Deutsche Bank Doğu Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Araştırma Direktörü Christian Wietoska, Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Wietoska, nisan ayından sonra büyümenin pozitif geldiğini belirtirken, Türkiye’nin enflasyonu düşürürken, resesyona düşmediğine dikkat çekerek “Bu zor bir iş ama Türkiye’de politika yapıcılar doğru yolda bunun için” dedi.
Enflasyonun uzun bir süre yüksek seyrettiğine vurgu yapan Wietoska, “Tarihe baktığınız zaman birçok ekonomide enflasyonun bu noktalara geldiğinde bir şeylerin bozulduğunu görüyoruz. Türkiye’nin başarmaya çalıştığı şey resesyona yakalanmamak. Bu da zor, uzun bir süre ama başarılı olurlarsa halk için de çok iyi olur ki büyük bir şok yaşamaktansa bu çok daha iyi. Bu yüzden bazı fedakarlıklara ihtiyacımız var. Bu bir başarı hikayesi olabilir ve yatırımcı çekebilir.” değerlendirmesini yaptı.
Wietoska, TCMB’nin dezenflasyona odaklanması gerektiğini ifade ederek, enflasyonun 70%’den 40%’a düşmesi kadar 40%’dan 20%’ye düşmesinin de önemli olduğunu vurguladı. Wietoska “Burada da TCMB’nin düşüşe yer bırakmasını ama erken davranmamasını bunun yerine büyümeye, dezenflasyona odaklanmasını önemli görüyoruz” dedi.
Kurun istikrarlı seyrettiğini bu yüzden de sonraki ayların görece kolay olacağını ifade eden Wietoska, “İlk defa büyümede de bir yavaşlama görüyoruz sonraki yılın ilk çeyreğinde bunun faiz düşüşleriyle dengeli bir şekilde ilerlemesi gerektiğini düşünüyoruz.” diye konuştu.
“Enflasyonun 45%’den Daha Düşük Noktalara İnceğini Düşünüyorum”
Wietoska, şu anda önemli olanın istikrarlı bir kur olduğunu ve sadece nominal anlamda değil, reel anlamda bir düşüş de beklendiğini belirterek şöyle devam etti:
“Fed’in mevsimsel beklentisi, turizmin olumlu etkide bulunması ve TL’ye yeniden dönülmesiyle TL’nin yaz aylarından sonra bir zayıflama göreceğini ve 37 TL seviyelerini çıkacağını düşünüyoruz. Sonbahar da çok önemli. Şu an TCMB çok iyi bir iş çıkardı. İletişim konusunda şahin duruşunu belirtmek konusunda. Şu anki yönetim eğer şahin duruşunu sürdürürse ben kişisel olarak enflasyonun 45%’ten daha düşük noktalara ineceğini düşünüyorum ve bunun daha uzun dönemli zamana baktığımızda 250 baz puanlık düşüşe yol açacağını düşünüyorum. “
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Cnbc-e