Bitcoin madencileri 2022 yılında ürettiklerinin neredeyse hepsini sattı…
Bitcoin madencileri, aslında sektöre hakim olanların bildiği gibi Bitcoin’in hem fiyat istikrarı hem de sektörün ve blok zincirin güvenliği için oldukça kritik bir role sahip.
Aslında şöyle düşünmek gerekiyor: Ne kadar madenci cihazı açık ve çalışır durumdaysa Bitcoin blok zinciri o kadar sağlıklı ve güvenli çalışıyor demektir. İşlem süreleri çok uzun sürmez, işlemler madenciler için kârlı ve sürdürülebilirdir.
Fakat 2022 yılı aslında madenciler için oldukça zor bir yıl oldu. Enflasyon artışıyla beraber hem madenci cihazlarının elektrik harcama tutarları arttı, toplam maliyetler yükseldi hem de Bitcoin’deki fiyat düşüşü aslında enflasyon karşısında daha yüksek maliyetlerle ürettikleri Bitcoin’leri, daha düşük fiyatlarla ellerinden çıkarmalarına sebep oldu.
Şöyle hayal edin: Siz normalde 5 TL maliyetle elma yetiştiriyorsunuz ve bu elmaların 2022 yılında size maliyeti 10 TL oldu. Fakat buna rağmen siz bu elmaları 8–9 TL’ye satabiliyorsunuz ve sürekli zarar ediyorsunuz. Bu durumda da ayakta kalmak için zararına satışlar yapmak ve nakit girişi sağlamak için rezervlerinizi de eritmek zorunda kalıyorsunuz.
Dolayısıyla yukarıdaki tabloya baktığınızda böyle bir manzara görüyorsunuz. Birkaç örnek vermek gerekirse; en büyük madencilerden Core Scientific kazdığı BTC’lerin daha fazlasını 2022 yılında satmış. Riot (RIOT) firması ve Bitfarms (BITF) da öyle…
Fakat öne çıkan ve daha sağlıklı görünen madenciler de var: Marathon (MARA) ve Hut8 Mining (HUT) firmaları bu süreçte rezervlerini büyütebilen madencilerden olmuş ve kazdıkları BTC’leri henüz satmak durumunda kalmamış.
Bu bize aslında Bitcoin madencileri özelinde bir tekelleşme olduğunu gösteriyor. Zayıf finansal yapıya sahip olan madencilerin elendiğini görüyoruz. Güçlü finansal yapıya sahip olabilen, muhtemel riskleri önceden görerek borç-harcama dengesini düzgün yapabilen madencilerin bu dönemde fırsatları değerlendirdiğini görüyoruz ve görmeye devam edeceğiz.
Her ne kadar Bitcoin madenciliği tarafında kişisel olarak merkeziyetsizliği yani eşit ama tekel olamayacak dağılımı destekleyen bir bakış açısında olsam da finansal piyasaların işleyişi bu yönde. Bu sebeple biz de anca fırsatların neler olabildiğine bakabiliriz.
Yukarıdaki tabloda madenci firmalarının hisselerinin 2022 performansı yer alıyor. Burada 80% ile 99% arasında değer kaybı olan firmaları görüyoruz. Haliyle bunlar arasından devam edebilecek olanları seçebilmek bir fırsat olabilir.
Bu açıdan Hut8 (HUT) ve Marathon (MARA) firmalarını hisse değerleri açısından takip etmekte yarar olduğunu söyleyebilirim. Kripto piyasasında krizlerin bittiğini düşünmüyorum, dolayısıyla 2023 yılında yaşanacak farklı krizler, muhtemel regülasyonlar konuşulabilir. Fakat eğer kripto piyasasının ayakta kalacağına inanıyor ve güveniyorsanız bu madenci firmalarının da hayatta kalacağını ve krizi fırsata çevireceklerini, tekelleşip büyüyeceklerini düşünmek hiç de mantıksız değil.
Diğer yandan kripto sektörünü bilenler, Ethereum’un POW (Proof of Work), POS (Proof of Stake) değişikliğini de göz önünde bulundurmalı. Bu durum bir çok çalkantıya sebep olsa da Ethereum bu geçiş sonrasında artık ETH madencilerine olan bağını azaltmış ve stake mekanizmasına geçmiş durumda.
Diğer yandan madencilik sektörünün önünde de bir enerji dönüşümü krizi olabileceğini görmek gerekir. Yani dünyadaki temiz enerji dönüşümü kapsamında ele alındığında, kripto piyasasında madencilerin önünde yasal-regülatif engeller de olabilir. Fakat temiz enerji kullanımı da son yıllarda kripto piyasasında konuşulan ve madenciler tarafından desteklenen, geçilmeye çalışılan bir alan.
Kripto sektörünün 2 başrol oyuncusu olarak adlandırılabilecek Bitcoin ve Ethereum her ne kadar tartışmalı olsa da 2 farklı yöntemle ilerliyor. Bitcoin hâlâ paranın üretilmesi, dolaşımda olması için bir enerji harcanması ve bunun değerli olduğunu savunurken Ethereum ekosistemi şu anki temiz enerji yasalarına uygun bir şekilde dönüşümünü yapıyor ama ‘daha merkeziyetçi ve paranın parayı kontrol edebildiği bir yapıya geçiyor’ diyebiliriz.
Hangisinin daha doğru bir strateji olduğu ise hem felsefik bir tartışma hem de başka bir yazının konusu olabilir…
-Kripto Mevsimi
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı