Bitcoin, geçtiğimiz günlerde BlackRock (BLK) gibi şirketlerin Bitcoin borsa yatırım fonu (ETF) girişimleri ve 2024’te gerçekleşecek olan yarılanma (halving) öncesi artış eğiliminde.
Kripto para birimlerinin belirleyicisi Bitcoin’deki bu artış, diğer kripto para birimleri olarak bilinen altcoinlerin yanı sıra kripto para madencilik şirketlerine de olumlu yansıdı.
Kripto para madencilik hisselerine ilişkin daha detaylı bir bakış için şu içeriğimize de göz atabilirsin.
Ancak teknik göstegeler, Bitcoin’de son birkaç aydır görülen boğa (artış beklentisi) hareketinin bazı direnç seviyelerine göre yavaşlayabileceğine işaret ediyor.
Bitcoin’in günlük grafiği, fiyatın kasım ayındaki 37.500-40.000 bin aralığındaki direnç seviyelerini kırdığını gösteriyor. Ama fiyatın bu hafta başından bu yana düşüş eğilimi göstermesi nedeniyle piyasanın yavaşladığı görülüyor.
Şu an Bitcoin’de 40 bin dolar seviyesi test ediliyor ve olası bir kırılma, fiyatın 37.500 dolar bölgesine ve hatta 31 bin dolar civarında bulunan 200 günlük hareketli ortalamaya doğru potansiyel bir düşüşe yol açabilir. Bitcoin’in Göreceli Güç Endeksi (RSI) de aşırı alım bölgesinin altına düşerek net bir düşüş sinyali veriyor.
Yine de toplam 839,5 milyar dolarlık piyasa hacmine sahip Bitcoin, TSİ 16.00’da son 24 saatte 4,61%’lik bir artış göstererek 43.111 dolar seviyesinden işlem gördü. Bitcoin’in yanı sıra piyasa değeri bakımından en büyük ilk 10 kripto para biriminin performansları ise şöyle:
- Ether 5,49% artışla 2.301 dolardan,
- Tether USDt 0,07% düşüşle 1 dolardan,
- BNB 0,86% artışla 252,09 dolardan,
- XRP 4,27% artışla 0,63 dolardan,
- Solana 10,14% artışla 72,97 dolardan,
- USDC 0,03% düşüşle 1 dolardan,
- Cardano 12,70% artışla 0,65 dolardan,
- Avalanche 5,25% artışla 38,48 dolardan ve
- Dogecoin 4,92% artışla 0,09 dolardan işlem gördü.
⚡️ JPMorgan Madencilik Sektöründen Umutlu
Bitcoin blok zincirindeki işlemleri doğrulayan karmaşık matematik problemlerini çözmek için özel bilgisayarların kullanıldığı bitcoin madenciliği alanında faaliyet gösteren şirketler de analistlerin beğenisini kazanıyor.
Yukarıda bahsettiğimiz süreci yürüten kişiler olan madenciler, bu problemleri çözmeleri karşılığında ödül olarak BTC kazanıyor ve bu da madenciliğe devam etmeleri için bir teşvik sağlıyor.
Bitcoin’in ilk günlerinde madencilik hepimizin evlerinde bulunan bilgisalarlarla mümkündü ancak Bitcoin ağı büyüdükçe madencilik giderek daha rekabetçi hale geldi ve bu da madencilik donanımı geliştirmede ciddi bir yarışı tetikledi.
ASIC madencilik platformlarının piyasaya sürülmesi, endüstriyel ölçekte Bitcoin madencilik operasyonlarını mümkün kıldı ve madencilik sektörünün büyük firmaların hakim olduğu milyarlarca dolarlık bir endüstriye dönüşmesine yardımcı oldu.
Öyle ki, Industry Research’ün bir raporuna göre, 2022’de 4,2 milyar dolar değerindeki kripto madenciliği pazarının 2028’de 4,7 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Aralarında JPMorgan gibi yatırım bankalarının da bulunduğu birçok analist, kripto madenciliği alanında faaliyet gösteren şirketlerin geleceği konusunda giderek daha iyimser olmaya başlıyor.
Banka, Bitcoin’deki artışla birlikte geçen ay 130% ralli yaparak “fazla değerlendiğini düşündüğü” CleanSpark’ın (CLSK) “YÜKSEK PORTFÖY AĞIRLIĞI” notunu “NÖTR” seviyesine düşürdü.
Ancak JPMorgan diğer madenciler konusunda oldukça iyimser. Riot Platforms’un (RIOT), hedef fiyatını 8 dolardan 12 dolara taşıyan banka, şirketin “DÜŞÜK PORTFÖY AĞIRLIĞI” notunu da “NÖTR” seviyesine yükseltti.
JPMorgan, sektördeki en iyi seçimi olan Iris Energy’nin (IREN) “YÜKSEK PORTFÖY AĞIRLIĞI” notunu ve 9,50 dolar seviyesindeki 12 aylık ortalama hedef fiyatını koruyor.
Son olarak banka Marathon Digital’in (MARA) “DÜŞÜK PORTFÖY AĞIRLIĞI” notunu korusa da 12 aylık hedef fiyatını ufak bir revizyonla 8 dolardan 8,50 dolara taşıdı.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: CoinDesk, CryptoPotato, CoinMarketCap