Kripto para birimleri piyasasının belirleyicisi Bitcoin, 30 bin dolarla bu yılın en önemli direnç seviyesinin üzerine çıktı. Bu durum, madencilik hisselerine de olumlu yansıdı ancak kripto para birimi 2024’ün ikinci çeyreğine kadar 50 bin dolara ulaşmazsa bazı isimlerin başı belaya girebilir.
Bu haftanın başlarında Bitcoin, birkaç ay boyunca 30 bin doların altında kaldıktan sonra bir ara 35 bin dolara kadar tırmandı. Ancak Bitcoin yarılanmasının 2024 ilkbaharında gerçekleşmesi bekleniyor ve bu da şirketlerin gelirlerini büyük olasılıkla azaltacak.
Yani bazı yüksek maliyetli madencilerin sıkıntılarını azaltmak için kripto para biriminin o zamana kadar 60% daha yükselmesi gerekiyor.
✍️ Küçük bir not: Bitcoin yarılanması, tarihsel olarak yeni boğa (artış) koşularına zemin hazırladığı için kripto yatırımcıları tarafından merakla beklenen bir olay. Her dört yılda bir, madencilik şirketlerinin gelirlerinin önemli bir kısmını oluşturan Bitcoin madenciliğinin ödülü yarıya indirilir. Bu düşüş, kripto para arzını zaman içinde azaltmak için Bitcoin kodunda zorunlu bir şart olarak yer alır.
Needham’dan John Todaro “Bitcoin fiyatlarının (28 bin-32 bin dolar) seviyesinde sabit kalması, bazı kripto şirketleri ve özellikle de yüksek maliyetli madenciler için kabul edilebilir değil. Bitcoin fiyatlarının 15 Nisan 2024’te öngörülen yarılanma tarihine kadar 45 bin-50 bin doları aşması halinde Coinbase (COIN) ve düşük maliyetli madenciler için önemli bir hisse artışı ve yarılanma sonrası fiyatların 45 bin dolar üzerinde seviyeleri koruyamaması halinde, özellikle yüksek maliyetli madenciler için önemli bir zayıflık bekliyoruz.” diyor.
Bitcoin’in fiyatı şu anda 34 bin doların biraz altında seyrediyor ve grafik analistleri önümüzdeki birkaç ay içinde diplerden ziyade zirveler bekliyor. Hatta bazıları 2023’ün sonunda Bitcoin’in 40 bin dolara ulaşacağını tahmin ediyor.
👀 Yakından İzlenmesi Gereken Madencilik Hisseleri
JPMorgan analisti Reginald Smith “Yönetim ekipleri (ve yatırımcılar), sektör gelirlerini ve kârlılığı tehdit eden blok ödül yarılanmasına karşı bir ralliyi katalize edebilecek bir Bitcoin ETF’inin beklentilerini tartarken, madencilik endüstrisi kritik bir anda. Bunu göz önünde bulundurarak, disiplin ve zamanlamanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Mevcut, operasyonel verimlilik, güç sözleşmeleri, finanse edilen büyüme planları ve likidite ışığında en iyi göreceli değeri sunan operatörleri tercih ediyoruz.” diyor.
Marathon Digital (MARA) ve Riot Platforms (RIOT) piyasa değerine göre en büyük madencilik hisseleri. Marathon en yüksek enerji maliyetlerine ve en düşük marjlara sahipken, Riot nispeten düşük enerji maliyetlerine sahip ancak hisseleri pahalı.
CleanSpark (CLSK), JPMorgan’ın kapsamında “YÜKSEK PORTFÖY AĞIRLIĞI” notuna sahip tek madencilik hissesi olarak öne çıkıyor. Ancak hissenin hedef fiyatı mevcut seviyelerden 12%’lik bir düşüş ima ediyor.
Öte yandan Needham, Riot ve Cipher’ı (CIFR) favorileri olarak vurgulayarak, çeşitlendirilmiş gelirler sebebiyle bu isimlerin yarılanmadan daha sessiz bir etki yaratabileceğini belirtti.
📊 Düşük Gelir, Yüksek Maliyetler
Genel olarak madencilik hisseleri, Bitcoin fiyat artışlarından faydalanır çünkü bunlar şirket için daha yüksek madencilik gelirine dönüşür. Mesela Riot hisseleri geçtiğimiz haftaki Bitcoin rallisinde 10%’dan fazla yükselirken, CleanSpark 12%, Marathon 17% ve Cipher 40% değer kazandı.
Ancak performanslar bu kadar basit değil. Madenciler, blok ödüllerinden elde ettikleri gelirin yarı yarıya azalmasının yanı sıra, Bitcoin ağının işlemleri işlemek için ne kadar işlem gücü kullandığını ölçen ve ağın sağlığının önemli bir göstergesi olan hash oranında da sürekli bir artışla karşı karşıya.
Bitcoin hash oranı yıl boyunca sürekli olarak tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşıyor, bu da Bitcoin’in sağlığı ve güvenliği için iyi olsa da madencilerin gelirlerine zarar verme eğiliminde.
Smith, “Piyasaya donanımla gelen daha fazla madenci oldu ve bugün bu coinler için her zamankinden daha fazla insan rekabet ediyor ve bu da tüm sektör için ekonomiyi zorlaştırıyor.” diyor.
Maliyetler söz konusu olduğunda, madenciler için ana maliyet elektrik. Bazılarının bir elektrik üreticisiyle yıllık belirli bir miktarda elektriği sabit bir fiyattan satın aldıkları bir sözleşmesi vardır. Spot fiyatlardan elektrik satın alan madenciler, genellikle yaz veya kış aylarında elektrik fiyatlarındaki herhangi bir artıştan zarar ederler.
Bir diğer büyük maliyet de donanım. Bazı madenciler eski, daha az verimli madencilik ekipmanları kullanıyor ve diğer maliyetler ve değişkenlerle uğraşırken daha yeni ekipmanlara yatırım yapamayabiliyorlar. Yarılanma yaklaşırken bu durum şirketler için zorlayıcı olabilir ancak yeterince büyük bir ralli şirketlere yardımcı olabilir.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: CNBC