Facebook, 2021 yılına ait finansal sonuçlarını açıklamadan önce, Apple’ın Uygulama İzleme Şeffaflığı özelliğinin şirketin 2022 satışlarını yaklaşık 10 milyar dolar düşüreceğini söylemişti.
- Gizlilik özelliği, reklamverenlerin doğru hedefleme yapmasını engellediği için sosyal medya kullanıcılarının alakasız reklamlara maruz kalmasına ya da bir reklamı çok kez görmesine neden oluyor.
Facebook’un yaptığı bu açıklama, Apple’ın geçen yıl tanıttığı gizlilik değişikliğinin internet reklamcılığı sektörüne etkisi konusunda şimdiye kadarki en somut veriyi oluşturmuştu.
Peki tüm bunlar ne anlama geliyor?
🍎 Her Şey Nasıl Başladı?
Apple’ın CEO’su Tim Cook’un 18 Aralık 2020 tarihinde aşağıdaki tweet’i paylaştı:
“Kullanıcıların kendileri hakkında toplanan veriler ve bunların nasıl kullanıldığı konusunda seçim yapmaları gerektiğine inanıyoruz. Facebook, daha önce olduğu gibi uygulamalar ve web siteleri içerisinde kullanıcıları izlemeye devam edebilir, iOS 14’teki Uygulama İzleme Şeffaflığı ise uygulamaların önce kullanıcılardan izin istemelerini gerektiriyor.”
Cook’un bu tweet’i internet reklamcılığı dünyasında bomba etkisi yarattı. Kullanıcı gizliliğine yönelik Apple yönetiminden çıkan bu karar kullanıcıların takdirini kazanırken reklam aracılığıyla büyük gelirler elde eden şirketlerin ise tepkisini çekti.
Peki Apple’ın bu kararı sonrası hangi şirketler bu süreçten zararlı çıktı?
📱 Bir Karar, Milyarlarca Dolar Zarar
En başta da yer verdiğimiz üzere, bu süreçte en büyük zararı gören şirket Meta (Facebook’un genel yeni ismi) oldu. Şirketin 2021 yılı 4. çeyrek bilançosunun beklentilerin altında kalmasının ardından Meta’nın CFO’su David Wehner, Apple’ın gizlilik özelliği yüzünden Meta’nın büyüme sürecinde zorluklar yaşayacağını söyledi.
- Wehner yaptığı açıklamada, “Apple’ın iOS değişikliklerinin geçerli olmadığı bir döneme gireceğimizi umuyorum. Platform ve düzenleyici değişikliklerden kaynaklanan reklam hedefleme ve ölçüm rüzgârlarını mütevazı bir şekilde artırmayı bekliyoruz.” dedi.
Werner, Apple ile yaşanan krizin haricinde; enflasyonun, tedarik zinciri aksaklıklarının ve döviz kurunun da şirketi olumsuz yönde etkilediğinden bahsetti.
Ayrıca TikTok’un video içerik sektöründeki yükselişi de Meta’nın gelirlerini olumsuz etkileyen bir diğer faktör oldu. Uzmanlara göre, Facebook’un genç insanlar arasında eskisi kadar popüler olmaması bu durumda büyük rol oynuyor.
- Apple’ın iOS gizlilik değişikliğinin Meta’nın bilançosunu bu denli etkilediğinin görülmesi; Twitter, Snapchat ve Pinterest gibi reklama dayalı gelir elde eden sosyal medya platformlarının da borsada büyük düşüş yaşamasına yol açmıştı.
💵 Reklam Krizi Google’ın Umrunda Değil
Apple’ın gizlilik kararı sonrası herkes bu süreçte Google’ın da çok kötü etkileneceğini düşünüyordu. Lakin Google yaşanan bu olumsuzluğa rağmen beklentilerin üzerinde bir bilanço açıkladı.
- Açıklanan bilançoyla birlikte 2021 yılı, şirketin 2007’den bu yana en iyi gelir artışı elde ettiği ve 2012’den bu yana ilk kez 30%’un üzerinde bir faaliyet marjına sahip olduğu yıl olarak kayıtlara geçti.
Google’ın, Apple’ın yarattığı bu zorluğun üstesinden gelmesini sağlayan en önemli faktörün sahip olduğu veri havuzu olarak gösteriliyor. Şirketin çok sayıda ürününün olması bu veri havuzunu her geçen gün büyütüyor.
- Ayrıca Facebook, Instagram ve diğer kanallarda reklam vermeyi azaltan şirketlerin bu süreçte büyük oranda Google’ı tercih etmesi de şirketin gelirlerini artıran bir diğer faktör oldu.
📁 Bu İçeriği Hazırlarken Okuduğumuz Kaynaklar
Facebook says Apple iOS privacy change will result in $10 billion revenue hit this year
Meta earnings miss expectations amid Apple privacy changes, stock plummets
Bu sayfada yer alan haberler ve haberlerin içerdiği şirketler hakkındaki bilgiler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
Detaylı bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı