Yapay zekâ rekabetinde birçok şirketin çeşitli adımlar attığını gördük ve bu kervana şimdi de kendi sohbet robotu yazılımıyla Apple (AAPL) da dahil olmaya hazırlanıyor.
Microsoft (MSFT) destekli ChatGPT’nin başarısı, birçok şirketi yapay zekâ çalışmaları konusunda hızlandırdı desek yalan olmaz.
Şimdi Apple da ChatGPT ve Alphabet’in (GOOGL) Bard’ı gibi platformların temelinde yer alan büyük dil modelleri alanında çalışmalara başladı.
Bloomberg’ün konuyla ilgili bilgisi olan kaynaklara dayandırdığı haberine göre, iPhone üreticisi büyük dil modelleri oluşturmak için Ajax isimli yeni bir proje üzerinde çalışıyor. Şirket ayrıca, bazı mühendislerin Apple GPT ismini verdiği bir sohbet robotu da oluşturdu.
Yeni bir şey değil: Geçtiğimiz aylarda yapay zekâ çabaları Apple için büyük bir olaydı ve birden fazla ekip proje üzerinde çalışmaya başlamıştı. Bu çalışmalar arasında yapay zekâ teknolojisine ilişkin olası gizlilik endişelerini gidermeyi amaçlayan küçük projeler de yer almış.
Ancak sen de fark etmişsindir, Apple yapay zekâ yarışının sessiz bir katılımcısıydı. Şirketin ana yapay zekâ ürünü Siri asistanı, son yıllarda gözden düşmeye başladı.
Yine de şirket fotoğraflarda iyileştirmeler ve iPhone içindeki aramalar gibi bazı yenilikler yapıyor. Ayrıca bu yıl mobil cihazlarındaki metinlerde otomatik düzeltmelerin daha akıllı bir versiyonunu sunmayı planlıyor.
“Çözülmesi Gereken Sorunlar Var”
CEO Tim Cook, diğer şirketlerin peşpeşe piyasaya sürdüğü ürünler konusunda biraz daha ihtiyatlı bir yaklaşım izliyor.
Mayıstaki bir konferansta, teknolojinin büyük bir potansiyeli olsa da “hâlâ çözülmesi gereken sorunlar” olduğunu söyleyen Cook, Apple’ın da “dikkatli bir şekilde” kendi yapay zekâ ürünlerini sunacağının müjdesini vermişti.
Hatta Cook, Good Morning America’ya verdiği bir röportajda ChatGPT’yi kendisinin de kullandığını belirtmiş ve popüler sohbet robotunun şirketin “yakından izlediği bir şey” olduğunu da itiraf etmişti.
Ancak perde arkasında Apple’ın ana endişelerinden biri, yapay zekâ uygulamalarının cihazların çalışma prensiplerine bir değişiklik getirip getirmeyeceği. Üretici yapay zekâ, insanların telefonlar, bilgisayarlar ve diğer cihazlarla kurduğu etkileşimi dönüştürme vaadi veriyor ve Apple’ın geçtiğimiz yıl şirkete 320 milyar dolar gelir sağlayan ürünleri, şirketin yapay zekâ atılımlarını yakalayamazsa ciddi bir zarar görebilir.
Devrim Yapmıyor, Devrime Katılıyor
Apple’ın yapay zekâ projesi esasen teknoloji için büyük bir yenilik sayılmaz. Şirketin uygulaması Bard, ChatGPT ve Microsoft’un Bing’inden esinleniyor. Sisteme internet üzerinden erişilebiliyor günlük kullanım için tasarlanmayan, sade bir tasarıma sahip. Bu nedenle, Apple’ın uygulamayı tüketicilere sunma gibi bir planı olmasa da temel modellerini geliştirmek için aktif olarak çalışıyor.
Teknoloji tarafı ağır bassa da bir tüketici elektroniği şirketi olan Apple, teknolojinin durumu ve kapsamının ötesinde üretici yapay zekânın tüketici tarafını da düşünmek zorunda.
Apple şu anda yapay zekâ ve yazılım mühendisliği grupları ile önemli yeni özelliklerin altyapısını sağlayacak bulut hizmetleri mühendisliği ekibi arasında şirketler arası bir çaba olmak üzere birbiriyle bağlantılı çeşitli girişimler üzerinde çalışıyor.
Şirketin henüz somut bir planı olmasa da çalışmalara aşina olan kişiler Apple’ın önümüzdeki yıl yapay zekâ ile ilgili önemli bir duyuru yapmayı hedeflediğine inanıyor.
Apple hissesi, söz konusu gelişmelerle birlikte dün 2,3% arttı. Gün sonunda bu artış 1%’in altına düşse de piyasa işlemlerindeki bu güçlü ralli, şirketin piyasa değerini 71 milyar dolar artışla 3,12 trilyon dolara taşıdı.
15 Yılda 3.873%’lük Artış
Bu, azımsanacak bir miktar değil ve şirketin yanı sıra yatırımcıları da memnun eden bir gelişme. Peki, Apple 15 yıldır nereden nereye geldi, hiç merak ettin mi?
Bu sorunun yanıtı evet ise, gel birlikte irdeleyelim. İlk iPhone ürününü 2007 yılında piyasaya süren şirket, 76 milyar dolarlık piyasa değeriyle 2008 yılında 5 dolardan işlem görüyordu. Şimdiyse, 3.873%’lük bir artışla şirket 190 dolardan işlem görüyor ve piyasa değeri 3 trilyon doları geçen nadir şirketlerden biri.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynak: Bloomberg, Markets Insider, The Street