Bank of America, Türkiye piyasalarına ilişkin 2024 değerlendirmesini yayımladı.
Buna göre BofA’’nın 2024 yılı Türkiye piyasaları raporu, ekonomik istikrarın sağlanmasına yönelik atılan adımların fon yatırımcıları için yeni fırsatlar yarattığını ortaya koyuyor.
Analistlere göre TCMB’nin attığı sıkılaştırma adımları ve devlet tarafından sağlanan ekonomik teşvikler, özellikle döviz ve eurobond piyasalarında yatırımcı güvenini artırabilir.
Ekonomik büyümede yavaşlama takip edilse de bankacılık sektöründe dolaşan likiditenin arttığı ve bu durumun TCMB rezervlerinde kayda değer bir artışa neden olduğu belirtilebilir.
2024 yılında net rezervlerin 52,36 milyar dolara ulaşması, döviz fonları ve eurobond yatırımları için olumlu bir ortamın habercisi olabilir.
Raporda öne çıkan başlıklara ve ilgili fonlara birlikte göz atalım. 🔎
Bankacılık Sektörü ve İlgili Fonlar
Türkiye’deki bankacılık sektörünün gösterdiği canlanma, bankacılık fonları için cazip bir yatırım alanı oluşturuyor. Banka kredileri ve mevduat faiz oranlarındaki artış, bu fonların getiri potansiyelini artırabilir.
Ayrıca, toplam kredi büyüme oranlarının yavaşlaması, bu alandaki yatırımların daha öngörülebilir ve sürdürülebilir olabileceğine işaret ediyor.
Yılbaşından Bu Yana En Çok Getiri Sağlayan Bankacılık Fonları
- TAU – İş Portföy BIST Banka Endeksi Hisse Senedi Fonu
- YZH – TEB Portföy BIST Banka Endeksi Hisse Senedi Fonu
- YCP – Yapı Kredi Portföy Bankacılık Sektörü Hisse Senedi Serbest Fon
- ADP – Ak Portföy BIST Banka Endeksi Hisse Senedi Fonu
Enflasyon Dinamikleri ve Döviz Rezervlerinin Etkileri
Çekirdek enflasyon ve temel gıda maddeleri gibi enflasyonun ana bileşenlerindeki artış, döviz fonları için riskleri ve fırsatları beraberinde getiriyor.
Döviz rezervlerindeki artış, TCMB’nin piyasa müdahalelerinin etkinliğini göstermekte ve bu durum, döviz kurlarının stabilitesini sağlamak için önemli bir adım olarak değerlendirilebilir. Bu da, döviz fonlarının yönetiminde önemli bir faktör olup, yatırımcıların stratejilerini bu doğrultuda şekillendirmelerini sağlayabilir.
Döviz Kuru Beklentileri ve Yatırım Stratejileri
Bank of America’nın 2024 yılı sonu için Dolar/TL kurunun 38 olmasını öngörüyor.
TCMB tarafından yabancı sermaye girişlerinin ve döviz kuru istikrarının korunması adına atılan adımlar, fonların risk yönetimini etkileyecek temel unsurlar olarak izlenebilir. Dolayısıyla, bu alanda atılacak adımlar döviz ve eurobond fonu yatırımcılarının radarında olmalı.
Gelecek Dönem Beklentileri
BofA, 2024 yılının ikinci çeyreği ve sonrasında, ekonomik reformlar ve politika değişikliklerinin piyasa dinamiklerini şekillendireceği ve fon yatırımlarına yön vereceğini öngörüyor.
Bu değişiklikler, döviz fonları, eurobondlar ve bankacılık fonları için yeni yatırım fırsatları sunabilir. Yatırımcılar, bu dönemde piyasaların olumlu yönde ilerleyeceğine dair işaretlerle, portföylerini çeşitlendirebilir ve potansiyel getirilerini maksimize edebilirler.
Yılbaşından Bu Yana En Çok Getiri Sağlayan Döviz Fonları
- KUB – Kare Portföy Değişken (Döviz) Fonu
- KRS – Kare Portföy Serbest (Döviz) Fon
- DZM – Deniz Portföy Beşinci Serbest (Döviz) Fon
- DPB – Deniz Portföy Serbest (Döviz) Fon
- NCS – Nurol Portföy Üçüncü Serbest (Döviz) Fon
Yılbaşından Bu Yana En Çok Getiri Sağlayan Eurobond Fonları
- DBH – Deniz Portföy Eurobond Fonu
- FUB – QNB Portföy Eurobond Fonu
- IPV – İş Portföy Eurobond Fonu
- YBE – Yapı Kredi Portföy Eurobond Fonu
- FPE – Fiba Portföy Eurobond Fonu
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı