Piyasalarda ve yatırımcılar arasında değer önerisi ve teknolojisinin yanı sıra sık sık volatilitesiyle de gündeme gelen Bitcoin, bir kez daha dikkatleri üzerine çekiyor.
Son dönemlerde makroekonomik gelişmeler, iflas eden Mt Gox borsasının geri ödemeleri, Almanya hükümetinin yüksek miktarlarda Bitcoin satışı gibi gelişmeler, lider kripto para biriminin fiyatında dalgalanmalara yol açtı.
Bitcoin 14 Mart ve 6 Temmuz aralığında 27% değer kaybederek Kasım 2022’de 15 bin doların altına düşmesinden bu yana en büyük gerilemeyi kaydetti. Haftalık fiyat hareketlerini takip ederseniz, Bitcoin’in o zamandan beri ilk kez bir düşüş trendinde olduğunu göreceksiniz.
Ancak Bitcoin, geçtiğimiz günlerde 60 bin dolar seviyesinin altına indikten sonra yeniden toparlanarak 64 bin dolar civarında işlem gördü ve bir kez daha o meşhur volatilitesini sergiledi.
Peki, Bitcoin yatırımı yapmak için doğru zaman ne zaman? Hangi göstergelere dikkat etmeli?
Eğer temkinli bir yatırımcıysanız, Bitcoin satın almadan önce bir veya daha fazla güvenlik sinyali görmekte fayda olabilir. İşte dikkat etmeniz gereken üç nokta:
✔️ Sinyal 1: Bitcoin’in 21 haftalık EMA Seviyesine Geri Dönmesi
Dürüst olalım: Yatırım yapmak söz konusu olduğunda kimsenin kristal bir küresi yoktur ve dolayısıyla Bitcoin satın almak da hiçbir zaman tamamen “güvenli” olmayacaktır. Yatırım yapmanın doğası gereği riskler ve bunun karşılığında alınan ödüller vardır ve Bitcoin, yüksek volatilitesi nedeniyle hem riskleri hem de ödülleri yüksek bir yatırım aracıdır.
Ancak Bitcoin’in genel gidişatı için bir barometre arıyorsanız, 21 haftalık üstel hareketli ortalama (EMA) genellikle işe yarayabilir. EMA, ortalama bir fiyat çizgisi elde etmek için Bitcoin’in son 21 haftadaki kapanış fiyatlarını toplar. Ancak, basit hareketli ortalamanın (SMA) aksine, EMA son haftalara ekstra ağırlık verir; bu da onu Bitcoin’in son hareketlerine daha duyarlı hale getirir.
Yatırımcıların Bitcoin’in tekrar yükseliş trendine girdiğine yönelik bir işaret alması için Bitcoin’in bir haftayı bu ortalamanın üzerinde kapatması ve daha sonra da bu ortalamanın üzerinde kalması gerekiyor.
✔️ Sinyal 2: Bitcoin Hash Şeritlerinin “AL” Sinyali
Nisan ayındaki yarılanmadan bu yana madenciler aynı sayıda coin üretmek için daha fazla zaman ve enerji harcadı. Bu da daha zayıf madencilerin madenciliği bırakmasına neden olarak Bitcoin’in hash oranında (madencilerin kullandığı toplam işlem gücü) düşüşe yol açtı.
Capriole Investments’ın hash şeritleri (hash ribbons) göstergesi şu anda madencilerin “kapitülasyon aşamasında” olduğunu gösteriyor; yani hash oranının 30 günlük hareketli ortalaması 60 günlük hareketli ortalamanın altında.
Şimdi, hash şeritleri göstergesinin Bitcoin’e “al” sinyali vermesi için iki şeyin gerçekleşmesi gerekiyor: İlk olarak, hash oranının 30 günlük hareketli ortalaması 60 günlük ortalamanın üzerine çıkmalı (madencilik faaliyetinin iyileştiğini göstermek için). İkinci olarak, Bitcoin fiyatının 10 günlük hareketli ortalaması 20 günlük hareketli ortalamanın üzerinde olmalıdır (alıcı momentumunun da iyileştiğini görmek için).
✔️ Sinyal 3: Vadeli İşlem Fonlama Oranlarının Negatife Dönmesi
Sürekli vadeli işlemler (diğer adıyla “perps”) büyük kripto borsalarında bulunan bir tür Bitcoin vadeli işlem sözleşmesidir. Bu türev sözleşmeler, yatırımcıların kaldıraç (ödünç para) kullanarak Bitcoin fiyatının yükselmesi (uzun) veya düşmesi (kısa) üzerine yatırım yapmasına olanak tanır.
Chicago Ticaret Borsası’nda (CME) işlem gören geleneksel vadeli işlemlerin aksine, sürekli vadeli işlemlerin son kullanma tarihleri yoktur. Bunun yerine, yatırımcılar sözleşme fiyatını spot fiyatla (Bitcoin’in piyasa fiyatı) uyumlu tutmak için “fonlama oranları” öderler.
Satış sözleşmeleri için talep yüksek olduğunda, bu fonlama oranları negatife dönebilir. Bu da Bitcoin’i açığa satan yatırımcıların pozisyonlarını açık tutmak için her gün para ödemeye istekli olduğu anlamına geliyor; yani açığa satış yapanların coşkusunun bir işareti ve karşıt bir alım sinyali olabilir.
Fonlama oranları henüz negatif değil ancak hedefe oldukça yaklaşıyorlar. Şimdi, bu oranların bu sefer negatife düşmesi gerekmiyor ancak düşerse, Bitcoin’in burada düşük bir seviyeyi bulma olasılığı artabilir.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: Finimize