Suudi Arabistan, pazar günü Viyana’da gerçekleştirilen OPEC+ toplantısında, petrol üretimini temmuz ayı için günlük bir milyon varil daha kısacaklarını açıkladı. Petrol fiyatları son 10 aydır net bir düşüş trendinde hareket ediyor. Suudiler, günlük petrol üretimindeki kesintinin, fiyatları yukarı çekme amaçlı yapıldığını söylüyor.
- Dünyanın en büyük ikinci petrol üreticisi Rusya da üretim hedefini kısmayı planlıyor, henüz net bir karar olmasa da görüşmelerin devam ettiğini söylüyor.
Nisan ayındaki üretim kesintisi kararından sonra petrolün varil başı fiyatı 90 dolar seviyesine kadar yükseliş kaydetmişti ancak fiyatlar kalıcı olmadı. Geçtiğimiz hafta yeniden 70 dolar seviyelerine gerileyen fiyat sonrası alınan bir milyon varillik daha kesinti kararı, petrol fiyatlarını yukarı taşımayı amaçlıyor.
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdulaziz, kesintinin şu an itibarıyla yalnızca temmuz ayı için yapılacağını ancak uzatılma olasılığının da her zaman masada olduğunu vurgularken atılan adımın piyasaya stabilite yani sağlamlık kazandıracağını söylüyor.
Böylelikle Suudilerin günlük 10,5 milyon varil olan nisandaki petrol üretim kapasitesi, 9 milyon varile gerileyecek. UBS’ten emtia analisti Giovanni Staunovo, 9 milyon varilin petrol lideri ülke için oldukça düşük olduğunu belirtiyor.
- Güncelde Suudi Arabistan’ın günlük petrol üretim kapasitesi 12 milyon varil sınırında bulunuyor.
Riyadh yetkililerinin, dev ölçekli projelerini fonlayabilmek ve ekonomiyi dönüştürebilmek için petrol fiyatlarını 80 dolara çekmeyi amaçladıklarını tahmin edebiliriz.
Öte yandan Suudi Arabistan her ne kadar petrol üretimini bilinçli olarak kısıyor olsa da istese de günlük üretim kapasitelerini doldurmayı başaramayan OPEC+ üyesi ülkeler de var.
- Örneğin Nijerya ve Angola, tüm OPEC+ üyelerinin günlük erişmesi gereken 40,5 milyon varil üretim kapasitesine katkı sağlamakta zorlanıyor.
- Bu iki ülke yıllardır yapılan yatırımlara rağmen üretim kapasitelerini dolduramamanın yanı sıra kesintiye gitmeyi planlıyor.
Petrol fiyatlarının ne yöne gideceğini kestirmek zor ancak yardımcı ülkelerin istemsizce kapasitelerini dolduramaması ve Suudilerin üretim kesintilerinin uzayabileceği sinyalleri, fiyatlarda bir miktar toparlanma izleyeceğimizi gösterecek gibi görünüyor.
Makroekonomik gelişmelerin petrol fiyatları üzerinde etkisinin devam ettiğini de belirtelim.
- ING analistleri ise brent petrolün yılın ikinci yarısında hedef fiyatları olan 96 dolar seviyesine yerleşmesini bekliyor.
Bu sebeple, petrol fiyatlarının yükselmesinden pozitif etkilenebilecek, artışla korele hareket edebilen hisseleri listeledik. İşte o hisseler:
- Diamondback Energy (FANG)
- Marathon Oil (MRO)
- ExxonMobil (XOM)
- TotalEnergies (TTE)
- Philips 66 (PSX)
- Chevron (CVX)
- Occidental Petroleum (OXY)
- Suncor Energy (SU)
- Shell (SHEL)
- Schlumberger (SLB)
Üretim kesintisinin detaylı haberine bu linkten ulaşabilirsin.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu analist notu hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Financial Times