Devam eden çip ve diğer temel teknolojik malzeme tedariği sıkıntısı, dünyanın en büyük teknoloji ve otomotiv şirketlerinden bazılarını bu yıl hedeflerini küçültmeye zorluyor.
Örneğin, Apple (AAPL) CEO’su Tim Cook perşembe günü yaptığı açıklamada, şirketin tedarik zinciri zorluklarına alışık olmadığını ve iPad işinde son çeyrekte “çok önemli tedarik kısıtlamaları” yaşadıklarını da belirtti.
Apple’ın Mali İşler Görevlisi Luca Maestri, satışlara 4 milyar ile 8 milyar dolar arasında zarar verebilecek zorluklarla karşı karşıya olduklarını açıkladı. Bu duruma Covid-19 ile ilgili tedarik kısıtlamaları da etki ediyor.
Zaten Apple hisseleri, kazanç raporunun ardından cuma günü yaklaşık 3,7%’lik bir düşüş kaydetmişti.
Tedarik kısıtlamaları arasında yarı iletken içerikli materyaller de bulunuyor. Bu materyallerdeki tedarik kısıtlamaları da teknoloji ürünlerinin üretiminde ciddi bir sıkıntı yaratıyor.
Bu konuyla ilgili bir diğer örnek ise Nokia (NOK)’dan geldi. Nokia CEO’su Pekka Lundmark, perşembe günü CNBC’den Julianna Tatelbaum ile yaptığı röportajda, tedarik zinciri sorunları olmasaydı Fin telekom şirketinin son çeyrekte daha hızlı büyüyeceğini belirtti.
Daha az gelişmiş çip kullanma eğiliminde olan otomotiv şirketleri, devam eden çip krizinin etkilerini de hissediyor. Şirketlerden birçoğu, hız sabitleyici ve park sensörleri gibi özelliklere güç sağlamak için ihtiyaç duydukları silikon parçalarını bulmakta zorlandığından, küresel çip sıkıntısı 2021’de otomobil endüstrisinde de hasara yol açıyor.
Örneğin, Daimler AG CEO’su Ola Källenius, cuma günü verdiği röportajda, yarı iletkenlerle ilgili olarak devam eden arz kıtlığının mevcut iş ortamındaki üç ana zorluktan biri olduğunu söyledi.
Källenius, Daimler’in en büyük pazarlarından biri olan Çin’deki yeni Covid kısıtlamalarının dünyadaki tedarik zincirlerini etkileyebileceğini de sözlerine ekledi.
Ayrıca bu tedarik sorununun, otomotiv devlerinin sipariş ve üretim hızı arasındaki dengeyi bozduğu da gözlemleniyor. Örneğin Berenberg ekonomistleri Kallum Pickering ve Salomon Fiedler, otomobil üretiminin hala siparişlerin çok gerisinde kaldığını belirtiyor.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı