Borsa İstanbul Notları

Enflasyon Muhasebesinde Marjlarını Artırabilen Net Nakdi Yüksek Şirketler

Enflasyon Muhasebesinde Marjlarını Artırabilen Net Nakdi Yüksek Şirketler
Google News Icon Takip Et

Hem enflasyon muhasebesinin marjlarda yarattığı etki hem de parasal sıkılaşmanın satışlarda daralmaya yol açtığı bir dönemde, marjlarını artırabilen ve cebinde net nakdi olan şirketleri senin için derledik.

Bu sene bilanço sezonu enflasyon muhasebesinin gölgesinde geçiyor. Yabancı para ile bilançolarını açıklayan ve finans sektöründe faaliyet gösteren şirketler haricindeki tüm şirketler mali tablolalarını enflasyon muhasebesiyle açıkladılar.

Enflasyon muhasebesinin etkisini, mali tablolarda satılan ürünlerin stok gün süresi kadar enflasyon katsayısıyla değerlemesi sonucunda görmüş olduk.

Birçok şirketin bu değerleme sonucunda aslında enflasyon kadar kâr etmekte zorlandığını izledik. Özellikle marjların enflasyon muhasebesi uygulanmayan döneme göre oldukça daraldığını görmüş olduk.

Seçim sonrası parasal sıkılaşma politikaları ise özellikle lüks tüketim, otomotiv, GYO olmak üzere birçok şirketin satışlarını ve FAVÖK’ünü daraltırken marjlarına da ek bir baskı oluşturmuş oldu.

Ayrıca parasal sıkılaşmanın yarattığı finansman ihtiyacı ve finansman erişiminde zorluk borçlu şirketler için negatif olabilirken, cebinde nakdi olan şirketlerin daha az finansal sıkıntı çektiği ve yüksek mevduat oranlarından faydalanabilme olanağı olduğunu görüyoruz.

İşte böyle zamanlarda ancak marjlarını artırabilen ve cebinde net nakdi olan şirketler mevcut koşullarla baş edebilecek güce sahip olabilir.

Bu çalışmada makul kabul edilebilecek FD/FAVÖK oranına sahip olan, net nakdi olan dolayısıyla NB/FAVÖK çarpanı negatif olan, FAVÖK marjını ise enflasyon muhasebeli tablolara ve parasal sıkılaşma sürecine rağmen artırabilen 5 şirket seçilmiştir.

Gelin bu şirketleri beraber inceleyelim. 🔍

Enflasyon Muhasebesinde Marjlarını Artırabilen Net Nakdi Yüksek Şirketler

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: Fintables