ABD borsaları dün arka arkaya kayıplar yaşadı. S&P 500 mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine inerken, Nasdaq bir dizi piyasa değeri yüksek şirketin hayal kırıklığı yaratan bilançolarının ardından düzeltme bölgesine daha da kaydı.
Dün kapanışta; Nasdaq 1,76%, S&P 500 1,18% ve Dow Jones 0,76% geriledi.
Analist Yorumu
Yaz dönemi ekonomik büyümesine ilişkin GSYH verisi ve gerileyen Hazine tahvili getirileri, dün piyasa duyarlılığını destekleyemedi.
ABD’nin üçüncü çeyrek GSYH’sine ilişkin veri, beklentilerin üzerinde geldi. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre ABD ekonomisi üçüncü çeyrekte yıllık bazda 4,9% büyüyerek Wall Street’in 4,7%’lik beklentisini aştı.
Ayrıca dün yapılan açıklamada, ABD büyümesinin ana motoru olan tüketici harcamalarının temmuzdan eylül ayına kadar olan dönemde 4% arttığı belirtildi.
eToro stratejisti Callie Cox, son verilerin ABD’de bir resesyona ilişkin endişeleri gidermeye yardımcı olması gerektiğini ancak durgunluğun bir olasılık olmaya devam ettiğini söyledi:
“ABD ekonomisi geçtiğimiz çeyrekte inanılmaz derecede dirençliydi. Büyüme muhteşemdi ve bunun başlıca nedeni Amerikalıların harcadığı paraydı. Tüketici harcamaları 2021’in sonundan bu yana ekonomik büyümeye en büyük katkıyı yapan kalem oldu ve perakendeciler talebi karşılamak için çabalarken stoklar arttı. Bu tür bir GSYH rakamıyla resesyonda olduğumuzu ya da hatta resesyona yaklaştığımızı söylemek zor.”
Ancak ekonomistler, geriye dönük GSYH raporunun beklenenden daha güçlü gelmesine rağmen, tüketicinin önümüzdeki çeyreklerde dayanıklılığını koruyup koruyamayacağının görülmesi gerektiğini düşünüyor.
LPL Financial baş ekonomisti Jeffrey Roach, “Yatırımcılar tüketicinin yazın son aylarında harcama yapmasına şaşırmamalı – asıl soru, bu eğilimin önümüzdeki çeyreklerde devam edip edemeyeceği ve biz etmeyeceğini düşünüyoruz.” yorumunu yaptı.
Borsayı Hareket Ettirenler
1. Ekonomik büyüme verisiyle Hazine tahvili getirileri düşse de hisselerin bu düşüşe tepki verememesi
2. Piyasa değeri yüksek (mega-cap) hisselerdeki görece zayıf performans
3. Jeopolitik gerilimlerin artması
4. Bir dizi bilançonun sindirilmesi
Öne Çıkan Sektörler
Güçlü: Emlak, Kamu Hizmetleri, Ham Madde
Zayıf: İletişim, Tüketici Ürünleri, Enerji, Teknoloji, Sağlık
Öne Çıkan Hisseler
Meta Platforms (META) CFO’sunun dördüncü çeyrekte reklam gelirlerinin düşeceği açıklamalarının ardından hisse dünü 3,7% düşüşle tamamladı.
Mattel (MAT), üçüncü çeyrek bilançosunda analist tahminlerini aşan rakamlar açıklamasına rağmen tatil sezonunda talebin yavaşlayabileceği uyarısının ardından 7,6% geriledi.
Ford Motor (F) United Auto Workers sendikasıyla geçici bir anlaşmaya vardı ancak hisse 1,7% düştü.
IBM (IBM) konsensüs tahminlerin üzerinde açıkladığı güçlü bilançosunun yanı sıra tahminlerini de yükseltti ve 4,9% ralli yaptı.
United Parcel Service (UPS) hisseleri, teslimat devinin gelirlerindeki düşüşün devam etmesi ve tahminlerini düşürmesiyle 5,9% düştü.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı