Herkese selamlar.
Şirketlerin hikayelerini anlattığım serinin ikinci makalesine hoş geldiniz. Bu yazıda sizlerle yine pek bilinmeyen fakat yıllar içerisinde hem toplam getiri hem de temettü anlamında yatırımcısını tatmin etmeyi başarmış Jantsa’nın hikayesini paylaşacağım. Aydın/Sultanhisar’dan çıkmış bir kaynakçı çırağı olan Şefik Çerçioğlu’nun kurmuş olduğu şirket şu anda yılda 2,7 milyon adet jant üretim kapasitesine sahip olup 85 ülkeye ihracat yapmaktadır. Öyleyse en başından bu hikayeye başlayalım.
Tarihçe ve Genel Bilgiler
Jantsa’nın kurucusu Şefik Çerçioğlu 1936 yılında Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde dünyaya geldi. Çocukluğundan itibaren zanaate meraklı olan Çerçioğlu iş hayatına amcasının dükkanında çırak olarak eğimli çivileri düzeltmekle başlamış, ardından birçok farklı alanda yoğrula yoğrula kaynakçılığa kadar yükselmişti. Bir yandan da Aydın’da meslek okulunda gece derslerine katılıyordu. Çocukluğundan itibaren dünyayı görme hevesi olan Çerçioğlu bu fırsatı askerliği sırasında Kore’ye giderek yakaladı. Yine 1961 yılında Almanya’ya kaynak ustası olarak giderek tecrübelerini artırdı.
Şefik Çerçioğlu’nun bundan sonraki rotası evlendikten sonra eşi ile birlikte Amerika’da daha kârlı işlerde ve büyük şirketlerde çalışmak oldu. ABD’de bulunduğu sıralarda amcasının oğlu olan Cevdet İnci kendisine gelir ve jant üretme teklifinde bulunur. Cevdet bey daha önce başka bir ortakla jant işine girmiş fakat bilgi yetersizliği nedeniyle başarılı olamamıştı. Şefik beyin teknik bilgisini uzun yıllardır takip ediyordu ve yoğun ısrarlarıyla “Bu işi yapsan yapsan sen yaparsın” diyerek kendisini Türkiye’ye kesin dönüş yapmaya ikna etti.
İkili 1972 yılında ilk olarak tarım sektörüyle başladılar. “Bir ülkede tarım olmadan sanayiden bahsedemezsiniz. Sanayi olmadan da tarım olmaz. Bunun farkına varamamış insanlar yönetici olamazlar, müteşebbis olamaz, lider olamazlar!” diyen Şefik Çerçioğlu tarıma çok önem veriyordu. Tarım araçlarına uygun bir jant üretmeyi başaran Çerçioğlu işi İzmir’de bir fabrika kurmaya kadar götürse de Cevdet İnci’nin aniden ortaklıktan ayrılması sonucu hiçbir sonuç elde edemeden Sultanhisar’a geri dönmek zorunda kaldı.
Kendi memleketinde yeniden sıfırdan üretime başlayan Şefik bey, tanıdık iş yerlerinin sundurma altlarında yeniden jant üretimi için gerekli makine ve teçhizatların imalatını yaptı. Kısa sürede tekrar jant üretmeye hatta bunları çiftçilere satmaya başlayan Çerçioğlu elde ettiği sermayeyle önce halka yönelik başlattığı fabrika girişiminin ardından sahip olduğu fabrikayla işlerini daha da büyüttü ve nihayetinde 1977 yılında Jantsa’yı kurdu. İlk zamanlarında sadece insan gücüyle günde 250-300 jant üretilirken ilk alın kaynağı makinesinin alınmasıyla üretimini katlamıştır.
Başlangıçta yalnızca zirai treyler jantı üreten şirket yıllar içerisinde ürün portföyünü geliştirmiş ve şu anda zirai tip jantlar, hafif ticari tip jantlar, ağır vasıta tipi jantlar, jant kilit halkası profili ve çeşitli kalıp üretim ve satışı yapmaktadır. İhracat serüvenine 1990’lı yıllarda Kuzey Afrika ülkeleriyle başlayan Jantsa, 2000’li yıllarda AB’ye açılarak hızlı bir yükseliş yakalamıştır.
1500 çalışanı bulunan şirketin yıllık üretim kapasitesi 2,7 milyon adet olup toplamda 85 ülkeye ihracat yapmaktadır.
Üretim Tesisleri
Şirketin toplam 130 bin m² alanda konuşlu JANTSA 1 ve JANTSA 2 olmak üzere iki adet üretim tesisi bulunmaktadır. Birinci tesiste ana fabrika ve idari bölümler bulunmaktadır. İkinci tesiste ise kilit ve yan halkaların üretimi yapılmaktadır. Ürün kırılımı şu şekildedir:
* Tarımsal ve Çok Amaçlı Jantlar (Traktör, Zirai Ekipmanlar, Römorklar, Ormancılık)
* Endüstriyel Jantlar (İnşaat, Malzeme Taşıma, Hafriyat, Madencilik)
* Savunma Sanayi Jantları
* Ticari Jantlar (Tır, Kamyon, Otobüs, Treyler, vb.)
Jantsa yüksek oranda yurt dışı pazara çalışan ihracat odaklı bir şirket olarak öne çıkmaktadır. Şirketin 2023 sonu itibariyle ihracat oranı 70% seviyesindedir. Şirketin satışları geniş bir yelpazede toplamda 85’ten fazla ülkeye yapıldığı için bu durum riskleri azaltmaktadır.
Finansal Yapı
Jantsa 2012 yılında halka arz edilmiş olup arz yılından beri kesintisiz olarak temettü dağıtmaya devam etmektedir. Şirket son 5 yıllık süreçte dolar bazında cirosunu 3,5 katına, esas faaliyet kârını ise 4 katına çıkarmıştır. 2016 yılından beri sürekli olarak dağıttığı temettüyü de artıran Jantsa 2016 yılında 3,3 milyon TL nakit kâr payı dağıtırken, 2024 yılında bu rakamı 247 milyon TL’ye kadar çıkarmayı başarmıştır.
2023 yılında ise ana ihracat pazarı olan AB’deki daralma ihracat adetlerini etkilerken, yurt içi otomotiv sektöründeki canlılık nedeniyle iç pazar satışları artış göstermiştir. Şirket satışlarındaki daralmaya rağmen marjlarını korumuş ve brüt kâr marjı, net kâr marjı ve aktif kârlılığını sektör ortalamasının üzerinde tutmayı başarmıştır.
Borçluluk durumuna baktığımızda ise şirketin hem finansal borç oranı hem de kaldıraç oranı sektörün altındadır. Cari oran ve likidite oranı tehlike arz edecek seviyeden uzakta olup borç ödeme problemi bulunmamaktadır.
Yatırım Faaliyetleri
Şirket ilk olarak 2019 yılında yatırım planı çerçevesinde teşvik belgesi almıştır. Revizelerle birlikte toplam 344 milyon TL tutarındaki yatırım teşvikiyle makine ve teçhizat yatırımları yapılmaya devam edilmektedir. Yatırımlar modernizasyon, otomasyon ve yeni ilave hatlar şeklinde gerçekleşmiştir. Bu yatırımlar hem kapasite artışı hem de kapasitenin etkin kullanımı kapsamında fayda sağlamaktadır.
Ayrıca Aydın Ortaklar Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından şirkete ön tahsisi yapılan 47000 m² alan içinde 1.000.000 adet tarımsal ve endüstriyel makina jant imalatı yapılması için 35000 m² kapalı bina yapılmasına makine ve teçhizat için yeni teşvik alınmıştır. Toplam tutarı 804 milyon TL olan bu yatırım kapsamında kaba inşaat tamamlanmış, üst yapı işleri devam etmektedir. Ayrıca makine ve teçhizatların bir kısmının montajı yapılmıştır.
Şirketin artan enerji maliyetlerini azaltmak maksadıyla başlattığı GES projesinde şu ana kadar 3,8 MW kapasite devreye alınmış olup 2,6 MW ilave kapasite artışı yapılacaktır.
Sonuç
Şefik Çerçioğlu’nun sıfırdan kendi elleriyle kurduğu ve büyüttüğü Jantsa Jant Sanayi 2,7 milyon adet jant üretim kapasitesi ve 40 yıllık sektör tecrübesi ile 85 ülkeye ihracat yapmaktadır.
Şirket yatırım faaliyetleri kapsamında 2019 yılından beri kapasite artışlarına devam etmektedir. Nihai kapasitenin 4 milyon olması hedeflenmektedir.
Jantsa halka arz edildiği tarihten itibaren sürekli olarak temettü dağıtmaktadır. Ortalama nakit temettü dağıtma oranı 40% seviyesindedir.
Şirket geçtiğimiz 5 yıl içinde cirosunu dolar bazında 3,5 katına, esas faaliyet kârını ise 4 katına çıkarmıştır. Hisse fiyatı da aynı süreçte dolar bazında 15 katından fazla artarak yatırımcısını memnun etmeyi başarmıştır. Şirket bugün itibariyle 49,9 Fiyat/Kazanç oranı ve 20,6 firma değeri/FAVÖK oranı ile fiyatlanmaktadır.
Bay Tutumlu
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı