Analist Notları

Doğanın Hazinesine Yatırım: Emtia Fonlarının Gücü

Doğanın Hazinesine Yatırım: Emtia Fonlarının Gücü
Google News Icon Takip Et

Doğanın sunduğu zengin kaynaklar, yatırım dünyasında emtia fonlarını güçlü ve güvenilir bir seçenek haline getiriyor. 

Tıpkı toprağın verimliliği, suyun berraklığı ve güneşin sıcaklığı gibi, emtialar da finansal piyasalarda güvenin ve istikrarın simgesi. Enerji üretiminden tarım ve gıdaya, değerli metallerden endüstriyel hammaddelere kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan emtia fonları, ekonomik belirsizlik dönemlerinde yatırımcıların en büyük güvencesi haline geliyor.

Emtialar, doğanın kalbinden gelen ve ekonomik süreçlerde kilit rol oynayan unsurlar olarak öne çıkıyor. Altın, gümüş gibi değerli metaller yüzyıllardır güvenli liman olarak bilinirken; petrol ve doğalgaz, enerji üretiminde vazgeçilmez kaynaklardır. Tarım ürünleri ise günlük hayatın temelini oluşturur ve küresel ticaretin önemli bir parçasıdır. Emtia fonları, bu güçlü ve vazgeçilmez kaynaklara yatırım yaparak, yatırımcılarına hem güvenli hem de kazançlı bir yol sunar.

Emtiaların Ekonomideki Kilit Rolü

Ekonomik döngüler ve küresel gelişmeler karşısında emtialar, tıpkı doğanın dengesini koruduğu gibi, finansal dengeleri de korur. Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) faiz indirimi ve FED’in faiz indirme sürecine yaklaşması, yatırımcıları emtialara yönlendiriyor. Bu dönemde emtia fonları, yatırımcıların risklerini minimize ederken yüksek getiri potansiyeli sunuyor.

Gel, TEFAS’ta işlem gören emtia ve petrol fonlarını birlikte inceleyelim.

  • (AES) Ak Portföy Petrol Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu
  • (DFD) Deniz Portföy Emtia Serbest Fon
  • (ESP) Aura Portföy Emtia Serbest Fon
  • (GBZ) Azimut Portföy Emtia Fon Sepeti Fonu
  • (GZE) Garanti Portföy Emtia Serbest Fon
  • (KIF) Trive Portföy Emtia Serbest Fon
  • (OVD) Emtia Fon Sepeti Fonu 
  • (TGE) İş Portföy Emtia Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu
  • (ZCN) Ziraat Portföy Emtia Fon Sepeti Fonu

Emtialar Ne Kadar Kazandırdı? 

Özellikle coğrafi gerilimlerin artması ve küresel faiz indirim eşiğinin yaklaşmasıyla beraber altın, gümüş, kakao ve pamuk gibi bir çok emtiada sert hareketler meydana geldi.

Kakao fiyatlarını incelediğimizde son 1 yılda 3 bin dolar seviyesinden 10 bin dolar seviyesine sert bir yükseliş gördük. Aynı şekilde altın, gümüş, bakır tarafında da yukarı yönlü sert hareketlerin olmasıyla emtia fonlarına yoğun ilgi oluştu.

Emtia Fonları Ne Kadar Kazandırdı? Yılbaşından İtibaren En Çok Getiri Sağlayan Emtia Fonları Hangileri?

Petrol ve Emtia fonları yılbaşından itibaren, Fed faiz indirim sürecinin zayıflaması ile birlikte 17,54% getiri sağladı.

En çok getiri sağlayan fonları incelediğimizde yabancı yatırım fonları katılma paylarına yatırım yapan emtia fonlarının listenin başında olduğunu görüyoruz.

Gel seninle beraber yılbaşından beri en fazla kazandırmış emtia veya sadece petrole yatırım yapan fonlara göz atalım.

(AES) – Ak Portföy Petrol Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu

Yatırım Stratejisi

“%80 oranında ağırlıklı olarak petrol futures (vadeli işlem) kontratları olmak üzere; swap, forward, opsiyon gibi türev araçlar üzerinden petrole yatırım yapan yabancı Borsa Yatırım Fonlarına (BYF) yatırım yaparak, yatırımcıların petrol getirisinden yararlanmasını sağlamak olarak belirlenmiştir.” 

Fon portföyünün çok büyük kısmı brent petrole yatırım yapan yatırım fonlarının katılma paylarından oluşmakta olup geriye kalan kısmı mevduat, kıymetli maden ve likit olarak değerlendirilmektedir.

(ZCN) – Ziraat Portföy Emtia Fon Sepeti Fonu

Yatırım Stratejisi

Fonun yatırım stratejisi çerçevesinde, fon toplam değerinin en az 80%’i devamlı olarak; emtiaya (altın ve gümüş dahil) yatırım yapan yerli yatırım fonları ile yerli ve yabancı borsa yatırım fonlarının katılma paylarına yatırılır. Fon stratejisi kapsamında yapılan çeşitlendirme sonucu yurtiçi ve yurtdışı piyasalardaki borsa yatırım fonlarına ve yatırım fonuna yapılacak yatırımlar ile yatırımcının emtia piyasalarındaki kazanca iştirak etmesi hedeflenmektedir.

Fonun; enerji alanında (petrol, doğalgaz vb.), tarım, hayvancılık ve gıda ürünleri alanında (mısır, soya fasulyesi, buğday, pirinç, kakao, kahve, pamuk, şeker, et vb.), altın, gümüş ve diğer kıymetli madenler ile metaller alanında (bakır, platin, paladyum, alüminyum, çinko vb.) yapacağı yatırımlar fon yatırım stratejisi kapsamındadır.

Fon stratejisi kapsamında yapılan çeşitlendirme sonucu yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki borsa yatırım fonlarına ve yatırım fonuna yapılacak yatırımlar ile yatırımcının emtia piyasalarındaki kazanca iştirak etmesi hedeflenmektedir.

Fonun içeriğini incelediğimizde en büyük payın yabancı emtia borsa fonları katılma paylarında olduğunu görüyoruz. Geriye kalan kısmın büyük bölümünü yerli yatırım fonları katılma payları oluştururken arkasından mevduat, kıymetli maden ve viop teminatları bulunuyor.

(TGE) – İş Portföy Emtia Yabancı BYF Fon Sepeti Fonu

Yatırım Stratejisi

Fon toplam değerinin 80%’i devamlı olarak yabancı borsa yatırım fonları aracılığıyla farklı emtialara veya emtia gruplarına yatırılır. Yabancı borsa yatırım fonlarının ekonomik konjonktürle uyumlu ve etkin kullanımı ile emtia varlık grubundan azami getiri hedeflenir.

Fonun içeriğini incelediğimizde neredeyse tamamının yabancı borsa yatırım fonları katılma paylarından oluştuğunu görmekteyiz. Geriye kalan kısımda likit ve mevduat ön plana çıkarken çok küçük bir kısım yerli yatırım fonu katılma paylarından oluşmaktadır.

(GZE) – Garanti Portföy Emtia Serbest Fonu

Yatırım Stratejisi

Fonun teması gereği; fon toplam değerinin devamlı olarak asgari 80%’i emtiaları takip etmek üzere kurulan borsa yatırım fonları ve bu temaya uygun yatırım fonları ile altın, gümüş, diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı para ve sermaye piyasası araçlarından oluşacaktır.

Fon teması kapsamında; enerji üretiminde kullanılan hammaddeler (petrol, doğalgaz vb.), tarım, hayvancılık ve gıda ürünleri (mısır, soya fasulyesi, buğday, pirinç, kakao, kahve, pamuk, şeker, et vb.) altın, gümüş, diğer kıymetli madenler ve metaller (bakır, platin, paladyum, alüminyum, çinko vb.) gibi emtialar değerlendirilecektir.

Fonun yatırım stratejisi kapsamında portföye dahil edilecek emtiaların ağırlıkları, portföy yöneticisinin piyasa görüşüne göre değişkenlik göstererek fon portföyü aktif bir şekilde yönetilecektir. Dolayısıyla sabit bir emtia dağılımı ile pasif portföy yönetimi stratejisi izlenmeyecektir.

Fonun içeriğini incelediğimizde yaklaşık 75%’i yabancı borsa fonlarının katılma payları oluştururken geriye kalan kısım yerli yatırım fonları katılma payları, para piyasası ve viop teminatlarından oluşmaktadır.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak:TEFAS