Uzman Analizleri

Bitcoin Madencisi 3 Şirketin Analizi

Bitcoin Madencisi 3 Şirketin Analizi
Google News Icon Takip Et

Bitcoin almadan da Bitcoin’e yatırım yapabileceğini biliyor muydun? 2021 Ekim ayında SEC’nin vadeli Bitcoin ETF’i kabul ettiğinden beri bildiğimiz bir şey var: Bitcoin ABD’nin gözünde bir emtia. Bu her ne kadar resmi olmasa da hem SEC hem de CFTC başkanları son 2 senede Bitcoin’in emtia olduğunu defalarca dile getirdiler. Yani basit bir örnekle bitcoin ile petrol aynı statüde.

Peki biz petrole nasıl yatırım yapıyoruz?

Petrole yatırım yapmanın 2 yolu var:

1- Vadeli piyasada opsiyon kontratlarını almak.

2- Petrol çıkaran ya da satan şirketlerin hisselerini almak.

Elbette petrolü fiziksel olarak alıp varillerde saklamak da bir yöntem biz bireysel yatırımcılar için mümkün değil. Konu Bitcoin’e geldiğinde ise durum farklı. Bitcoin’e yatırım yapmanın en doğru yöntemi Bitcoin almak ve soğuk cüzdanda saklamak. Ancak hem kriptoya yatırım hem de self-custody cüzdan kullanımı için kendinizi hazır hissetmiyorsanız, Bitcoin’e dolaylı yoldan da yatırım yapabilirsiniz.

Bitcoin Madencisi Hisseler

ABD borsalarından madenci şirketlerinin hisselerini satın alıp dolaylı olarak Bitcoin’e yatırım yapabilirsiniz. Bunun başlıca nedeni bu şirketlerin performanslarının Bitcoin fiyatı ile doğrudan ilişkili olması. Yani aralarında pozitif korelasyon var.

Bitcoin ile bitcoin madencisi şirketlerinin pozitif korelasyonuyla ilgili Midas’ın hazırladığı içeriği buradan inceleyebilirsiniz.

NASDAQ borsasında listelenen en büyük 17 bitcoin madenci şirketi piyasa değerine göre aşağıda derledik.

  1. Marathon Digital Holdings (MARA)
  2. Riot Platforms (RIOT)
  3. Cleanspark (CLSK)
  4. Hut 8 Mining (HUT)
  5. Bitdeer Technologies Group (BTDR)
  6. Cipher Mining (CIFR)
  7. Bitfarms (BITF)
  8. TeraWulf (Wulf)
  9. Core Scientific (CORZQ)
  10. Iris Energy (IREN)
  11. HIVE Digital Technologies (HIVE)
  12. Canaan (CAN)
  13. Bit Digital (BTBT)
  14. Argo Blockchain (ARBK)
  15. Stronghold Digital Mining (SDIG)
  16. BIT Mining (BTCM)
  17. Greenidge Generation Holdings (GREE)

Bu şirketler içinde ise bugünkü piyasa değerine göre en büyük 3 şirketi bu içerikte inceleyeceğiz. Ancak bu 3 şirket sadece piyasa büyüklüğü değil aynı zamanda yüksek oranda yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarını kullanan şirketler.

Madencilerin hangi tür enerji tükettikleri oldukça önemli. Bunun nedeni ABD’deki olası regülasyon ve ek vergi yaptırımları riskinin bu şirketler için düşük olması. Çevreye zararlı enerji tüketimi yapan madencilerin ABD’de uzun vadeli pozitif getiri sağlaması oldukça düşük bir ihtimal.

Bu konuyla ilgili daha önce hazırladığım içeriği buradan inceleyebilirsiniz.

Bitcoin Madencisi 3 Şirketin Analizi

Finans piyasalarında kullanılan basit bir metriği Bitcoin madenci hisselerine uygulamak ne kadar doğru?

EV/Satışlar oranı (EV – Enterprise Value, İşletme Değeri) metriğine bakalım mesela. Bu metrik Jaran Mellerud’un Bitcoin madenci şirketleri analizinde öne çıkardığı metriklerden birisi. Bu metrik, bir şirketin toplam değerini yıllık geliriyle ilişkilendirir. Normal şartlarda EV/Satışlar oranı ne kadar düşükse o kadar iyidir.

Çoğu şirketi için bu oran 1 ile 5 arasındadır ancak kıymetli metaller için 3.55 olan bu oran petrol ve gaz üretimi gibi benzer sektörlerdeki şirketlerde ise 2.12 civarındadır. Mellerud bu metriğe göre RIOT, CLSK ve MARA hisselerinin görece pahalı olduğunu savunuyor.

Ben bu konuda biraz farklı düşünüyorum.

Bana göre, bu şirketlerin hisselerinin daha değerli olmasının nedeni kurumsal yatırımcıların bu hisseleri tercih etmesi. Bu elbette hissenin değerini görece artırır ve daha ‘pahalı’ hale gelir. Ancak zaten Bitcoin gibi volatilitesi yüksek bir varlığa dolaylı yoldan yatırım yaptığımız için, ben daha güvenli şirketleri seçmeyi doğru buluyorum.

Yani zaten büyüme potansiyeli yüksek olan bir sektöre yatırım yapıyoruz. Bir adım daha ileri giderek bu sektördeki daha riskli hisseleri almayı ben açıkçası doğru bulmuyorum.

Bu elbette benim bireysel risk iştahımla alakalı bir karar.

Bitcoin Madencisi 3 Şirketin Analizi

Not: Görseldeki 3 şirket, piyasa değerleri bakımından en büyük 3 şirket olduğu için bu analize dahil edildi.

Pasif yatırım

Önemli noktalardan bir diğeri de hisse seçmeyen yatırımcılar, yani pasif yatırım yapanlar.

Bitcoin madencilerine toplu olarak yatırım yapmak da mümkün. Hisse seçmek istemeyen yatırımcılar, yatırım fonları aracılığıyla Bitcoin’e dolaylı yoldan yatırım yaptıklarında bu 3 madenci şirketine de ağırlıklı olarak yatırım yapmış oluyorlar. Buna elbette şirketler de dahil.

Yani daha güvenli şirketlere yatırım yaparak hem aktif hem de pasif yatırımcılardan faydalanmak mümkün.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı