Elon Musk, 44 milyar dolarlık bir anlaşma ile Twitter (TWTR)’ı satın alarak sosyal medya devini borsada halka açık bir şirketten özel bir şirkete dönüştürüyor. Peki, bu aşamaya kadar süreç içerisinde neler yaşandı? Twitter neden “Zehirli Hap” stratejisinden bir anda vazgeçerek dünyanın en zengin insanına şirketin anahtarını teslim etti?
- Ve en önemlisi: Musk, neden Twitter için 44 milyar dolar ödedi?
⏳ Elon Musk’ın Twitter’ı Satın Alma Sürecinin Zaman Çizelgesi
1. ABD’li Düzenleyiciler Musk’ın Tweet’lerinden Rahatsız
Musk ile Twitter arasındaki “finansal ilişki” ortaya çıkmadan önce (22 Mart), SEC düzenleyicileri, Tesla CEO’sunu tweet’leri hakkında mahkemeye çağırma yetkisine sahip olduklarını söyledi.
Hatta yetkililer, bir federal yargıcı, milyarderin tweet atmasına izin vermemesi için göreve çağırdı.
2. Musk Kendi Sosyal Medya Platformunu Kurmak İstedi
Musk, SEC’in bir yargıcı kendi tweet’lerini izlemesi için teşvik etmesinden kısa bir süre sonra, “bir sonraki Twitter’ı” inşa etmek için ciddi şekilde düşündüğünü ifade etti.
3. Musk, Twitter’ın 9,2%’unu Satın Aldı
Dünyanın en zengin insanı ve SEC arasındaki ipler gerilirken; Twitter, Musk’ın şirketin 9,2% hissesini aldığını ve satın alımın 2,9 milyar dolar bedelle gerçekleştiğine dair bir not yayımladı.
- İlgili haber: Muzip Milyarder Elon Musk Neden Twitter’a Yatırım Yaptı?
4. Musk, Yönetim Kurulu Koltuğunu Kaptı
Musk’ın Twitter’ı satın alındığının ortaya çıkmasından kısa bir süre sonra şirketin CEO’su Parag Agrawal, ünlü milyarderin Twitter’ın yönetim kuruluna atandığını bir dizi tweet ile duyurdu:
5. Musk, Yönetim Kurulundaki Koltuğundan Vazgeçti
Aynı haftanın ilerleyen saatlerinde Agrawal, Musk’ın sosyal medya şirketinin yönetim kuruluna katılmayacağını açıkladı.
- İlgili haber: Elon Musk Twitter Yönetim Kuruluna Katılmayacak
Diğer taraftan Musk, bu süre zarfında, Twitter’ın ölüp ölmediğine dair şirketin yönetim kurulunu kışkırtan bir dizi tweet atmaya başladı.
6. Bir Twitter Hissedarı Musk’a Dava Açtı
Twitter’ın yönetim kurulu ile Musk’ın arasındaki gerilim artarken bir Twitter hissedarı ünlü milyardere dava açtı.
- Dava sebebi: Şirketin hissedarı Musk’a, yapması yasal zorunlu olduğu halde Twitter’daki 5% hissesini kamuoyuna açıklamadığı için Federal Menkul Kıymetler Toplu Davasında dava açtı. Davacı gecikme nedeniyle birçok insanın mağdur olduğunu iddia etti.
7. Musk, Twitter’ı 43 Milyar Dolara Satın Almak İstedi
Tüm bunlar olup biterken Musk, şirketin 100%’ünü satın almak için hisse başına 54,20 dolar ödemeye hazır olduğunu, yani şirketi tam tamına 43,4 milyar dolarlık bir ödemeyle satın alabileceğini söyledi.
- İlgili haber: Elon Musk, Twitter’ın Tamamını Satın Almak İstiyor
Bu gelişme gündemde bomba etkisi yarattı ve şirketin hisseleri tekrardan yükselişe geçti.
8. Twitter, Musk’ın Şirketi Ele Geçirmesini Önlemeye Çalıştı
Satın alma teklifinin duyurulmasından 1-2 gün sonra Twitter’ın yönetim kurulu bir basın açıklamasında, şirketin “zehirli hap” stratejisini benimsediğini duyurdu.
Zehirli hap stratejisi, yönetimin ele geçirilmesi tehlikesine karşı yönetim kurulunun piyasaya düşük fiyatlı hisseler sunarak yönetimi devralmak isteyen şirketi ya da kişiyi zarara uğratmak suretiyle uyguladığı bir savunma taktiği olarak geçiyor.
Bu gelişme piyasalarda şirketin doğrudan Musk’a savaş açması olarak algılandı.
9. Musk, 43 Milyar Doları Nasıl Finanse Ettiğini Söyledi
Ünlü milyarder her ne kadar sosyal medya devini 43 milyar dolara almak istediğini duyursa da satın alım için gereken finansmanı nasıl bulduğu ise merak konusuydu. Çünkü bilindiği kadarıyla Musk’ın tüm servetinin büyük bir kısmı Tesla hisselerine bağlı.
Bu belirsizlik üzerine Musk şirketin satın alımını nasıl finanse edeceğini açıkladı: Milyarder, 25 milyar dolarlık bir borç ve Holdinglerinden ise 21 milyar dolarlık bir ödeme ile şirketi satın almayı planlıyor.
10. Twitter, Musk ile Anlaşmaya Yakın Olduğunu Açıkladı
Herkes Twitter’ın Musk’ı şirketten nasıl atabileceğini planladığını düşünürken şirket, Tesla’nın CEO’sunun ile teklifini görüşmek üzere bir araya geldi.
11. Beklenmedik Sonuç: Twitter ve Musk El Sıkıştı
Görüşmelerin gerçekleştiği haberinden birkaç saat sonra Twitter, Musk’ın halka açık şirketi hisse başına 54,20 dolardan satın alma teklifini kabul ettiğini ve 44 milyar dolarlık bir ödeme alacaklarını duyurdu.
Twitter, ünlü milyarderle anlaştığını duyurduktan sonra, Musk’ın şirketi, halka açık bir şirketten özel bir şirkete dönüştürme teklifini kabul ettiğini doğrulayan bir basın açıklaması yayınladı.
🐦 Sonuç: Elon Musk, Twitter’ı Neden Satın Aldı?
Musk her ne kadar Twitter’ı satın almasının arkasında yatan temel sebebin “fikir özgürlüğü” olduğunu söylese de birçok kişi ünlü milyarderin şirketi finansal anlamda nasıl başarıya taşıyacağını merak ediyor.
Bir yandan da şu an dünyanın en zengin insanı olan Musk’ın en büyük rakiplerinden Jeff Bezos ile girdiği rekabetin bu satın alımda etkili olduğu düşünülüyor. Hem uzay taşımacılığı hem de elektrikli araç sektöründe birbiriyle büyük rekabete girişen dünyanın en zengin iki insanı, şimdi de medya sektöründe kozlarını paylaşmaya başlayacakmış gibi gözüküyor.
Bezos’un Washington Post’u 2013 yılında 250 milyon dolara satın alması Amazon’un sahibini medya tarafında güçlendirmiş ve hakimiyet alanını artırmıştı. Şimdi ise Musk’ın Twitter’ı satın alması benzer bir davranışmış olarak yankılandı.
Yani dünyanın en zengin iki insanın bu satın alımlardaki temel niyetinin medyada hakimiyet kurmak olduğu düşünülüyor.
Bu yüzden vakti zamanında Bezos’u kendisini taklit etmekle suçlayan Musk, bir anlamda Bezos’u taklit etmiş oldu.
Son olarak, diğer taraftan, tüm bu “fikir özgürlüğü” ve “Jef Bezos” tartışmaları yanı sıra ünlü milyarderin Twitter’ı satın almasındaki sebeplerden birinin de blockchain teknoloji ve kripto paralar olduğu düşünülüyor.
💸 Bonus: Twitter Hissesi Nasıl Alınır? Nereden Alınır?
Midas’a kayıt olarak kolayca Twitter (TWTR) hissesi alım-satım işlemlerini gerçekleştirebilirsin.
- Hesap Aç: Midas’a ücretsiz olarak kayıt ol.
- Hisseni Seç: Keşfet sayfasından aratarak Twitter (TWTR) hisse detay sayfasına ulaş.
- Hisseyi Al: Hisse detay sayfası içerisinde kolay ve pratik şekilde alım-satım işlemlerini gerçekleştir.
Detaylı bilgi için bu içeriğimize bakabilirsin.
📁 Bu Haberi Hazırlarken Okuduğumuz Kaynaklar
A complete timeline of the Elon Musk-Twitter saga
Twitter accepts Elon Musk’s buyout deal
Elon Musk’s deal to buy Twitter leaves many key questions unanswered
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı