Teknoloji devi Apple (AAPL), sürücüsüz araç planlarından vazgeçerek milyarlarca dolarlık potansiyel gelir hayalinden vazgeçiyor. Şirketin aradaki farkı, üretici yapay zekâ ve karma gerçeklik ürünleri gibi diğer büyük bahislerle kapatması umuluyor.
Apple bu yol ayrımına dün, çalışanlarına otomobil projesini sonlandırdığını ve personelin bir kısmını yapay zekâ çalışmalarına yeniden atadığını söylediğinde ulaştı.
Karar, üst düzey yöneticiler ve şirketin yönetim kurulu arasında nasıl ilerleneceği konusunda aylarca süren çılgın toplantıların ardından geldi.
📝 Sonuç: Apple’ın geleceği artık otonom sürüş özelliklerine sahip 100 bin dolarlık otomobiller satmaya bağlı olmayacak. Bunun yerine, OpenAI ve Google’ın (GOOGL) sohbet robotlarının tüketicilerin ve yatırımcıların ilgisini yakaladığı üretici yapay zekâ sektöründeki rakiplerini yakalamaya odaklanacak. Bu değişim aynı zamanda, Apple’ın henüz yeni bir ürün olan Vision Pro kulaklığını ana akım bir ürün haline getirmeye odaklanmasını da sağlıyor.
Yatırımcılar ve analistler, Apple’ın son aylarda daha da tehlikeli hale gelen elektrikli araç pazarından kaçınmasını sağlayan bu hamleyi alkışladılar.
Bloomberg Intelligence analistleri Anurag Rana ve Andrew Girard, kaynakların üretici yapay zekâya yönlendirilmesinin, “yapay zekâ gelir akışlarının otomobillere kıyasla uzun vadeli kârlılık potansiyeli göz önüne alındığında” doğru bir karar olduğunu söyledi.
Ancak bu karar, Apple’ın büyümeyi sürdürmekte zorlandığı bir dönemde gelecekteki bir gelir kaynağını da ortadan kaldırıyor. Şirket geçtiğimiz çeyrekte satışlardaki düşüşten toparlanmayı başarsa da içinde bulunduğumuz dönemin yine durgun geçeceği uyarısında bulundu. Vision Pro henüz bu ay piyasaya sürüldü ve yıllar boyunca büyümeye önemli bir katkı sağlaması beklenmiyor.
Apple şimdilik parasının çoğunu donanımdan kazanmaya devam edecek. Tek başına iPhone, gelirinin yaklaşık yarısını oluşturuyor. Dolayısıyla yapay zekânın yakın vadedeki en büyük potansiyeli iPhone, iPad ve diğer cihazları satma becerisi olacak.
Sanal ve artırılmış gerçekliği bir araya getiren Vision Pro’ya gelince, o da büyük bir para kaynağı olmaktan yıllar uzakta. Sürükleyici teknoloji bazılarını heyecanlandırdı ancak cihazın ilk versiyonu maliyetli olmaya devam ediyor. Yılda birkaç milyon adet satsa bile, 3.500 dolarlık kulaklık Apple’ın yaklaşık 400 milyar dolarlık yıllık gelir toplamının yalnızca küçük bir yüzdesini oluşturacak.
🤖 Yapay Zekâ Birimine İçsel Katkı
Artık iddalı ve maliyetli otomobil planlarını rafa kaldırdığına göre Apple, yapay zekâyı iPhone ve iPad gibi mevcut ürünlerine uygulamaya odaklanabilir ve Alphabet’in Google’ı, Amazon (AMZN) ve Microsoft (MSFT) gibi teknoloji rakiplerinin daha da gerisine düşmekten kaçınabilir.
Apple, yazılım geliştirme için daha otomatik araçlar ve haber makalelerini özetleme özellikleri de dahil olmak üzere yeni yapay zekâ becerilerini haziran ayında geliştiricilere yönelik konferansında açıklamayı planlıyor. İlk özellikler, eylül ayı civarında yeni iPhone’larla birlikte piyasaya sürülecek olan iOS 18 için planlanıyor.
Özel Projeler Grubu ya da SPG olarak bilinen otomobil girişiminin sona ermesi sayesinde yapay zekâ çalışmaları artık yeni çalışanlara sahip. Şirket, araç ekibinin yaklaşık üçte birini diğer bölümlere kaydıracak.
Bu arada, otonom sürüş donanımı, araç iç ve dış mekanları ve araç elektroniği üzerinde çalışan yüzlerce kişinin şirket içinde yeni işler araması gerekecek. Eğer iş bulamazlarsa işten çıkarılacaklar.
SPG bünyesindeki üç ana grup – yönetici Dan Dodge’a bağlı Ottawa merkezli bir yazılım ekibi; Libo Meyers’e bağlı bir bulut mühendisliği ve yazılım grubu; ve Vera Carr’a bağlı bir yazılım proje yönetimi ekibi – Apple’ın ana işletim sistemleri üzerinde çalışmak üzere Craig Federighi’nin yazılım departmanına kaydırılacak.
Apple’ın Stuart Bowers’a bağlı olan otomobil yapay zekâ ekibi ise John Giannandrea’nın makine öğrenimi bölümünde üretici yapay zekâ üzerinde çalışmak üzere kaydırılacak. Otomobil için geliştirilen yeteneklerin bir kısmı Vision Pro’ya da uygulanabilir. Bu ürün, kullanıcısının sanal bir temsilini oluşturma yeteneği de dahil olmak üzere yapay zekâya dayanan birçok özelliğe sahip.
🤔 Asıl soru, yapay zekânın Apple için ne kadar sürede ciddi para kazandırabileceği. Şirketin birkaç yıl içinde tam ölçekli bir yapay zekâ uygulamaları ve özellikleri serisine sahip olması pek olası değil. Ayrıca Apple’ın kullanıcı gizliliğine olan tutkusu, pazarda agresif bir şekilde rekabet etmeyi zorlaştırabilir.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: Bloomberg