ABD’de bir süredir gündemde önemini gittikçe artıran bir borç tavanı sorunu var ve karar için zaman azalıyor.
Hükümetin borçlarını finanse etmek için borçlanabileceği miktarın üst sınırına borç limiti veya borç tavanı deniyor. Federal hükümetin borçlarını ödeyebilmesi için borçlanması gerekiyor ancak burada borç limiti devreye giriyor ve ülkenin borçlanacağı üst sınırı çiziyor.
- ABD’nin güncel borç limiti 31,4 trilyon dolar olarak açıklanıyor.
🧐 Peki, Bu Telaşenin Sebebi Ne?
Ülkede borç limitinin artırılması çağrısı yapılıyor, aksi takdirde ABD’nin temerrüde düşme ve ekonomik kaosla birlikte anayasal bir krizin çıkma ihtimali yükseliyor.
ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, konunun önemine değinerek,“Ekonomik felaketten kaçınmak için borç limitini yükseltmemiz gerekiyor.” diyor.
Tabi akıllara bir süredir konuşulan bankacılık krizi de geliyor ve ABD ekonomisinin güvenilirliği ister istemez sorgulanmaya başlıyor. Ancak Yellen bu konuda atılan adımlara güvendiğine ve sektörün duruşunun sağlam olduğuna değiniyor.
- Ülkede Cumhuriyetçi taraf önemli harcamalardan tasarruf edilmesini ve limitin artırılmasının ülke ekonomisini zora sokacağını savunurken, Demokratlar borç tavanının yükseltilmesini öneriyor.
- Ekonomik stabilitenin henüz çok da sağlam olmadığını hesaba katarsak, ABD için borç tavanı tartışmalarının bir hayli önemli olduğunu söyleyebiliriz.
❓ İhtimaller Neler?
İlk ihtimal tabi ki iki taraf arasında bir anlaşma sağlanması ve ülkenin içinde bulunabileceği risklerin elimine edilmesi olacaktır. Bu durum neticesinde hem ekonomide hem de piyasalarda pozitif bir hava desteklenebilir.
Hükümet tarafından bir zaman kazanma hamlesi olarak geçici erteleme kararı verilebilir ve bütçede çeşitli değişiklikler yapılıp bir uyum sağlanabilir.
Son olarak en istenmeyen senaryo olan temerrüt ihtimali de ne yazık ki masada bulunuyor. Anlaşmanın sağlanamaması ve yükümlülüklerin ödenememesi durumunda etkilenen yalnızca ABD olmayacaktır. Tüm ekonomilerde etkinin oldukça sert hissedilebileceğini düşünmek pek de zor değil.
- Hatırlanacağı üzere 2011 yılında yine bir borç tavanı çıkmazı yaşanmış ve emtialar dahil neredeyse tüm para birimleri durumdan etkilenmişti. Bu dönemde yaklaşık 25 günlük bir aralıkta S&P 500 16% değer kaybetmişti.
Durum böyleyken çoğu analist krizin zamanında çözüleceğine inanıyor ancak piyasa oyuncuları riskten kaçınıyor. S&P’nin verilerine göre ABD’nin temerrüt riskine karşı sigorta primi 2011’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.
Burada yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi içermez. Bilgi için: Midas Sorumluluk Beyanı
Bu analist notu hazırlanırken faydalanılan kaynaklar: Reuters, JPMorgan