Bir yatırım fonuna yatırım yapmadan önce birçok veriye dikkat etmemiz gerekir. Bunlar arasında en önemlilerden biri de fonun doluluk oranıdır. Fon doluluk oranı bir fonun, ilgili tarihte tedavüldeki pay adedinin toplam pay adedine oranının ifade eder.
Bir fonun doluluk oranının yüksek olması, basit ifadeyle piyasada o fona olan talep hakkında yatırımcılara bilgi verir. Eğer fonun doluluk oranı yüksekse piyasada ilgili fona karşı bir talep olduğu yorumunda bulunulabilir.
Bu sebeple fonlarla ilgilenen bir yatırımcı için fonun doluluk oranı oldukça önemlidir. Yatırımcılar, fon alışı gerçekleştirmeden önce ilgilendikleri fonun doluluk oranına mutlaka bakmalı ve fona karşı olan talep hakkında bilgi edinmelidir.
Fon Doluluk oranının %100 olması fonun o gün itibariyle tamamen dolaşımda olduğunu gösterir. Bunu bir sinema salonuna benzetebilirsin. Salonun kapasitesi 100 kişi ise 90 kişilik bilet satılmışsa salonun doluluk oranı 90%’dır. Ancak 100 kişilik bilet satılmışsa bu oran 100% olur ve 101. kişi filmi o seansta izleyemez. Bu örnek üzerinden düşünürken kendinden pay biç. Tüm salonu dolduran, talebin bu kadar yüksek olduğu bir filmi seyretmek istemez miydin?
Fon Doluluk Oranı En Yüksek Fonlar
Bu içeriğimizde yatırım fonlarında 25 Nisan 2024 tarihi itibarıyla baktığımızda, doluluk oranı en yüksek ilk 10 fonu ve yılbaşındaki oranlarını inceleyeceğiz.
Hazırsan başlayalım…
NVB Fonu
Neo Portföy İkinci Para Piyasası Fonu (NVB) 126,09% ile doluluk oranı en yüksek fon olarak karşımıza çıkıyor. Fonun yılbaşındaki doluluk oranı ise 43,9% seviyesindeydi. Bazı fonlarda fon yöneticisinin insiyatifine bağlı olarak fon katılım payları esnetilebilir. Dolayısıyla 100%’ü aşan doluluk oranı görebilmen mümkün.
BIH Fonu
A1 Portföy Birinci Hisse Senedi Fonu (BIH) 99,7%’lik doluluk oranı ile 2. sırada yer alırken, fonun yılbaşındaki doluluk oranı da 81,1% olarak görülüyor.
AIS Fonu
Ak Portföy Kira Sertifikaları Yatırım Fonu (AIS) ise 95,5%’lik doluluk oranına sahip. Fonun yılbaşındaki doluluk oranı ise 41,8% seviyesindeydi.
GPG Fonu
Inveo Portföy Birinci Değişken Fon (GPG) 93,1%’lik doluluk oranıyla 4. sırada. Fonun yılbaşındaki doluluk oranına bakıldığında ise 94,6%’lik bir orana sahip olduğu görülüyor.
PAL Fonu
Ak Portföy Altıncı Serbest Döviz Fonu (PAL), yılbaşında 41,9%’lik bir doluluk oranına sahipken, şu anda 82,5% doluluk oranıyla listede 5. Sırada geliyor.
ZBJ Fonu
Ziraat Portföy Başak Para Piyasası Fonu (ZBJ), doluluk oranı 77,9% seviyesindeyken, bu oran yılbaşında 16,4% idi.
OJB Fonu
QNB Finans Portföy Beşinci Serbest Döviz Fonu (OJB), doluluk oranına bakıldığında 54,4%’lik yılbaşındaki seviyesini 76,8%’ye çıkardığı görülüyor.
RBV Fonu
Albaraka Portföy Kısa Vadeli Kira Sertifikaları Katılım Fonu (RBV), 75,9%’lik bir doluluk oranına sahip. Fonun yılbaşındaki doluluk oranı ise 66,5% seviyesindeydi.
OJK Fonu
QNB Finans Portföy Altın Fonu (OJK), doluluk oranına bakıldığında ise yılbaşındaki 38,2%’lik oranın, 75,04%’ye yükseldiği görülüyor.
GTA Fonu
Garanti Portföy Altın Fonu (GTA), 73,3%’lik doluluk oranına sahipken, bu oran yılbaşında 53,6% seviyesinde bulunuyordu.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Fonbul