Bitcoin fiyatı, her geçen gün yeni zirvelere ulaşırken, dikkatler yaklaşan Bitcoin yarılanmasına ve bu olayın, lider kripto para biriminin yükselişinde bir rol oynayıp oynamadığına çevriliyor.
Esasen, kripto para birimleri piyasalarına yönelik yaklaşıma bağlı olarak yarılanma denen bu olay, Bitcoin’in giderek daha az bulunan bir emtia olarak değerini artıracak hayati bir olay, ya da spekülatörler tarafından fiyatını şişirmek için konuşulan teknik bir değişiklikten başka bir şey değil.
💰 Peki yarılanma tam olarak nedir ve gerçekten Bitcoin fiyatı üzerinde bir önemi var mı?
Yarılanma, Bitcoin’in temelinde yatan blokzincir teknolojisinde, yeni bitcoinlerin üretilme (minting) hızını azaltmak için tasarlanmış bir değişikliktir.
Bitcoin, başlangıcından itibaren Satoshi Nakamoto takma isimli yaratıcısı tarafından 21 milyon token ile sınırlandırılmış bir arza sahip olacak şekilde tasarlandı. Nakamoto, yarılanmayı Bitcoin’in koduna yazdı ve bu sistem, yeni bitcoinlerin dolaşıma girme hızını azaltarak çalışıyor.
Blokzincir teknolojisi, madencilik adı verilen bir süreçte zincire eklenen ve blok adı verilen bilgi kayıtlarının oluşturulmasını içeriyor. Madenciler, blokzinciri oluşturmak ve yeni bitcoin şeklinde ödüller kazanmak amacıyla karmaşık matematiksel hesaplamalar yapmak için bilgi işlem gücü kullanıyor.
Yarılanmada, madenciler için ödül olarak mevcut bitcoin miktarı yarıya indirilir. Bu da madenciliği daha az kârlı hale getirir ve yeni bitcoin üretimini yavaşlatır.
(Yarılanma süreciyle ilgili daha detaylı bir okuma yapmak istersen şu içeriğimizi inceleyebilirsin.)
⚡️ Yarılanmanın Bitcoin’le Ne İlgisi Var?
Bazı kripto para meraklıları, Bitcoin’in kıtlığının tokena değer kazandırdığını söylüyor.
Teoride, bir malın arzı ne kadar düşükse, diğer tüm şartlar eşit olduğunda, insanlar bu malı daha fazla satın almaya çalıştığında fiyatı da yükselmelidir.
Bazı analistler ve yatırımcılar da Bitcoin arzını azaltmanın fiyatı yükseltmesi gerektiğini söylüyor. Diğerleri ise bu mantığa karşı çıkarak, herhangi bir etkinin mevcut fiyatta hâlihazırda hesaba katılmış olacağını belirtiyor.
Piyasadaki Bitcoin arzı da büyük ölçüde kripto madencilerine bağlı ancak sektör oldukça değişken, stoklar ve tedariklerle ilgili veriler de oldukça az. Madenciler rezervlerini satarsa bu durum fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı yaratabiliyor.
Kripto rallisinin arkasında ne olduğunu bilmek her zaman çok kolay değil, zira diğer piyasalara kıyasla kimin neden satın aldığı konusunda çok daha az şeffaflık var.
Bu yılki yükselişin en yaygın nedeni ise ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) ocak ayında Bitcoin borsa yatırım fonlarını (ETF) onaylamasının yanı sıra başta Fed olmak üzere merkez bankalarının faiz oranlarını düşüreceği beklentisi.
👀 Önceki Yarılanmalarda Neler Oldu?
Esasen, önceki yarılanmaların Bitcoin fiyatının yükselmesine neden olduğunu gösteren hiçbir kanıt yok. Yine de, yatırımcılar ve madenciler avantaj elde etmek için geçmiş yarılanmaları yakından inceliyor.
Bir karşılaştırma yapmak gerekirse, son yarılanmanın gerçekleştiği 11 Mayıs 2020’de gerçekleştiğinde, fiyat bir sonraki hafta yaklaşık 12% yükselmişti.
Yılın ilerleyen dönemlerinde ise Bitcoin’de keskin bir ralli görüldü ancak bunun için gevşek para politikası ve perakende yatırımcıların kripto para birimlerine nakit harcaması gibi birçok açıklama vardı ve bunun arkasında yarılanmanın olduğuna dair gerçek bir kanıt yoktu.
Kısacası, yarılanmaların geçmişte yaratmış olabileceği etkiyi izole etmek ya da bu sefer ne olabileceğini tahmin etmek zor.
Düzenleyiciler, Bitcoin borsa ürünlerini peş peşe onaylarken bile Bitcoin’in yutturmaca ve FOMO tarafından yönlendirilen spekülatif bir piyasa olduğu ve yatırımcılara zarar verdiği konusunda defalarca uyarıda bulunuyor.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: Reuters