Xpeng geçtiğimiz gün yaptığı sunumla SEPA 2.0 (Smart Electric Platform Architecture), yani “Akıllı Elektrikli Platform Mimarisi” adını verdiği yeni üretim platformunu tanıttı.1
Tanıtılan platform ilk başta akla “Bir PR hamlesi mi bu? Yoksa gerçekten finansallara etkisi olacak mı?” sorusunu getirmiş olsa da işin matematiği yeni hattın önemini açık ediyor.
Etkisi Ne Olacak? Hesaplamalara göre SEPA 2.0, şirketin Ar-Ge verimliliğini 30% artırırken, “ADAS” yazılımlarının adaptasyon maliyetlerini de 70% oranında düşürecek.
Xpeng’in gelirlerini 2022 yılında 28% artırmasına rağmen 1,22 milyar dolar net zarar ettiğini düşünürsek, Ar-Ge ve yazılım adaptasyon maliyetlerindeki düşüşün şirketin net kârına pozitif etkisi yüzleri güldürecektir.
Tüm bunlara ek olarak, yeni platformun detaylarını incelediğimizde adaptif, yani bir çok farklı modeli çıkma becerisine sahip olduğunu görüyoruz. Bu da şirketin tüm model pazarlarındaki esnekliğini ve hızını artıran olumlu bir gelişme.
Üretim Hattı Neden Önemli? Elektrikli araç üreticilerinin üretim hatlarında yaptıkları geliştirmeler oldukça önemli. Çünkü Tesla’nın “Master Plan Part 3” sunumunda da bahsettiği üzere, daha verimli ve hızlı bir üretim hattının, şirketin hem tedarik zinciri hem de kârlılığı (maliyetleri düşüreceği için) üzerinde pozitif etki yaratması hedefliyor.2
- Düşük kârlılığa (marjlara) sahip araç sektöründe ise kâr marjı odak noktası haline geliyor. Tesla’nın değerlemesindeki en önemli noktalardan biri sektör lideri kâr marjlarıdır.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu içerik hazırlanırken faydalanılan kaynaklar
1 Xpeng SEPA 2.0 Duyurusu
2 Tesla Master Plan Part-3 Yatırımcı Sunumu