2023’teki Cumhurbaşkanlığı Seçimi ve ardından gelen enflasyon muhasebesi, parasal sıkılaşma adımları bazı sektörler için durgunluk yaratırken bazı sektörler için de yeni fırsatlar doğurdu.
Dilersen beraber son 1 yılda en fazla yükselmiş sektörleri incelerken bu sektörlerin genel görünümüne ve gidişatlarına göz atalım. 🔍
Sigorta Sektörü (XSGRT)
Özellikle 2023 yılında araç satışlarının artması ve deprem faciası ile birlikle araç sigortalarında ve deprem sigortalarında gözle görülür hacimsel artışlar meydana geldi.
Enflasyonist dönemin sonucu olarak birçok sigorta şirketi, sigorta şirketleri için durgun geçen 2020-2022 döneminden sonra sert bir fiyatlandırma yaptı.
Sigorta sektörü son 1 yılda 498% kazandırırken sigorta şirketlerindeki ivme yukarı yönlü devam ediyor.
Özellikle sigorta şirketlerinin BES, OKS ve sigortalardan alacağı parayı artan mevduat faizine yönlendirmeleri sonucu sektörün kârlılığı hız kesmiyor.
Türkiye Sigortalar Birliği’ne göre prim üretimi geçen yılın aynı ayına göre 2 kata yakın olarak ilerliyor.
Sektörün ortalama F/K oranı 12,01, PD/DD oranı ise 4,61 olduğu düşünülünce 6,28 F/K oranı ile en düşük F/K oranına sahip 3,98 PD/DD oranı ve 97,26% özkaynak kârlılığı ile sektöre göre cazip fiyatlanan ANSGR öne çıkıyor.
Bunun yanında sigorta şirketlerinde özkaynaklar önemli olduğu için PD/DD oranına baktığımızda en düşük PD/DD oranına sahip AKGRT ile prim üretimlerinde en yüksek paya sahip sigorta şirketlerinden TURSG göze çarpan diğer sigorta şirketleri.
Bankacılık Sektörü
Türkiye’nin son 1 yılda ortodoks politikalara yönelmesi sonucu düşen kredi risk primi (CDS) ve Türk Lirası’na olan güvenin artması sonucu bankacılık hisseleri son 1 yılda 203% yükseldi.
2023 yılında enflasyona endeksli tahvil getirileriyle beraber yüksek kârlılık açıklayan bankaların kredi-mevduat makasının açılmasıyla beraber 2024 yılında çeyrekten çeyreğe kârlılıkları daraldı.
Artan mevduat faizlerinin ve parasal sıkılaşmanın sonucu olarak bankaların kârlılıklarının 2024 yılında daralma gösterme ihtimali bulunsa da Türk Lirası’na olan güvenin artması yıllardır endeksin altında performans gösteren bankalara ilginin artmasını sağlayabilir.
Güncel olarak sektörün ağırlıklı ortalama F/K oranının 7,25, PD/DD oranının 2,75 olduğu göz önüne alındığında çeyrekten çeyreğe güçlü performans gösteren ve sektör ortalamasının altında 4,80 F/K, 1,55 PD/DD çarpanıyla fiyatlanan AKBNK öne çıkıyor.
Diğer taraftan kredi büyümelerinde güçlü artış gözlemlenen YKBNK ve GARAN diğer göze çarpan şirketler.
Cazip çarpanı ve kamu bankaları arasında en yüksek kredi büyümesine sahip VAKBN de hisse performansıyla beraber dikkat çeken bankalar arasına yer alıyor.
Bilişim Sektörü (XBLSM)
2024 yılı itibarıyla ABD tarafında yaşanan teknoloji hisselerindeki hareket BIST tarafına da etki etti.
Teknoloji çağına girmemizin sonucunda hızla dijitalleşen dünyada XBLSM endeksi son 1 yılda 179% değer kazandı.
Özellikle telekomünikasyon altyapısı, siber güvenlik ve yerel hizmetler sunan yazılım şirketlerinin hisse performansları güçlü bir şekilde devam ediyor.
Enflasyon muhasebesinin etkisinden diğer sektörlere göre ayrışan bilişim sektöründe güçlü kârlılıklar açıklanmaya devam ediyor.
Özellikle yeni bilançosunu açıklamış ve FAVÖK’ünü geçen senenin aynı dönemine göre 371% artıran MIATK ve güçlü nakit akışı ile beraber sektöre göre cazip fiyatlanan ARDYZ gibi şirketler sektörün gidişatında öncü oldu.
Diğer taraftan siber güvenlik tarafında sektöre göre cazip fiyatlanan KFEIN gibi yazılım şirketleri de ön plana çıkıyor.
İletişim Sektörü (XILTM)
2019 yılı sonrası başlayan enflasyonist dönemin sonucu olarak fiyatlamalarını 24 ayda bir yapan telekomünikasyon şirketleri kârlılık tarafında güçsüz kalıyorlardı.
Fakat 12 aya indirilen taahhüt sözleşmeleri, iletişim sektöründeki şirketlerin fiyatlamaları daha hızlı yapabilmesine olanak sağladı.
Diğer taraftan parasal sıkılaşmanın sonucu olarak enflasyonu dizginleme çabaları, telekomünikasyon sektörünün fiyatlamalarını gecikmeli yapma dezavantajını ortadan kaldırabilme beklentisine yol açtı.
Bütün bunların sonucunda iletişim sektöründe TCELL ve TTKOM öncülüğünde XILTM son 1 yılda 175% değer kazandı.
Ticaret, Perakende Sektörü (XTCRT)
Parasal sıkılaşma adımları sonrası artan kredi maliyetleri yurt içinde mobilya, GYO, beyaz eşya gibi sektörleri etkiledi.
Aynı zamanda global tarafta yüksek faizlerin olması, dikkatleri bu sıkılaşma ortamından en negatif etkilenmeyecek sektörlere yöneltmeye başladı.
Özellikle gıda perakendecileri ve giyim sektöründe kârlılıkların hız kesmeden devam ettiğini mali tablolarda inceledik.
Enflasyon muhasebesi sonucu yüksek stok tutan sektörde marjlarda daralmalar görünse de parasal sıkılaşma ortamından en zararsız çıkabilecek sektörler arasında gösterilen perakende sektörü son 1 yılda 171% değer kazandı.
Sektörde özellikle cazip çarpanlarıyla öne çıkan şirketler arasında MAVI, SUWEN gibi hazır giyimciler ve MGROS, BIMAS gibi güçlü mağaza büyümesine sahip, online tarafta etkinliği artıran gıda perakendecileri öne çıkıyor.
Diğer taraftan her ne kadar kredi maliyetlerinin artması televizyon gibi teknoloji ürünlerinin hacimsel satışını daraltsa da dolar/TL kurunun enflasyonun altında kalmaya devam etmesi TKNSA gibi teknoloji perakendecilerinin satışlarında ivmenin devam etmesine sebep olabilir.
Gıda ve İçecek Sektörü (XGIDA)
Parasal sıkılaşmadan kendini koruyabilecek diğer sektörlere baktığımızda gıda ve içecek sektörüyle karşılaşıyoruz.
Özellikle Asya’da yeni fabrika alan ve Bangladeş gibi 171 milyon nüfuslu yeni bir pazara açılan CCOLA ve Kuzey Avrupa’da hacimsel artış sağlamaya başlayan AEFES sektörün performansında öncü oldular.
Diğer taraftan yeni halka arz olmuş AGROT gibi şirketlerin etkisiyle de son 1 yılda 163% değer kazanan XGIDA endeksi, parasal sıkılaşma döneminde gözde sektörlerden olmaya devam ediyor.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: BDDK, Fintables, Türkiye Sigortalar Birliği, Finnet, KAP