Çinli tüketiciler, içinde bulunduğumuz büyük ekonomik durgunlukta ve yeni bir Covid-19 karantinası tehdidinin gölgesinde bu hafta gerçekleştirilecek olan ülkenin en büyük alışveriş etkinliğini coşkuyla karşılayamıyor olabilir.
Alibaba (BABA), JD.com (JD) gibi e-ticaret devlerinin birkaç günde devasa satışlar yapmasına olanak sağlayan ve Bekârlar Günü olarak bilinen alışveriş etkinliği bugün gerçekleşiyor. Bir anti-Sevgililer Günü girişiminden doğan ve geçen yıl satış rakamları 130 milyar doları bulan Bekârlar Günü etkinliği Amerika’nın Kara Cumasını büyük farkla geride bıraktı ve dünyanın en büyük alışveriş etkinliği haline geldi.
eToro stratejisti Ben Laidler müşterilerine gönderdiği bir bilgilendirme yazısında, bu yıl satış rakamlarının düşmesinin beklendiğini, bu düşüş miktarının, Çin’in tüketici iştahı verisi açısından önemli bir gösterge olacağını belirtti.
Bain&Co, yakın zamanda 3.000 Çinli tüketici ile yaptığı bir araştırmada, tüketicilerin 34%’ünün bu yıl Bekârlar Günü harcamalarını 2021’e kıyasla kısmayı düşündüğünü, daha fazla harcama yapmayı düşünenlerin ise yalnızca 24% oranında kaldığını belirledi. Bu oranlar, ülkenin Covid kısıtlamalarını gevşetmesine bağlı olarak ekonomide ani bir toparlanma olmasını uman yatırımcılar için bir uyarı niteliğinde olabilir.
Bekârlar Günü ayrıca, Pekin yönetiminin tekelleşme karşıtı önlemlerinin gevşetilmesiyle birlikte bazı internet şirketlerinin büyüme potansiyellerinin açığa çıkmasının ardından Alibaba ve JD.com’un kısa vadede başarı şansını görmemize de olanak sağlayacak. Tüketiciler alışveriş yapmak için birtakım farklı platformlara yönelirken, Laidler’e göre bu durum Vipshop (VIPS) ve Amazon (AMZN) gibi hisselerin de piyasaya katılmasıyla artan rekabetin etkilerine dair bir içgörü de sağlayacak.
Çin’in Sıfır-Covid politikasının değişebileceğine dair iyimser umutlara rağmen yaşanan gerçekler bu beklentilerle pek uyumlu gibi görünmüyor. TS Lombard Baş Çin Ekonomisti Rory Green müşterilerine gönderdiği bir bilgilendirme yazısında, “Covid politikasının böylesine yavaş bir seyirle değişmesi, ekonomik hareketliliğin artması açısından yeterli seviyede anlamlı değil” dedi. Çin’in reel gayrisafi milli hasılasının geçen yıla kıyasla 1,6% büyüyeceği ve 3,5% olan resmi beklentinin yarısına bile ulaşamayacağı tahmininde bulunan Green, “Çin menkul kıymetleri halen ‘AL’ yönüne dönmedi; bize göre, yeniden açılma hayalleri Covid ve ekonomi gerçekleriyle yüzleştikçe, son zamanlardaki yükselişler tersine dönecek gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.
Diğer ekonomistler de, ülkenin ekonomik sorunlarının yakın gelecekte çözümünü sağlamak adına Covid kısıtlamalarının gevşetilmesi ihtimaline şüpheyle bakıyor. Capital Economics Kıdemli Çin Ekonomisti Julian Evans-Pritchard müşterilerine gönderdiği bir mektupta, sıfır-Covid kısıtlamalarının kaldırılmasının ekonomiyi orta vadede canlandırabileceğini; yeniden açılmanın, özellikle açılmanın hemen ardından yaşlıların aşılanma oranın hızla artırılmaması sebebiyle kısa sürede tersine dönmesinin ise hiç açılmama politikasından daha pahalıya mal olabileceğini yazdı. Kısıtlamaların gevşetilmesiyle birlikte tipik olarak vaka sayılarında bir artış gözlenmesi, açılmanın örneğin önümüzdeki yıl GSMH büyümesini hızlandırmak yerine geçici olarak yavaşlatması anlamına gelebilir.
Sonuç: Çin ekonomisinin açılmasına yönelik her türlü plan piyasaları hareketlendirebilecek gibi görünse de, yatırımcılar bunu Çin hisseleri açısından “AL” yerine “SAT” fırsatı olarak değerlendirebilir ve bu da izleyen aylarda istikrarsız bir ortam doğurabilir. Özellikle Çinli tüketicilerin ekonomik sorunlar ve süregelen Covid endişeleri nedeniyle geçirdikleri travmayı atlatamayarak, eskiden olduğu gibi harcama yapmaktan kaçınmaları durumunda gerçekleşebilecek bir senaryodan bahsediliyor.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu yazı hazırlanırken faydalanılan kaynak: BARRONS