Analist Notları

Analist Notu: Resesyon Dönemlerinde En İyi Performans Gösteren Yatırım Araçları

Analist Notu: Resesyon Dönemlerinde En İyi Performans Gösteren Yatırım Araçları
Google News Icon Takip Et

FED’in geçtiğimiz seneden bu yana enflasyonu düşürmek için attığı faiz artırım adımları, hisse senetleri ve tahvilleri fazlasıyla baskıladı. Bir süredir enflasyonda soğuma emareleri ve daha güçlü istihdam verileri takip edilse de akıllara “Acaba FED gerektiğinden fazla mı faiz artırdı?” sorusu geliyor.

ABD’de resesyon endişeleri son aylarda hafifliyor, ancak tahvil piyasası aksini işaret ediyor. Temmuz 2022’den bu yana uzun vadeli devlet tahvillerinin getirileri, kısa vadelilerin altına inmiş durumda.

  • Bu durum ekonomide çoğunlukla 10 yıllık tahvil faizlerinin, 2 yıllık tahvillerle karşılaştırılması olarak kullanılır. Olur da 10 yıllık faizler, 2 yıllıkların altına inerse buna ters getiri eğrisi adı verilir ve genellikle resesyon dönemlerini nitelendirmek için kullanılır.
  • Güncelde ters getiri eğrisi -0,55 seviyesinde bulunuyor.
Analist Notu: Resesyon Dönemlerinde En İyi Performans Gösteren Yatırım Araçları

Bazı ekonomistler ABD ekonomisinin bir resesyona gireceğine kesin gözüyle bakarken, bazıları da yumuşak inişin mümkün olacağını savunuyor. Her iki durumda da ekonomiye dahil olan herkesin önünü rahatça gördüğü ve buna bağlı planlar yaptığı bir dönemden geçmiyoruz. Bu da demek oluyor ki; resesyon ihtimali hâlâ masada.

Peki, daha önceki duraklama dönemlerinde hangi varlık sınıfı resesyon sebebiyle ekonomik zayıflığı atlatmada en başarılı olmuş? Birlikte bakalım.

⚔️ Resesyon vs Yatırım Araçları

Yalnızca resesyon dönemlerini değil, tüm ekonomik belirsizlik ortamlarını düşünelim. Hepimizin aklına ilk gelen en güvenli yatırım sınıfı tabi ki devlet tahvilleri oluyor. 

  • Tarihe bakacak olursak tahviller çoğu resesyon döneminde diğer varlık sınıflarının üzerinde performans göstermiş gözüküyor.
  • Ancak bazı dönemlerde de hem tahvillerin hem de hisse senetlerinin birlikte yüksek performans gösterdiği de görüldü.

Pandeminin başlangıcı 2020 başı, 1920’li yılların sonu ve 1930’ların başına denk gelen büyük buhran ve 2008 bankacılık krizi gibi 8 farklı resesyon dönemini inceleyelim. 

Hisse senetleri, tahviller, 60/40 portföy olarak da bilinen portföyün 60% hisse senetlerinde, 40% tahvillerde bulunduğu yatırım sınıfı ve içinde değerli metallerden, ABD hisse senetlerine, gayrimenkulden, emtialara kadar farklı yatırım araçlarının bulunduğu çeşitlendirilmiş bir portföyü bu dönemlerle karşılaştıralım.

Analist Notu: Resesyon Dönemlerinde En İyi Performans Gösteren Yatırım Araçları

Tahmin ettiğimiz üzere, hisse senetleri sekiz resesyon döneminin beşinde yatırımcılarına kaybettirmiş gözüküyor. 

  • Bu durumun altında yatan nedeni ise  temel olarak zayıflayan ekonomik koşullar sebebiyle telepte yaşanan daralma ve şirketlerin kazançlarını büyütememeleri olarak açıklayabiliriz.

Devlet tahvilleri tüm resesyon dönemlerinin kazananı olarak önümüze çıkıyor. FED’in resesyon dönemlerinin çoğunda faiz artırımlarına ara vermiş olması sebebiyle tahvil getirileri güçleniyor ve duraklama döneminde yatırımcılar güvenli liman arayışıyla tahvillere yöneliyor.

60/40 ve çeşitlendirilmiş portföylerin performansları ise tamamen hisse senedi olan sınıfla, devlet tahvilinin arasında bir yerde konumlanıyor. 

  • Bu ikisini aralarında kıyaslayacak olursak ise 60/40 dağılıma sahip portföyün, tamamen çeşitlendirilmiş portföyü alt ettiği görülüyor.

Özetleyecek olursak duraklama dönemlerinde tahviller, portföyler için adeta bir hava yastığı görevi görüyor. Tabii ki her dönemin şartları birbirinden bağımsız. 

Ancak yine de içinde bulunduğumuz 2023 yılı, eğer bir resesyona girecekse veya içindeyse, önceki resesyon dönemlerinden daha sağlam bir görünüme sahip. Artmış enflasyon ve sert yükselen faizlere rağmen ABD ekonomisi güçlü görünüyor.

Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı

Bu analist notu hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Morningstar, FRED