Teknoloji sektörünün devlerinden Apple (AAPL) da sonunda bilançosunu açıkladı. Apple’ın amiral gemisi konumundaki iPhone satışları üçüncü mali çeyrekte düştü. Ancak şirket, hizmet segmentinde yeni rekorunu gördü.
🔎 Önce rakamlara bakalım. Apple’ın;
- Mali üçüncü çeyrekte hisse başına kârı 1,26 dolarla analistlerin 1,19 konsensüs beklentisinin üzerinde geldi. Şirketin net kârı da yıllık bazda 2,3% artışla 19,9 milyar dolara ulaştı.
- Şirket gelirleri, 81,6 milyar dolarlık beklentiyi aşsa da yıllık bazda 1% düşüşle 81,8 milyar dolara geriledi.
- Apple’ın iPhone satışları bu dönemde de düşmeye devam etti ve iPhone gelirleri geçen yıla göre 2% düşüşle 39,67 milyar dolar oldu. Analistler, iPhone gelirlerinin 39,91 milyar dolar olmasını bekliyordu.
- iPhone gelirlerindeki düşüşün yanı sıra şirketin popüler bilgisayarı Mac gelirleri 6,84 milyar dolarla 6,62 milyar dolarlık beklentiyi aştı ancak yıllık bazda 7% geriledi. Öte yandan 5,79 milyar dolarlık iPad gelirleri, hem geçen yılın aynı dönemine göre 20% düştü, hem de 6,41 milyar dolarlık beklentinin altında kaldı.
- Şirketin bilançosunda öne çıkan bir diğer segment olan hizmet gelirleri, 8% artışla 21 milyar dolara ulaşarak rekor kırdı. Apple; bu artışın müzik, televizyon veya uygulama mağazasındaki bir milyarın üzerindeki ücretli aboneliklerden kaynaklandığını belirtti.
📉 Düşük Satışlar, Düşük Gelir
Apple bilançosunda, şirket satışlarının üç çeyrek dönem üst üste düşmesi öne çıkan noktalardan biri oldu.
Apple’ın gelirlerinin üç çeyrek üst üste düşmesinden bu yana yaklaşık yedi yıl geçti. Şirket, 2016 mali yılını ağırllıklı olarak iPhone satışlarındaki düşüş nedeniyle yıllık 7,7%’lik bir düşüşle kapatmıştı.
Apple’ın en kârlı işi olarak görülen iPhone satışları bu dönemde 2,4% geriledi. Apple CEO’su Tim Cook ve CFO’su Luca Maestri gibi üst düzey yöneticiler, bu durumu akıllı telefon pazarında genel olarak düşük seyreden talebe bağlıyor.
Şirketin en büyük üçüncü pazarı olan Çin’de gelirler 7,9% büyüyerek 15,8 milyar dolara ulaştı ve analistlerin 13,6 milyar dolarlık beklentisini aştı. CEO Cook’a göre bu artışın ana sebebi, Çinli tüketicilerin rakip akıllı telefonlardan iPhone’a geçmesi.
Apple ayrıca gelişmekte olan pazarlarda, özellikle de Hindistan’da iPhone satışlarında yeni başarılar elde ediyor. Analistler, geçmişte Apple için önemli bir büyüme gücü olan Çin satışlarındaki herhangi bir düşüşün, Hindistan’daki işlerin artmasıyla yumuşayacağını umuyor.
🌟 Bilançonun Yıldızı: Hizmetler
Apple’ın Hizmetler segmenti, bu bilançonun yıldızı oldu diyebiliriz. Hizmetler son derece kârlı ve yatırımcılar için önemli bir segment çünkü Apple’ın abonelikler, televizyon yayını, garantiler, reklamlar, ödeme hizmetleri ve kategoriye dahil diğer ürünleri satarak 2 milyar cihazdan oluşan aktif tabanından nasıl para kazandığına işaret ediyor.
Hizmetlerdeki birçok bileşenin büyüdüğünü belirten Cook, “Bu çeyrekte video, AppleCare, bulut ve ödeme hizmetlerine kadar birçok kategoride gelir rekorları kırdık ve reklam, App Store ve Apple Music için haziran çeyreğinin zirvelerini gördük.” diyor.
CEO ayrıca Apple’ın 1 milyardan fazla ücretli aboneliğe sahip olduğunu söyledi. Bu, Apple’ın hem Apple Music ya da Apple TV gibi hizmetlerine abone olan müşterileri, hem de şirketin App Store’u aracılığıyla bir hizmete abone olan kişileri ölçmek için kullandığı bir istatistik.
Cook, “Bu rakam yıllık bazda 150 milyon arttı ve sadece üç yıl önceki rakamın neredeyse iki katına çıktı.” diyor.
📱 “iPhone Satışları Toparlanacak”
CFO Maestri, gelecek günler konusunda müjdeler vermese de bir umut kapısı aralıyor. Maestri eylülde sona erecek olan çeyrek dönemde, makroekonomik görünümün kötüleşmeyeceği varsayımıyla yıllık gelir performansının haziran dönemine göre pek değişmeyeceğini düşünüyor.
Ancak iPhone satışlarının haziran dönemindeki 2%’lik düşüşünden toparlanmasını bekleyen Maestri, “iPhone ve hizmetin yıllık performansının iyileşeceğini düşünüyoruz.” diyor ve şunları ekliyor:
“Ayrıca, özellikle Mac’teki zorlu şartlar nedeniyle hem Mac hem de iPad gelirlerinin yıldan yıla çift haneli rakamlarla düşmesini bekliyoruz.
“Her iki ürün için de, bir yıl önceki haziran çeyreğinde fabrikaların kapanması nedeniyle tedarik kesintileri yaşadık ve bir yıl önceki eylül çeyreğinde önemli ölçüde bastırılmış talebi karşılayabildik.”
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: CNBC, The Wall Street Journal, Bloomberg