması, enflasyonla olan savaşı yenebilmemiz için oldukça kritikti ve bu sağlandı.
  • Ücretler şimdiye kadar enflasyonun arkasındaki ana itici güç oldu. İleriye doğru para politikası, arz problemleriyle daha ilişkili oldukça iş gücü piyasasının daha da önemli bir hale geleceğini düşünüyorum.
  • (Para politikası kapsamında) çok az ve çok fazla hamle yapma riskleri dengeleniyor.

CME FedWatch Tool’a göre Powell’ın açıklamaları sonrası FED’in 13 Aralık’ta gerçekleştireceği bir sonraki toplantıda faiz artırma ihtimali %28,8’den %15,5’e geriledi. 👇🏻

FED Faiz Kararını Açıkladı! Şimdi Gözler Powell’ın Açıklamalarında!

📃 Enflasyon ve Büyüme Görünümü

Enflasyon soğusa da hâlâ yüksek seviyelerde kalmaya devam ediyor. Geçen yılın aynı döneminde 8,2% olan enflasyon bu yıl 3,7%’ye gerilemiş durumda. Elbette faiz artırımlarının bu soğumada büyük rolü var ancak enflasyon hâlâ FED’in hedeflediği 2% seviyesine ulaşabilmiş değil. Diğer yandan son haftalardaki jeopolitik gerginlikler nedeniyle enerji ve gıda fiyatlarının yükselmesi, enflasyonun seyrine ilişkin belirsizlikleri ayakta tutuyor. 

ABD ekonomisi ise yüksek faiz oranlarına rağmen sağlam bir hızla büyüyor. Son açıklanan GSYİH verisi ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte 4,9% büyüdüğüne işaret ederken bu oran son yılların en hızlı büyümesi olarak kaydedildi.

ABD’de büyüme güçlendikçe küresel tahvil getirileri de artıyor. Bu durum da bir noktada ABD Hazinesi’nin borçlanma esnekliğini etkiliyor. Artan faiz oranları, Hazine’nin mevcut borcu yenilemesi durumunda borçlanma maliyetlerini artırdı.  

💵 ABD Hazine Bakanlığı Borçlanma Planını Açıkladı

Bugün FED faiz kararı öncesinde ABD Hazine Bakanlığı, hükümetin 33,7 trilyon dolarlık borcunu nasıl yönettiğine odaklanarak yakın gelecekteki fon ihtiyaçlarına ilişkin planlarını paylaştı. 

Buna göre Hazine, önümüzdeki hafta 112 milyar dolarlık borcu açık artırmaya çıkaracak ve böylece 9 milyar dolardan fazla ekstra fon toplamış olacak. Üç aylık borçlanma planında, genişleyen bütçe açığının finansmanı için uzun vadeli tahvil satışlarının piyasa beklentisi ile eşleştiği söylenebilir. 

Bakanlık, hafta başında önümüzdeki çeyreklere ilişkin borçlanma tahminini de açıklamıştı. Buna göre ABD Hazine Bakanlığı, Ekim-Aralık döneminde 776 milyar dolar net borçlanma öngörüyor. Bu rakam piyasa beklentisi olan 852 milyar doların epey altında. 

FED Faiz Kararını Açıkladı! Şimdi Gözler Powell’ın Açıklamalarında!

📢 Yeni borçlanma planı piyasalara nefes aldırmış görünse de FED Başkanı Powell’ın açıklamaları piyasaların seyrinde yön belirleyici ana unsur olacak.

“FED Faiz Artırırsa Ne Olur?” sorusunun cevabını detaylı bir şekilde öğrenmek için bu linkten Midas Akademi YouTube içeriğimizi izleyebilirsin.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Federal Reserve, CME FedWatch