🪨 Çimento, dünya çapında beton ve harçta bağlayıcı madde olarak kullanılan önemli bir inşaat malzemesidir. Çimento, bazı sektörlerin verimliliğini artıran güçlü, dayanıklı ve çok yönlü yapılar inşa etmek için çeşitli inşaat projelerinde yaygın olarak kullanılıyor. Bu nedenle, gelişmekte olan ekonomilerde endüstriyel, kurumsal ve ticari sektörlerin hızla genişlemesi, dünya çimento üretimini de artırıyor.
2022’de dünya çimento üretim kapasitesinin 4,1 milyar metrik ton olduğu tahmin edilirken Çin, yılda tahmini 1,64 milyar metrik ton ile açık ara üretimde lider konumunda bulunuyor.
🏗 Küresel çimento talebinin 2022-2026 yılları arasında yıllık 2,4% büyümesi beklenirken bu büyüme, Asya ve Afrika’daki büyük altyapı projelerine, şehirleşmeye, yenileme projelerine ve yükselen nüfusla birlikte artan konut ihtiyacına dayanıyor.
Çin’deki ekonomik yavaşlama ve azalan konut talebi, küreselde çimento talebini azaltmış olsa da ABD ve Türkiye gibi pazarlarda gerçekleşen altyapı yenileme çalışmaları ve yeni konut inşaatları sektörü ayakta tutuyor.
👷🏼 ABD İnşaat Mühendisleri Derneği, ülkenin önümüzdeki on yıl içinde arızalı köprüleri, çökmekte olan yolları ve yaşlanan barajları onarmak için 2,6 trilyon dolara ihtiyacı olduğunu tahmin ediyor. 2021’in sonlarında kabul edilen ABD Altyapı Paketi kapsamında altyapı harcamalarına 550 milyar dolar ek kaynak ayrılması gündeme gelirken bu harcamanın çimento şirketlerini desteklemesi de beklenebilir. ABD’de yükselen enflasyon ve artırılan faizler sonucunda ekonomik aktivite yavaşlasa da parasal gevşeme dönemiyle birlikte ABD çimento sektörü yatırımcıların ilgisini çekebilir.
Türkiye’de ise çimento sektörü tamamen yerel kaynakları kullanarak üretim yapmakta ve ülkenin ihtiyacını karşılamaktadır. İthalatın düşük olduğu bu sektör, dünya genelinde 155 ülkeye çimento ihraç etmektedir. Özellikle Kamerun, Gana ve Fildişi Sahili gibi Afrika ülkeleri, sektörün en fazla büyüdüğü pazarlar arasındadır. ABD ve İsrail ise çimento sektörünün en önemli müşterilerindendir. Şu anda yerel talebi karşılamakta zorlanmayan çimento sektörü, dünya çimento ihracatının beşinci büyük oyuncusu konumundadır.
🔍 On Field Investment’ın yaptığı bir araştırmada, 2024’te çimento talebinin 12% artmasıyla Türkiye’nin talepte lider ülke olması bekleniyor. Diğer yandan Hindistan, Meksika, Brezilya, Suudi Arabistan ve Endonezya gibi ülkelerin de sektördeki büyümeyi desteklemesi öngörülüyor.
Konut Talebi Ne Durumda? 🏘️
Resesyon endişelerinin azalmasıyla ABD’de yeni konut talebinin toparlanma gösterdiği ve beklentilerin üzerinde rakamlar açıklandığı takip ediliyor. Yıla 670 bin ile başlayan aylık yeni konut satışları verisi, yıl içinde 763 bin ile zirveyi görmesi sonrasında 675 bin seviyelerindeki seyrini koruyor.
Yurt içinde ise TÜİK’in açıkladığı verilere göre konut satışlarında son aylarda faiz artırımlarının da etkisiyle sınırlı gerileme izleniyor. Konut satışları ocak-eylül döneminde 15% düşüş gösterdi. İlk el konut satışları ise bu dönemde 13,9% düşüş gösterdi.
Öte yandan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrasında yeniden yapılaşma ve diğer illerde yoğunlaşan kentsel dönüşüm projeleri ile çimentoya olan talebin canlı kalması da beklenebilir.
Çimento Şirketleri Ne İş Yapar? 🚚
Çimento şirketleri, yeraltı ve yerüstü kaynaklardan elde edilen malzemelerin işlenmesi ve özellikle inşaat sektörü başta olmak üzere çeşitli endüstrilere malzeme temin etme görevini üstlenirler. Çimento, yapıların sağlamlığını artırır, yapıların zamanla bozulmasını engeller ve dayanıklılık sağlar.
Favori Çimento Hisseleri 🚧
CRH plc (CRH)
CRH, çeşitlendirilmiş inşaat malzemeleri şirketlerinden oluşan İrlanda merkezli uluslararası bir gruptur. Şirket, inşaat sektörü için geniş bir yelpazede ürün üretmekte ve tedarik etmektedir. Sektöründe lider olarak gösterilen CRH, 29 ülkede yaklaşık 3.160 noktada 75.800 kişiyi istihdam ederek Kuzey Amerika ve Avrupa’da lider konumdadır. Şirketin gelirleri 63% Amerika’dan, 37%’si ise Avrupa’dan gelmektedir.
Şirket, güncelde Avrupa’nın en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Paris projesinin ve dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa’nın perde duvar yapımı projesini yürütmektedir.
🎯 CRH, analistler tarafından 71,68 dolar hedef fiyat ve “AL” notuyla tavsiye ediliyor. Şirket, hedef fiyatına göre 31% yükseliş potansiyeli barındırıyor.
Vulcan Materials (VMC)
Vulcan Materials Company, Alabama merkezli bir Amerikan şirketidir. Vulcan, başta çakıl, kırma taş ve kum olmak üzere en büyük inşaat malzemeleri üreticilerinden biridir ve yaklaşık 12.000 kişiye istihdam sağlamaktadır. Vulcan; Columbia Bölgesi, Meksika, Kanada, Bahamalar ve ABD Virgin Adaları olmak üzere 22 eyalete hizmet vermektedir. Vulcan, 404’ün üzerinde aktif agrega tesisi, 71 asfalt tesisi ve 142 beton tesisi ile faaliyet gösterirken bu faaliyetlerde agrega ihtiyacını karşılayabilmektedir.
🎯 VMC, analistler tarafından 251,17 dolar hedef fiyat ve “AL” notuyla tavsiye ediliyor. Şirket, hedef fiyatına göre 24% yükseliş potansiyeli barındırıyor.
James Hardie Industries (JHX)
James Hardie Industries, İrlanda merkezli küresel bir yapı malzemeleri şirketidir. Şirket, fiber çimento ürünlerinin en büyük küresel üreticilerinden biridir. James Hardie; Kuzey Amerika, Avrupa, Avustralya, Yeni Zelanda ve Filipinler’de bulunan tesislerinde yaklaşık 5.200 kişiye istihdam sağlamaktadır. Şirket; fiber çimento yapı malzemeleri, konut ve ticari cepheler ve dış cephe kaplamaları gibi faaliyetlerle öne çıkmaktadır.
🎯 JHX, analistler tarafından 33,06 dolar hedef fiyat ve “AL” notuyla tavsiye ediliyor. Şirket, hedef fiyatına göre 31% yükseliş potansiyeli barındırıyor.
Oyak Çimento (OYAKC)
OYAK, Türkiye’deki çeşitli çimento ve beton şirketlerinin hisselerini devralarak büyük bir atılım gerçekleştirdi. 3 Aralık 2015 tarihinde Adana Çimento, Mardin Çimento, Bolu Çimento, Denizli Çimento, Ünye Çimento, Aslan Çimento, OYAK Beton, Modern Beton ve OYKA Kağıt Ambalaj şirketlerinin OYAK’a hisse devir işlemleri tamamlanarak OYAK Çimento A.Ş. resmi olarak kurulmuştur.
Türkiye çimento endüstrisinin kapasite ve pazar lideri olarak öne çıkan OYAK Çimento, faaliyetlerini altı fabrikada sürdürmektedir. Bununla birlikte, satışlarını Türkiye’nin yedi farklı coğrafi bölgesinde gerçekleştirmektedir. Verimlilik, yaratıcılık ve kâr odaklılık ilkeleri ile hareket eden şirket, çimento kullanım alanlarını sürekli olarak geliştirmekte ve ülke pazarında etkin bir rol oynamaktadır. 12,4 milyon ton klinker ve 22,5 milyon ton çimento üretimi ile “Türkiye’nin en büyük çimento markası” olma vizyonunu taşımaktadır.
OYAK Çimento’nun kayıtlı sermaye sistemi bulunmaktadır. Bu sistem dahilinde, kayıtlı sermaye tavanı tam olarak 1.500.000.000 TL olarak belirlenmiştir. Şirketin tamamı ödenmiş sermayesi ise 1.159.793.441 TL’dir. Ayrıca, şirketin halka açıklık oranı 26% olarak kaydedilmiştir.
OYAK Çimento’da, 30 Haziran 2023 tarihi itibarıyla toplam 2.263 kişi görev almaktadır.
🎯 Dünyanın en büyük yatırım ve finansal araştırma kuruluşlarından biri olan Morningstar’ın OYAKC hisselerine biçtiği içsel fiyat, şirketin güncel finansal durumunda 90,34 TL olarak gözüküyor. Yani şirket 24% iskontolu olarak işlem görüyor.
Nuh Çimento (NUHCM)
Nuh Çimento ve bağlı şirketler grubu; çimento, kireç, hazır beton, gaz beton gibi inşaat malzemelerinden enerji ticareti ve elektrik üretimine kadar geniş bir sektörde faaliyet göstermektedir. Aynı zamanda ithalat, ihracat, taşımacılık ve menkul kıymet yönetimi gibi alanlarda da varlığını sürdürmektedir.
2000 yılından bu yana Borsa İstanbul’da işlem gören Nuh Çimento’nun hisselerinin 17,27%’si halka açıktır.
30 Haziran 2023 tarihine kadar şirketin ödenmiş sermayesi toplamda 150.213.600 TL’ye ulaşmış durumdadır. Aynı zamanda, şirketin 5% ve üzeri paya sahip olan ortaklarında son bir yıl içerisinde herhangi bir değişiklik yaşanmamıştır.
Nuh Şirketler Grubu’nda 30 Haziran 2023 tarihi itibarıyla toplam 1.433 kişi görev almaktadır.
2023 yılında şirketin klinker üretim kapasitesi 4,6 milyon ton/yıl olarak belirlenmiş. Bununla birlikte satılabilir çimento ürünleri için öğütme kapasitesi ise yaklaşık 5,7 milyon ton/yıl seviyesinde yükselmiştir.
🎯 Dünyanın en büyük yatırım ve finansal araştırma kuruluşlarından biri olan Morningstar’ın NUHCM hisselerine biçtiği içsel fiyat, şirketin güncel finansal durumunda 395,44 TL olarak gözüküyor. Yani şirket 19% iskontolu olarak işlem görüyor.
Çimsa Çimento (CIMSA)
1972 yılında Mersin’de kurulan Çimsa, Sabancı Holding iştiraki olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Şirket, Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan Mersin, Eskişehir ve Afyonkarahisar’daki 3 entegre fabrikasıyla üretim faaliyetlerine devam etmektedir.
Çimsa, beyaz çimento sektöründe dünyanın önde gelen markalarından biridir. Şirket, ana hissedarı Sabancı Holding’in finansal gücüyle birlikte, Cimsa Sabanci Cement BV adında oluşturduğu ortaklık aracılığıyla uluslararası alanda operasyonlarına devam ediyor.
Gri çimentonun yanı sıra, Çimsa aynı zamanda beyaz çimento ve kalsiyum alüminat çimentosu gibi özel ürünlerle de inovasyonda öncü bir role sahip. Bu özel ürünlerle, Türkiye çimento ve yapı malzemeleri sektöründe yenilikçi adımlar atmaktadır.
Çimsa’nın kayıtlı sermaye sistemi bulunmakta olup, kayıtlı sermaye tavanı tam 350.000.000 TL’dir. Şirketin çıkarılmış ve tamamı ödenmiş sermayesi ise 135.084.442 TL olarak belirlenmiştir. Şirketin halka açıklık oranı ise 36,48%’dir.
Çimsa Çimento’da, 30 Haziran 2023 tarihi itibarıyla toplam 951 kişi görev almaktadır.
Şirketin kendi bünyesinde bulunan ve Türkiye’de kurulu 1,7 milyon ton yıllık beyaz
çimento üretim kapasitesi bulunmaktadır.
🎯Dünyanın en büyük yatırım ve finansal araştırma kuruluşlarından biri olan Morningstar’ın CIMSA hisselerine biçtiği içsel fiyat, şirketin güncel finansal durumunda 56,48 TL olarak gözüküyor. Yani şirket 39% iskontolu olarak işlem görüyor.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: KAP, Morningstar, CRH, JHX, VMC, Fortune Business Insights