Mutfak masrafından şehir içi seyahate kadar hayatımızda aylık düzenli olarak harcama yaptığımız pek çok alan bulunuyor. Her ay, maaşımızın ciddi bir bölümünün harcamalarla neredeyse yok olması ise çoğu zaman moral bozucu olabiliyor.
Bu tip aylık harcamalarımızı kazandığımız temettülerle karşılasak çok güzel olmaz mıydı? Tabii ki de kimse bu soruya hayır cevabını vermeyecektir.
İşte bu yazımızda sana aylık temettü veren hisseler hangileridir? Temettü ile pasif gelir nasıl oluşturulur? gibi birçok sorunun cevabını vereceğiz.
Ama önce basit sorulardan başlayalım;
Temettü nedir?
Temettü (dividend), bir şirketin elde ettiği kârın bir miktarını yatırımcılarına dağıtmasıdır. Bu nedenle ‘kâr payı’ olarak da adlandırılır.
Yani, temettü dağıtan şirketi büyük bir meyve ağacı olarak hayal edersek, yıllar içinde olgunlaşmış meyvelerin avuçlarımıza düşmesi, aldığımız temettü ödemelerini gösterir.
Ayrıca bakınız; Temettü Nedir?
Her Ay Temettü Nasıl Alınır?
Midas ile temettü dağıtan şirketlere yatırım yaptığın zaman, bu temettüleri almaya hak kazanırsın. Peki, Midas’ta temettü yatırımına nasıl başlayabilirsin?
Yatırımcılarına temettü dağıtma kararı alan şirketler, bu temettü ödemelerini 3 ayda bir, 6 ayda bir veya yılda bir gibi farklı zaman aralıklarında dağıtma kararı alabilirler. Bu zaman aralıkları her şirket için farklılık gösterebilir.
Bazı şirketler ise bu yazımızda bahsettiğimiz gibi her ay yatırımcılarına temettü ödemesi dağıtmayı tercih etmişler. Böylece bu şirketlerin yatırımcıları temettü alarak pasif gelir kaynağına sahip oluyorlar.
Ayrıca “Temettü Takvimi ve Tarihleri” sayfamızdan düzenli temettü verecek hisselerin haberlerine ulaşabilirsiniz.
Aylık Temettü Vermiş Hisseler Hangileridir?
Midas’ta 5 dakika içerisinde yatırım hesabı açarak, aylık temettü veren hisselere yatırım yapabilirsin. Bunun için sana bir liste hazırladık.
Her ay dolarla ek gelir kazanmak istiyorsan, geçmişte her ay temettü dağıtmış hisseleri bu listede bulabilirsin. (Bu şirketlerin geçmişte her ay temettü dağıtmış olması, gelecekte de her ay temettü dağıtacağı anlamına gelmez.)
Listeyi hazırlarken hesaplamaya dahil edilen hisseler şu kriterler ile belirlendi:
➜ Nasdaq ve NYSE borsalarında işlem görmesi
➜ Yılda 12 kere temettü ödemesi yapması
➜ Kendi sektöründe en yüksek temettü verimine sahip şirketler arasında yer alması
➜ En az 7% yıllık temettü verimine sahip olması
➜ Son 5 sene içerisinde hisse getirisinin pozitif olması
Bu kriterlere uyan hisseler bir havuzda toplanıp “temettü verimine göre kendi sektöründeki konumuna”, “temettü verimine” ve “son 5 sene içerisindeki hisse getirisine” göre en yüksekten en düşüğe sıralanmıştır.
Bu sıralama yapılırken hisse getirisine 20%, diğer iki temettü metriğine ise 40% ağırlık verilmiştir. Yapılan sıralamada ilk 15’e giren hisseler bu listeye girmeye hak kazanmıştır.
Her Ay Temettü Vermiş Hisseler
(Eğer bu yazımızı Midas uygulamasından okuyorsan, bahsettiğimiz hisselere ekranın altındaki kutudan ulaşabilir, Hisse Detay sayfalarına giderek şirketleri inceleyebilirsin.)
San Juan Basin Royalty Trust (SJT)
San Juan Basin Royalty Trust, bir tröst yapılanması, bunu çeşitli varlıkların toparlanması için oluşturulan bir holding yapılanmasına benzetebiliriz. Şirketin, New Mexico’nun kuzeybatısındaki San Juan Havzası’nda bulunan mülklerde Southland’in petrol ve doğal gaz hisselerinden elde edilen 75% net ağırlıklı imtiyaz hakkı payı bulunmaktadır. Aynı zamanda, New Mexico’nun kuzeybatısındaki San Juan, Rio Arriba ve Sandoval ilçelerinde 119.000 dönümlük net üretim alanında ve ayrıca 825,6 net kuyuda işletme hakları, imtiyaz hakları, öncelikli imtiyaz hakları ve diğer sözleşmesel haklara da sahiptir.
Sabine Royalty Trust (SBR)
Sabine Royalty Trust, alt şirketi olan Sabine’den imtiyaz ve maden geliri elde ediyor. Bunun içerisinde topraklarından aldıkları gelirler, faizler, üretim gelirleri, katılım göstermeden elde ettiği faizler, Florida, Luiziyana, Misssipi, Yeni Meksika, Oklahoma ve Teksas’da bulunan işlenmemiş benzin ve gaz üretimi gelirleri bulunuyor.
Cross Timbers Royalty Trust (CRT)
Şirket, genel olarak her ayın son iş gününde net kâr paylarından net kâr geliri elde eder ve bunlar şirketin ana gelir kaynağıdır. Net kâr payları, Texas, Oklahoma ve New Mexico’daki imtiyaz hakları ve öncelikli imtiyaz haklı mülklerden elde edilen yaklaşık 90%’lık net kâr paylarından, Teksas’taki dört ve Oklahoma’daki üç mülkteki işletme paylarından elde edilen 75%’in üzerinde net kâr paylarından ve Teksas ve Oklahoma’da bulunan üretim yapmayan mülklerdeki 11,11%’lik katılımsız imtiyaz paylarından oluşur.
Stellus Capital Investment (SCM)
Stellus Capital Investment Corporation, orta ölçekli piyasa değerine sahip şirketlere yatırım yapma konusunda uzmanlaşmış bir iş geliştirme şirketidir. Fon, ABD ve Kanada’da yatırım yapmayı tercih ediyor ve FAVÖK’ü 5 milyon ile 50 milyon dolar arasında olan şirketlere yatırım yapmayı hedefliyor.
PennantPark Investment (PNNT)
Bir iş geliştirme şirketi olan PennantPark Investment Corporation, orta ölçekli piyasa değerine sahip olan şirketlere doğrudan ve köprü yatırımlarda uzmanlaşmış bir özel sermaye fonudur. Şirket, yatırımlarını köprü yatırım, üst düzey teminatlı krediler ve öz sermaye yatırımları şeklinde gerçekleştirir. Fon, pek çok sektörde faaliyet gösteren orta ölçekli şirketlere yatırım yapmaktadır.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı