ABD Hazine tahvili getirilerindeki bir miktar düşüşün yanı sıra petrol fiyatlarındaki gerileme ve teknoloji hisselerindeki kazançla borsalar dünü artışla tamamladı.
Dün kapanışta; Nasdaq 0,83%, S&P 500 0,59% ve Dow Jones 0,35% değer kazandı.
Analist Yorumu
FED’in yüksek faizleri daha uzun süre piyasada tutacağına yönelik verdiği sinyaller ve ABD’de artan kamu açıkları uzun vadeli tahvil getirilerinin daha hızlı yükselmesine sebep oluyor.
Bu nedenle hafta boyunca ABD getiri eğrisinin tümünde yükseliş gözlemlenirken ABD 30 yıllık getirisi geçtiğimiz gün 4,81%’e ulaşarak 2010’dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Pershing Square Capital Kurucusu Bill Ackman ise ABD 30 yıl vadeli tahvil getirisinin 5% barajını aşmasına şaşırmayacağını belirtti.
Ancak yatırımcıların piyasalarda bir destek bulma umudu tükenmemiş görünüyor. Dakota Wealth Management’tan Robert Pavlik, teknoloji hisselerinde dün görülen artışın hisse piyasalarına bir miktar da olsa destek sağladığı belirtiyor:
“Bence insanların durumu test etmesi ve tutup tutmayacağını görmek istemesi oldukça doğal.”
Öte yandan bugünün en merakla beklenen gündemlerinden biri de öğleden sonra açıklanacak olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) verisi olacak. FED’in enflasyon mücadelesi karşısında tercih ettiği ölçüt olması sebebiyle önemli bir veri olan PCE, ABD’de fiyat baskılarının yeniden artıp artmadığına ilişkin ipuçları verecek.
Bugün 15:30’da açıklanacak olan verinin yıllık bazda ağustos ayında 3,9% artış kaydetmiş olması bekleniyor. Veri, bir önceki ay 4,2% yükselmişti.
Kişisel tüketim harcamaları verisi, bir kişinin ya da bir hane halkının belli bir dönem içinde yaptığı harcamaların toplamını gösterir. Tüketici enflasyonu verisi ise, belirli bir dönem içinde tüketicilerin yaptığı alımların ortalama fiyat değişimini gösterir.
Özellikle gıda ve enerji harcamaları hariç tutularak hesaplanan çekirdek kişisel tüketim harcamaları enflasyon artışını daha salt bir şekilde gösterebildiği için FED’in faiz kararını verirken öncelikli dikkate aldığı bir veridir.
Borsayı Hareket Ettirenler
1. Dün borsalarda öğleden sonra görülen toparlanmanın süregelen etkileri
2. Eylül ayındaki sert düşüşlerin ardından piyasaların yeniden yükseleceği beklentileri
3. ABD Hazine tahvili getirilerindeki düşüşün hisseleri desteklemesi
Öne Çıkan Sektörler
Güçlü: Emlak, Ham Madde, Finans, İletişim
Zayıf: Kamu Hizmetleri, Enerji
Öne Çıkan Hisseler
Peloton Interactive (PTON) hisseleri, şirketin Lululemon (LULU) ile açıkladığı beş yıllık ortaklığın ardından 5,5% ralli yaptı.
Micron Technology (MU) içinde bulunduğumuz çeyrekte de kârında düşüş görmeyi beklediğine ilişkin açıklamanın ardından 4,1% düştü.
GameStop (GME) milyarder yatırımcı ve yönetim kurulu başkanı Ryan Cohen’in şirketin yeni CEO’su olacağını açıkladı ve hisse 1,5% geriledi.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı