Çin’in askeri kuruluşları, devlet destekli yapay zekâ araştırma kurumları ve üniversiteleri, geçtiğimiz yıl boyunca ABD’nin ihracat kısıtlamalarına rağmen Nvidia’dan (NVDA) çip satın aldı.
Reuters’ın konuyla ilgili bilgisi olan kaynaklara ve görüntülediği belgelere dayandırdığı haberine göre, söz konusu alımlar ağırlıklı olarak ismi verilmeyen Çinli tedarikçiler tarafından yapıldı.
Bu durum, Çin’in kendi askeri çalışmaları için yapay zekâ ve gelişmiş bilgisayarları destekleyecek ABD’li çiplere olan erişimini tamamen kısıtlamaya yönelik Washington’ın hâlihazırda uğraştığı karşılaştığı zorlukların altını çiziyor.
Gelişmiş ve yüksek kaliteli ABD’li çiplerin alımı veya satımı Çin’de yasadışı değil ve Reuters’ın görüntülediği belgeler, bir düzine Çinli kuruluşun ABD’nin yasakları uygulandıktan sonra Nvidia’dan satın aldığı çiplerin faturalarını barındırıyor.
Söz konusu satın alımlar, şirketin A100 çipi ve ABD’nin Eylül 2022’de Çin’e ve Hong Kong’a ihracatını yasakladığı daha güçlü H100 çiplerini de içeriyor. Bunların yanı sıra Nvidia’nın ilk yasak dalgasının ardından Çin’e özel olarak ürettiği ancak ekim ayında yasaklanan daha yavaş A800 ve H800 çipleri de satın alınmış.
Nvidia’nın inşa ettiği bir çip türü olan grafik işleme birimleri, yapay zekâ ve makine öğrenme becerileri için gereken yüksek miktarlarda verilerin işlenmesi kapsamında rakiplerine göre oldukça üstün bir konumda.
Yasaklanan Nvidia çiplerine yönelik artan talep ve yasaklara rağmen bu çiplere erişim sağlanması, Huawei gibi Çinli teknoloji şirketlerinin kendi çiplerini inşa etme çabalarına rağmen Çinli şirketlerin hâlâ Nvidia’ya iyi bir alternatif bulamadığını gösteriyor.
ABD’nin ihracat yasaklarından önce Nvidia, Çin’deki yapay zekâ çip pazarının 90%’ına hakimdi.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: Reuters