Borsa Yorumları

Enerji Hisseleri Kazandırmaya Devam Edecek mi?

Enerji Hisseleri Kazandırmaya Devam Edecek mi?
Google News Icon Takip Et

Foord Asset Management Portföy Yöneticisi Brian Arcese, petrol fiyatlarındaki yükseliş veya düşüşe bakmadan enerji hisselerine yatırım yapılabileceğini ve dolayısıyla, portföyde enerji hisselerine gönül rahatlığıyla daha fazla yer verilebileceğini söylüyor.

Petrol fiyatlarının yükseleceğini düşündüren birçok gelişmenin olduğunu vurgulayan Arcese, “Yanılsam bile bir şey fark etmez. O yüzden, bu petrol devlerinden bazıları bu ortamdan yararlanmak için harika birer seçenek olabilir.” ifadelerini kullandı.

Petrol fiyatları için en kötü senaryo sabit kalması olur ve daha yukarılara çıkma ihtimali de var. Yanılıyor olsanız bile, tüm bu şirketler petrol fiyatları bugünkü seviyesinin yarısından daha düşük olduğunda da çok hızlı üretime geçebilirler. Bir başka ifadeyle, “Petrol 40 dolar seviyesindeyken de temettü (kâr payı) kazanmaya devam edersiniz.” dedi.

Ham petrol fiyatları bu sene dalgalı bir seyir izlerken, brent petrol Rusya-Ukrayna savaşının ardından resesyon endişeleri ortaya çıkana kadar varil başına 130 doları aştı.

Hisse Seçimleri

Yüksek oranda petrol fiyatlarına endeksli harika bir şirket” olarak nitelendirdiği Occidental Petroleum (OXY)’u beğendiğini söyleyen Arcese, “Petrol fiyatlarının yüksek seviyede kalması önemli miktarda nakit oluşturacaktır. Yönetim, elde edilen nakdi düşük getirili yenilenebilir enerji projeleri gibi alanlarda kullanmak yerine ihtiyaç fazlası nakit kaynakları yatırımcılara gerek hisse geri satın alımı gerekse özel temettü şeklinde dağıtmayı düşünüyor.” dedi.

Arcese ayrıca, Foord’un yatırım yaptığı bir diğer hissenin ise Fransız şirket TotalEnergies olduğunu ve bu şirketin de Occidental kadar olmasa da petrol fiyatlarını fırsata çevirdiğini ifade etti.

Enerji sektörü cuma günü itibarıyla yılbaşından bugüne yeşil alanda yer alan S&P 500’deki tek sektör olma özelliğini korurken, diğer birçok sektör ise kırmızı alanda bulunuyor.

Öte yandan son zamanlarda petrol ve gaza yapılan harcamalar azaldı; bunun bir sebebi de, sektörde fosil yakıtlardan vazgeçilmesine yönelik baskının artması. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Dünya Enerji Görünümü 2021 raporuna göre, 2021’deki toplam harcama 350 milyar doların biraz üzerinde gerçekleşerek 2019 seviyelerinin “oldukça altında” kaldı.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

 Bu yazı hazırlanırken faydalanılan kaynak: CNBC