Her şeyden önce şunu bir kabul edelim; fast food hepimizin gizli zevklerinden biri. Dışarı çıktığımızda, hızlı bir şekilde karnımızı doyurmak istediğimizde veya en basitinden evde yemek yapmaya üşendiğimizde fast food hepimizin başvurduğu seçeneklerden biri. Sonuçta hamburger, pizza vb. fast food gıdalarına hayır demek çok zor değil mi?
- Tüketiciler arasında bu kadar hızla yayılan bir sektörün performansı nasıl derseniz, oldukça güçlü. Piyasa büyüklüğü Statista’ya göre; 2019’da 868 milyar dolarla zirveye çıkan sektör, 2020’de COVID-19 ve beraberinde gelen kısıtlamalar sebebiyle biraz darbe aldı.
- Pandemi yılında 736 milyar dolara gerileyen sektör, 2021’de ise yeniden güçlenmeye başladı ve geçtiğimiz yılı 797 milyar dolarla kapattı. Yani ekonomilerin yeniden açılması ve aşılanmalardaki hızlanmalarla birlikte normalleşmenin başlaması fast food sektörüne de olumlu yansıyor diyebiliriz.
Tabii sektörün bu kadar güçlü olmasında rekabetin de büyük bir etkisi var. Fast food alanında faaliyet gösteren şirketler, daha fazla tüketiciye ulaşabilmek için iddialı reklamlar ve kampanyalarla birbirinin önüne geçmeye çalışıyor.
Bu da şirketlere ve müşterilere fayda sağladığı kadar doğrudan sektörü de büyütüyor.
Fast food denince akla ilk McDonald’s (MCD), Chipotle Mexican Grill (CMG) ve Wendy’s (WEN) gibi restoranlar gelse de Starbucks (SBUX) ve Dunkin’ Brands gibi kuruluşlar da bu alandaki güçlü rakiplerden.
Örneğin; Chipotle, 2021’in üçüncü çeyreğinde hem gelir hem de hisse başına kârda, Refinitiv Finansal Data kurumunun beklentilerini aşarak fast food sektöründeki pandemi sonrası toparlanmaya bir örnek oldu.
- Şirketin bu dönemdeki geliri ve hisse başına kârı, sırasıyla 1,94 milyar dolar ve 6,32 dolar beklentilerini aşarak 1,95 milyar dolar ve 7,02 dolara yükseldi.
Şimdi de bu sektörün güçlü oyuncularının hisse performanslarına bir göz atalım.
📈 Fast Food Hisselerine Yatırım
🍟 McDonald’s (MCD)
- Piyasa Değeri: 191,65 milyar dolar
- F/K Değeri: 26,13
- Yıllık Temettü Verimi: %2,14
- Konsensüs Analist Notu: 25 analist (AL), 10 analist (TUT)
- Konsensüs Hedef Fiyat: 277,93 dolar
- 2021 EPS (Hisse Başına Kâr): 9,41 dolar
- İleriye Dönük 2022 ve 2023 EPS: 10,14 dolar / 11,03 dolar
Yaklaşık 192 milyar dolarlık değeriyle ve dünya genelinde 36 binin üzerinde restoranda her gün milyonlarca tüketiciye hizmet verme kapasitesiyle McDonald’s, zincir restoranlar sektöründe lider konumunda.
Öte yandan şirket, bu liderliğine rağmen 2020’de dünyayı kasıp kavuran pandemiden de payını aldı. Net geliri 2020’nin ilk çeyreğinde 1,1 milyar dolara ulaşan şirketin, ikinci çeyrekte pandemi önlemleri sebebiyle yaklaşık %56,2 değer kaybetti ve 483 milyon dolara kadar geriledi!
Fakat aşı müjdesiyle yeniden toparlanan McDonald’s, net gelirini 2021’in üçüncü çeyreğinde 2.15 milyar dolara taşımayı başardı. Kapanmaların kalkması ve aşılamanın artmasıyla birlikte şirketin hisse senedi de değer kazanmaya başladı.
- McDonald’s (MCD) hisseleri, 2021’de dolar bazında %12,9 değer kazandı.
McDonald’s yıllık fast food satışlarının yaklaşık %7’sinden sorumlu olsa da şirketin asıl gelir kapısı bu satışlarından kaynaklanmıyor. Bunun yerine, şirketin asıl nakit kaynağı; restoran zincirleri için alım satımını yönettiği gayrimenkulleri, telif haklarından kazandığı gelirleri ve franchising düzeniyle kazandığı kira ödemelerinden geliyor.
Sahip olduğu marka değeri ve sürekli olarak yükselttiği satış hacimleri ise, McDonald’s’ın franchise kapsamında kiraladığı zincir restoranlarından aldığı ücretleri yüksek oranlarda artırmasına olanak sağlayarak, piyasa ortalamasının çok üzerinde kâr marjlarına sahip olmasına yol açıyor.
- Şirketin Covid-19 kısıtlamalarına rağmen, hisse başına kârı 2020’de 6,35 dolar olan fiyat kazanç oranı 34,03 seviyesindeydi.
- Son zamanlarda şirket hisselerinin yaşadığı düşüşler sonucunda F/K oranı 26 seviyelerine kadar geriledi.
Öte yandan, pandemiden toparlanan ilk zincir restoranlarından biri olan McDonald’s, 27 Eylül 2021’de temettüsünü %7 artırarak hisse başına 1,38 dolardan %2,23 verim sağladığını açıklamıştı.
Geçen günlerde Wells Fargo da, McDonald’s hisselerinin portföy ağırlık notunu artırarak (Portföydeki bir finansal varlığın oranının, portföy ortalaması üzerinde olduğunu ifade eder) şirketin fiyat hedefini 274 dolara yükseltti.
- Ayrıca yatırım fonu Arrowstreet Capital, 2021’in ikinci çeyreğinde McDonald’s’ın 2,1 milyonun üzerinde hisseyle en büyük hissedarı konumundaydı. McDonald’s hissesi olan tek yatırım fonu ise sadece Arrowstreet değil. Insider Monkey’e göre McDonald’s hissesine sahip toplam 66 yatırım fonu var ve bu hisselerin toplam değeri 2,7 milyar doların üzerinde.
☕️ Starbucks (SBUX)
- Piyasa Değeri: 114,65 milyar dolar
- F/K Değeri: 27,02
- Yıllık Temettü Verimi: %2,01
- Konsensüs Analist Notu: 19 analist (AL), 15 analist (TUT)
- Konsensüs Hedef Fiyat: 124,07 dolar
- 2021 EPS (Hisse Başına Kâr): 3,44 dolar
- İleriye Dönük 2022 ve 2023 EPS: 4,00 dolar / 4,53 dolar
McDonald’s, Amerikalıların yeme alışkanlıklarında bir devrim meydana getirmişken, Starbucks ise kahve deneyimini birinci sınıf düzeye çıkararak, küresel bir statü ve marka bilinirliği kazandı.
- Seattle merkezli şirketin kendine has kahvesi, yıllar içinde çok büyük bir rağbet gördü ve 1992’deki ilk halka arzından bu yana kahve zincirinin hissesi 25 yıl içinde 150 katın üzerinde yükseldi!
Bugün Starbucks, ABD ve Çin’in en büyük iki pazarı olduğu 17 binden fazla lokasyonda faaliyet gösteriyor. Şirketin aynı zamanda yemek menüsü de son yıllarda çok büyüse de içecek satışları Starbucks’ın ana işinin hala yaklaşık dörtte üçünü oluşturuyor.
Öte yandan pandeminin vurduğu şirketlerden biri de kahve denince akla ilk gelen bu efsanevi zincir oldu. 2020’nin ikinci çeyreğinde yaşanan kapanmaların etkisiyle büyük zarara uğrayarak net geliri 678 milyon dolara gerilemiş olsa da şirket, çok hızlı bir şekilde toparlandı:
- 2020’yi yıllık %74,21 kayıpla kapatan şirket, 2021’de ise güçlü bir büyüme gösterdi.
- Starbucks, 2021’de vergi öncesi gelirini yıllık %360,6 artırarak 5,36 milyar dolara taşımayı başardı.
Çeyreklik bazda baktığımızda ise, Starbucks 2021’in son çeyreğinde net gelirini bir önceki yılın aynı dönemine göre %31,45 artırarak, 8,15 milyar dolar ile bir çeyrek içerisinde elde ettiği en büyük geliri kazanarak rekor kırmış oldu.
- Aynı şekilde şirketin 2021 yılındaki toplam geliri de rekor bir kazançla toplamda 29,06 milyar dolar seviyesine ulaştı.
Küresel olarak toparlanma sinyalleri gösteren şirketin, en büyük pazarlarından biri olan Çin’de ise işler pek de iyi gitmiyor.
- Starbucks’ın satışları, Çin’de %7 düşüş gösterdi. Şirket, daha önce Çin’deki satışların sabit kalacağını öngörmüştü.
Çin genelindeki Covid-19 vakalarının arttığı şehirlerde, bundan en çok etkilenen turizm ve seyahat sektöründen de destek bulan hizmet sektörü (kafe, restoran vb.) olmuştu.
- Starbucks CEO’su Kevin Johnson, gelir açıklaması sırasında analistlere yaptığı açıklamada, “Ağustos ortasında zirve konumundayken, Çin’deki şubelerimizin yaklaşık %80’i pandemiden olumsuz etkilendi” dedi.
Fakat bu durum, Starbucks için tam olarak kötü bir durum sayılmayabilir. Çünkü şirket, hızla değişen bu sektörde birçok rakiple mücadele ediyor. Rakiplerini eleyerek restoran zinciri sayısını hızla artırmaya devam ediyor ve hala kahve denince ilk akla gelen marka o.
🍕 Domino’s (DPZ)
- Piyasa Değeri: 17,07 milyar dolar
- F/K Değeri: 34,38
- Konsensüs Analist Notu: 11 analist (AL), 16 analist (TUT)
- Konsensüs Hedef Fiyat: $524,81 dolar
- 2021 EPS (Hisse Başına Kâr): $13,64 dolar
- İleriye Dönük 2022 ve 2023 EPS: $15,43 dolar / $17,48 dolar
17 milyar dolarlık piyasa değeri ile ilk iki zincir restoran devine oranla daha küçük olsa da, dünyanın en büyük pizzacısı konumunda olan Domino’s, oldukça güçlü bir zincir restoran. 2018’den bu yana zincir restoranlar arasında pazar payını her yıl biraz daha artıran şirketin bu başarısı, hissedarlara da olumlu bir getiri sağladı.
- 2015’den bu yana her yıl düzenli olarak satışlarını arttıran şirket, 2019 hariç her sene %10’un üzerinde gelir büyümesi yakaladı.
- 2015’de 2,2 milyar dolarlık bir gelir seviyesine sahipken, 2020 yılında bu rakam 4,12 milyar dolara yükseldi.
Wall Street, Domino’s’un ana gelir kaynağı olan pizzanın, sayısız hizmet sektörü temsilcileri tarafından satılmasına rağmen şirketin bu alandaki rekabet gücü eksikliğinden endişeli.
Fakat bu yüksek rekabet, Domino’s’un operasyonlarını etkilemedi. Şirket, parklar ve plajlar gibi binlerce adrese hızlı teslimat sağlayan programı, güçlü bir pazarlama anlayışı ve inovatif yapısının yardımıyla yıllardır rakiplerini geride bırakmaya devam ediyor.
- Pandemi! Güncel mali rakamlarına baktığımızda ise Domino’s’un da pandemiden etkilendiğini görebiliyoruz.
2020’nin üçüncü çeyreğinde net kârı 99 milyon dolarda kalan şirket, geçen yıl teslimat hizmetlerine ağırlık vererek, %20’nin üzerinde bir artışla 2021’in aynı döneminde net kârını 120 milyon dolara taşıdı.
2020 genelinde ise Domino’s hissedarlarını memnun etmeye devam etti. Şirketin hisse başına kârı, yıllık bazda %28,24 artışla 12,61 dolara yükselirken, fiyat kazanç oranı ise aynı dönemde 30,94 oldu.
Hatta, Pershing Square Holdings 2021 ikinci çeyrek notunda Domino’s’a ve başarılarına da yer verdi:
- “Şirket, satışlarının %75’ini dijital kanallardan gerçekleştiriyor. Bu, sektördeki açık ara en yüksek rakam. Önde gelen dijital ve dağıtım altyapısına sahip olmak, Domino’s’un ABD’de üçüncü parti bir teslimat sağlayıcısı kullanmadan sürücülere, franchise sahiplerine ve hissedarlarına sürekli olarak olağanüstü bir müşteri deneyimi sunmasını sağlıyor.”
📖 Sözlük
Konsensüs Analist Notu: Farklı yatırım bankaları ve kurumlardan analistlerin ilgili hisse senedine dair yatırım görüşlerini ifade eder. Analistlerin ilgili hisse senedine dair verdikleri AL – TUT – SAT notları dışında, Yüksek Ağırlıklı – Düşük Ağırlıklı – Nötr gibi notları da bulunmaktadır.
Konsensüs Hedef Fiyat: Farklı yatırım bankaları ve kurumlardan analistlerin ilgili hisse senedinin fiyatına dair belirledikleri hedef fiyat seviyesini gösterir. Bu seviyelerin ortalama değerleri “Konsensüs Hedef Fiyat” seviyesini oluşturur. Her analistin, kurumun veya yatırım bankasının ilgili hisse senedine dair hedef fiyatları birbirlerinden çok farklı değerlerde olabilir.
Bu yazıda kullanılan analist görüşleri ve hedef fiyat değerleri EquityRT.com’dan alınmıştır. Analist görüşleri AL-TUT-SAT olarak 3 kategori de alınmıştır. Finansal veriler ise şirketlerin bilançoları, yatırımcı sunumları ve EquityRT.com sitesinden 14 Ocak 2021 tarihinde derlenmiştir.
📁 Bu Yazıyı Hazırlarken Okuduğumuz Kaynaklar
10 Best Fast Food Stocks to Buy Now
5 Best Fast Food Stocks to Buy Now
The 10 Biggest Fast-Food Stocks
Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
Detaylı bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı