● Rusya’nın, Karadeniz tahıl ürünlerinin ihracına ilişkin olarak BM aracılığıyla yapılan anlaşmadan çekilmesi sonucunda ithalata bağımlı ülkeler olumsuz etkilenecek ve bu da dünya gıda krizini daha da derinleştirerek fiyat artışlarına neden olacak.
● Afrika ve Orta Doğu’ya gönderilmesi planlanan yüz binlerce tonluk buğday Rusya’nın anlaşmadan geri çekilmesiyle birlikte tehlikeye girdi. Öte yandan Avrupa’ya mısır ihracatı yapan Ukraynalılar da bu durumdan etkilenecek.
● Rusya cumartesi günü BM tahıl anlaşmasına katılımını “süresiz” durdurdu. Rusya bunun nedeni olarak, Ukrayna’nın Kırım’da bulunan Karadeniz filosuna yaptığı büyük drone saldırısını gösterdi.
● Asya ve Orta Doğu’daki alıcılara buğday tedarik eden Singapur merkezli bir tahıl tüccarı, “Ukrayna’dan beklenen bir gemiyi değiştirmem gerekse seçeneklerim neler olur? Aslında pek bir seçeneğim olmaz.” şeklinde konuştu.
● Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi, kötü hava koşulları ve COVID-19 kaynaklı tedarik aksamalarının tetiklediği yükselişin daha da artmasına neden olduğundan, bu yılın başlarında küresel buğday fiyatları tüm zamanların, mısır ise son 10 yılın en yüksek seviyelerini gördü.
● Pazar günü deniz yolu insan koridorundan hiç gemi geçmedi.
● Ancak Birleşmiş Milletler, Türkiye ve Ukrayna Karadeniz tahıl anlaşmasının uygulanması konusunda baskı yaparak, Rusya’nın geri çekilmesine rağmen pazartesi günü 16 geminin ilerlemesi yönünde bir geçiş planında anlaşma sağladı.
● Pazartesi günü Chicago buğday vadeli işlemleri 5%’ten fazla artarken mısırdaki yükseliş 2%’yi aştı.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu yazı hazırlanırken faydalanılan kaynak: Reuters